Fonder är en populär sparform som passar personer med medellång eller lång placeringshorisont. Det kan dock vara lite klurigt att veta hur många fonder man ska spara i. Det finns över tusen olika fonder att välja bland och dessutom olika typer av fonder. För nybörjare kan det kännas svårt att veta hur man ska sätta ihop en fondportfölj. Här hittar du massor bra tips och hjälp på vägen när du ska välja fonder.
Hur många fonder bör man ha?
Det finns inget magiskt antal när det kommer till fonder. Hur många fonder man ska ha beror på din situation, exempelvis:
- Hur mycket risk vill du ta?
- Hur lång placeringshorisont har du?
- Vem sparar du till?
- Hur mycket pengar sparar du?
Det finns dock några tumregler som kan vara användbara för alla investerare, framför allt nybörjare. För de flesta räcker det med 2-5 fonder i en fondportfölj. Det är tillräckligt många för att sprida riskerna och tillräckligt få för att ha kontroll på innehaven. Det gör det lätt att sköta sparandet och du får bra överblick över utvecklingen. Statistisk från nätmäklaren Avanza visar att deras fondsparare följer denna rekommendation. Fondsparare hos Avanza har i genomsnitt fem fonder i portföljen och medianspararen har tre stycken. Det finns inget gyllene facit, men det är ett bra riktmärke för dig som vill börja placera i fonder. Om du vill få hjälp att välja fonder så kan du testa Avanzas portföljgenerator.
En annan bra tumregel är att inte ha fler än 10 fonder i portföljen. Med för många fonder är det risk att du tappar överblicken över ditt sparande. Hur många fonder du vill spara i är i slutändan alltid upp till dig själv.
Att bara ha en fond?
En enstaka fond är sällan det bästa alternativet eftersom det gör sparandet mer riskfyllt. Om fonden går dåligt går hela din fondportfölj dåligt. Det ger inte tillräckligt bra riskspridning. Med andra ord är det inte rekommenderat att bara ha en fond i portföljen.
Fördelning mellan fonderna
Det spelar självklart roll vilka typer av fonder du har i portföljen. Oavsett om du har två eller åtta fonder är det viktigt att du väljer rätt typ av fonder och fördelar dem rätt. Det är alltid viktigt att sprida riskerna när du investerar. Det gäller även när du sparar i fonder. För att kunna diversifiera fondportföljen är det viktigt att veta att det finns olika sorters fonder och att fonderna har olika inriktningar.
Det gäller att variera portföljen med olika sorters fonder för att sprida riskerna. Man skiljer bland annat på aktiefonder, räntefonder, blandfonder och indexfonder. Fonderna kan även delas in som globalfonder, Sverigefonder, tillväxtfonder och branschfonder. Det finns ingen perfekt allokering, men det finns självklart några tips om hur du bör tänka. Först bör du bygga en stabil bas i portföljen. Det gör du genom att låta en så kallad basfond utgöra åtminstone hälften av innehavet. Ett exempel på en bra fördelning kan vara följande:
- 50 % basfonder
- 25 % Sverigefonder
- 10-15 % tillväxtfonder
- 5-10 % branschfonder
Branschfonder kräver generellt att du som investerare är mer aktiv och därför kan det vara bra att bara välja en liten procent med den här typen av fonder.
En annan populär nybörjarportfölj är följande fördelning:
- 35 % basfonder
- 35 % Sverigefonder
- 30 % tillväxtfonder
Den passar särskilt bra för personer som inte vill investera in någon branschfond, men vill ha en stor tillväxtpotential från tillväxtfonderna.
Sätta ihop en fondportfölj
Att bygga en fondportfölj är spännande och det finns många olika strategier. De allra flesta låter en globalfond utgöra grunden i portföljen. En globalfond är en aktiefond som investerar i hela världen vilket ger en mycket bred exponering. Ofta placeras en stor del av kapitalet i multinationella storföretag. En globalfond i form av en indexfond är en billig och bra bas i portföljen. Eftersom de flesta global fonder investerar i mer eller mindre samma bolag räcker det med en globalfond i portföljen. Ett tips på en bra global indexfond är Avanza Global som endast har 0,05% i avgift.
Därefter kan fondportföljen utökas med en Sverigefond. En Sverigefond är en aktiefond som investerar i välskötta svenska bolag. Även här kan du välja en indexfond om du vill ha ett billigt alternativ. Nu har du en stabil och bred grund i din portfölj. En bra fond för exponering mot Sverige är Spiltan Aktiefond Investmentbolag.
Resterande fonder bör utgöra en minoritet i portföljen, men de är likväl viktiga. Du kan exempelvis investera i en tillväxtfond med exponeringar mot tillväxtmarknader som Ryssland, Brasilien och Indien. Den här typen av fond har mer risk, men den har stor tillväxtpotential. Tillväxtmarknadsfonder är lite högre avgifter än andra fonder då det är mer svåråtkomligt att handla aktier i utländska aktier. Ett tips på en bra tillväxtmarknadsfond är Öhman Etisk Emerging Markets.
Du kan även välja en branschfond inom en bransch som du är intresserad av eller som du tror kommer att växa. En branschfond är en aktiefond som investerar i flera olika bolag inom samma bransch, exempelvis teknik, finans, läkemedel eller skog.
Tips på bra basfonder
Basfonderna har en given plats i alla fondportföljer. En globalfond är en bra och stabil grund som ger exponering mot hela världen. Populära globalfonder inkluderar Avanza Global, AMF Aktiefond Global, Länsförsäkringar Global Indexnära, SPP Global Plus och Handelsbanken Global Index Criteria.
Vissa kallar även Sverigefonderna för basfonderna eftersom de kan ge stabilitet. Populära Sverigefonder är bland annat Avanza Zero och SEB Sverigefond Småbolag.
ISK-konto är bra för fondsparande
Valet av konto är mycket viktigt för ditt sparande. Olika konton har olika skatteregler och därför avgör kontotypen hur mycket av ditt innehav som du har kvar efter att skatten är betald. I januari 2012 infördes investeringssparkontot, vanligtvis förkortat ISK, och har sedan dess blivit den mest populära kontoformen för fonder. Den främsta anledningen till kontots popularitet är att det beskattas med en schablonskatt istället för vinstskatt. Det är ofta mycket mer lönsamt för dig som investerare och du slipper att tänka på hur det ska deklareras. Ofta är det helt gratis att öppna ett ISK-konto hos de stora nätmäklarna. Vi kan rekommendera ett ISK-konto hos Avanza som vunnit pris för bästa kundnöjdhet i 11 år i rad.
Hur många fonder ska man ha i ett pensionssparande?
De flesta experter och analytiker rekommenderar att du har högst fem olika fonder i ditt pensionssparande. Samma grundläggande strategi gäller som vid vanligt sparande i fonder, det vill säga en majoritet av basfonder. Det viktigaste när det kommer till pensionssparande i fonder är att du faktiskt kommer igång och sparar i fonder. Om du är nybörjare eller ointresserad av aktiemarknaden kan du välja 2-3 breda global- och Sverigefonder till ditt pensionssparande.
- Lästips: Kolla in de bästa fonderna 2021 här