Efter flera månaders funderande har jag nu sålt Danske Bank (DANSKE) på kursen 200 ddk i aktieportföljen. Inköpen gjordes i maj-juni 2013 när banken handlades 30% under sitt egna kapital.
- Danske Bank: +119% Totalavkastning på 2 år 3 mån (Kursutveckling: +110%, Utdelning: +9%).
Banken har fortfarande potential
Anledningen till att jag säljer hela innehavet i Danske Bank är för att banken idag värderas mer rimligt än 2013. Banken har fortfarande potential att förbättra lönsamheten vilket skulle kunna driva aktiekursen upp mot 300 ddk. Men till P/E 34 så finns också mycket förväntan om att vinsten ska öka rejält, vilket ökar risken för besvikelser. Det egna kapitalet värderas i likhet med Nordea. Skillnaden är att Nordea har en bättre historik än Danske, så därför väljer jag att sälja Danske Bank. Den största uppvärderingen har skett och jag skulle känna mig tryggare med Nordea och huvudägaren Sampo om kreditförluster börjar hagla. Kapitalet och vinsten från försäljningen kan mycket väl placeras i Nordea om vi ser lägre kurser i höst eller vinter.
Varför köpte jag Danske Bank?
Danske Bank köptes våren 2013 efter en rad av olyckor:
- Danska bostadsbubblan sprack i samband med finanskrisen 2008 och Danske Bank fick lida av kreditförluster 2007-2012. Rädslan var stor att bostadspriserna skulle fortsätta ner.
- 2011-2012 hade banken kraftiga kreditförluster i Irland.
- Om jag minns rätt gjordes två nyemissoner ganska tätt 2011-2012. Året 2011 tog Danske Bank in 20 miljarder danska kronor för att stärka det egna kapitalet inför de nya bankbestämmelserna. Året efter 2012 tog man in ytterligare 7 miljarder danska kronor för att stärka kreditbetyget och betala tillbaka på det dyra hybridlånet man hade (var en hög ränta på den). Så där på våren 2013 var investerarna rädda för fler nyemissioner.
Utan en stark huvudägare i A.P. Møller-Mærskgruppen så hade jag inte investerat i Danske Bank. En annan bra signal var att Christer Gardell med sin fond Cevian hade börjat köpa in sig i aktien.
Jag resonerade att det var bättre att köpa aktier i en bank i Danmark där bostadsbubblan redan kraschat och riskerna var någorlunda kända än att köpa de dyrare svenska bankerna. Vidare såg banken vid köptillfället välkapitaliserad ut, så fler nyemissioner trodde jag inte på. Jag missade chansen att investera i Swedbank under finanskrisen så mitt kort fick bli Danske Bank istället.