Varför är aktiesparande så bra?

Aktiesparande

Aktiesparande är en fantastisk möjlighet för dig som privatperson att ta del av företagens tillväxt och utdelningar. Du kan genom att köpa aktier äga små andelar av ett företag, vilket gör att du har rätt till en andel av företagets vinst. Just aktiesparande har varit en nyckel till en bättre privatekonomi för många lönetagare i Sverige.

Aktiesparande är ett sätt att få bättre privatekonomi

Om du har möjlighet att lägga undan lite av din lön varje månad i aktier så kommer du långsiktigt få en bra avkastning. Aktiesparande är ett bra sätt att säkerställa att du får en bra pension och att du har en buffert för att alltid klara av att betala räntan på bolånet.

Om du är intresserad av att starta ett aktiekonto så kan du läsa om vilka nätmäklare som erbjuder detta här. Idag är det billigt att handla aktier och aktiefonder och du kan själv göra det över internet.

Första stegen i ett aktiesparande

När du bestämt dig för att börja spara i aktier och har öppnat ett vanligt aktiekonto eller investeringssparkonto är det dags att fundera på placeringar. Vilka aktier eller fonder ska du köpa? Om du är nybörjare på aktier så brukar investmentbolag vara en bra kategori att börja med. Då kan du köpa aktier som Investor eller Industrivärden och få en exponering mot många bra svenska företag. Du får även en utdelning varje år som du kan återinvestera eller plocka ut och konsumera.

Om du tycker direktköp i aktier är svårt så finns även aktiefonder. Här kan du välja mellan passiva indexfonder som följer börsindex såsom Avanza Zero eller aktivt förvaltade fonder som har en fondförvaltare. Passiva fonder är billigare och du kan förvänta dig en avkastning som OMXS30 (storbolagsindex). Historisk avkastning för det indexet brukar ligga runt 5-10% per år beroende på från vilken tidsperiod du mäter. Den historiska avkastningen är dock ingen garanti för en bra avkastning i framtiden.

Investmentbolag är en bra grund i ett aktiesparande

Om du inte har 5-10 års erfarenhet av börsen och att analysera aktier så brukar investmentbolag eller en passiv indexfond vara de bästa investeringarna. Det är svårt att slå index som aktieplacerare och statistisk visar att de flesta misslyckas med sin aktieplaceringar och hamnar efter börsindex i avkastning.

Ta hänsyn till din ålder i ditt aktiesparande

En annan faktor att väga in i ditt aktiesparande är din ålder. Om du är ung så är det bra att ha en exponering mot tillväxtaktier (bolag som växer 10-20% per år). Sådana aktier har en liten direktavkastning eller ingen alls, istället återinvesterar ledningen alla pengar i verksamheten för att växa. Risken är högre i dessa bolag eftersom de brukar handlas till högre värderingsmultiplar, men belöningen kan bli större då bolagen kan växa sig stora och din totala avkastningen kan bli stor.

Om du är äldre och närmar dig pension så kan det vara klokt att ha lägre risk i ditt aktiesparande. Då kan det vara bra att investera i aktier med hög direktavkastning på 4-6%. Då får du årliga utdelningar som du kan använda för att dryga ut din pension. Anledningen till att bolagen kan dela ut så mycket pengar till dig är att de slutat att växa. När pengar inte behövs för tillväxt i bolaget så delar man istället ut pengarna till aktieägarna.

Lämna en kommentar