Sommarbörsen är här

juni aktier

Under maj börsmånad rörde sig OMXS30 knappt uppåt. Banker och verkstadsbolag har pendlat i sidled medan många nya börsnoteringar fått tillströmning av kapital. Riskvilligheten på marknaden är fortfarande mycket god och nya IPO:er haglar in på börsen.

Svag kursutveckling i flera aktier

Hennes & Mauritz har haft en svag kursutveckling på -10% under maj månad. Aktien föll till min köpnivå på 250 kr i början av juni, vilket fick mig att köpa fler aktier. Aktien är illa omtyckt på grund av sina vikande marginaler samt att utdelningen inte har höjts på många år. Själv köper jag gärna aktier i detta tillväxtbolag, vinsten kommer den dagen dollarkursen börjar falla mot kronan igen eller när H&M väljer att höja priserna. Glöm inte bort att H&M har investerat kraftigt senaste åren.

Andra bolag som handlas på relativt attraktiva nivåer just nu är Nordea och AlfaLaval. Den sistnämnda har fortfarande hög skuldsättning och oroande framtidsutsikter, men värderingen har kommit ner. Dessutom har bolaget ett fint kassaflöde som kan användas till amorteringar eller utdelningshöjningar. Historiskt har AlfaLaval gjort många förvärv, vilket de antagligen kommer att fortsätta med.

Oriflame steg +22% under maj månad vilket får anses vara en bra avkastning på så kort tid. Jag har tidigare kommenterat Oriflames fina kassaflöde på Twitter och att bolaget laddar för comeback.

På småbolagssidan tycker jag att Garo har utmärkt sig genom en kursuppgång på +39%. Bolaget börsnoterades i mars och har fått en varmt mottagande från privatsparare och analytiker. Jag skulle däremot inte köpa aktien idag då den är för dyr.

Presidentval en potentiell trigger

Marknaden oroar sig i övrigt inför kommande presidentval i USA och Brexit. Här hemma i Sverige har amorteringskrav införts vilket kortsiktigt har fått bostadsmarknaden att svalna.

Jag tecknade fullt vid företrädesemissionen för Castellum, även om teckningskursen var en bit över mitt GAV. Bolaget är ett långsiktigt innehav och jag tror aktien kommer att ge en hyfsad avkastning per år över tid.

Under april månad sålde jag mitt innehav i försäkringsbolaget Sampo. Totalavkastningen blev +146%, inlägget om Sampo hittar du här.

Vårens utdelningar har alla hamnat i kassan fördelat på olika sparkonton. En del av pengarna återinvesterades i H&M.

Har du köpt några aktier under våren?

Lämna en kommentar