Sämsta starten på börsen sedan finanskrisen – så skulle jag vilja sammanfatta januari börsmånad som slutade på -6%. För oss långsiktiga placerare så har köpmöjligheter börjat visa sig, även om många aktier fortfarande är ganska dyra.
Alla investerare dansar nära utgången då ingen riktigt vet vad som händer med börsen nu när importen i Kina sjunker drastiskt, oljepriset fortsätter vara på låga nivåer samtidigt som FED ändrat riktningen för styrräntan. Korrigeringen av börsen har påverkat alla sektorer på börsen med verkstad, material, energi och banker i täten på Stockholmsbörsen. Ryska Rubeln och Mexikanska valutan Peso har satt nya rekordlägsta. Råvarutunga länder kommer att ha problem att återbetala sina skulder som är bundna till dollarn, en valuta som är på rekordhöga nivåer. Nedgraderingar i kreditbetyg har börjat visa sig för både företag och länder. I tider av börsnedgång är mitt tips att hålla sig lugn och leta efter kvalitetsbolag. Men spänn fast säkerhetsbältet, utan USA:s stimulanser vet vi inte om ekonomin kan stå på egna ben.
Bolag som inte höjer utdelningen blir bestraffade
Rapporterna för Q4 har börjat trilla in och många bolag sänker eller behåller utdelningarna vilket bestraffas av marknaden. Slutsatsen är att vinsterna har toppat för tillfället och att framtidsutsikterna är grumligare. Bolag som H&M och Nordea har sagt att de ska investera i IT och framtiden vilket inte var populärt på aktiemarknaden som ville ha löften om högre utdelningar istället. Många aktier handlas till 4-6% direktavkastning, problemet är bara att utdelningsandelen ligger på 80 till över 100% av vinsten. Fria kassaflödet är för många bolag ansträngda och flera bolag har löst det genom att låna pengar billigt för att finansiera bibehållen utdelning.
Aktieköp i januari
Under januari månad köpte jag fler aktier i IBM på 121,80 USD efter en rapport som gjorde marknaden besviken. IBM styr som meddelat om sin verksamhet mot lönsammare affärsområden som ska lyfta bolagets marginaler och förmåga att generera pengar till kassan.
Jag fyllde även på i H&M och TeliaSonera samt initierade en första post i ABB på 143 kr. ABB har en bra kassa och är inne i en period med starkt kassaflöde som kan användas till återköp, utdelningshöjningar och förvärv. Dessutom finns rykten om uppdelning av de affärsområden som har sämre rörelsemarginaler. Jag planerar att fortsätta köpa aktier i ABB om kursen fortsätter ner.
TeliaSonera har bytt utdelningspolicy och kommer efter vårens utdelningar ha som mål att dela ut 80% av fria kassaflödet. Vilket inte låter allt för lovande eftersom fria kassaflödet senaste året har varit obefintligt och kommande år kommer tyngas av fortsatta investeringar. Rapporten övertygade inte och bytet av policy är en svaghetssignal. Ledningen har heller inte övertygat, vare sig till strategi eller privata aktieköp i aktien. Det återstår att se om dotterbolag och intressebolag säljs av i år eller nästa år. När investeringsperioden är över kommer fria kassaflödet stabiliseras och kursen letar sig förhoppningsvis upp till 48-50 kr igen. Då kan det bli aktuellt att sälja av delar eller hela innehavet. Min analys av TeliaSonera hittar du här.
Rykten på börsen
Fortum ryktas vilja köpa tyska EEW som producerar förnyelsebar energi från avfall. Ägare idag är svenska EQT. Återstår att se om ryktet är sant.
Swedish Match delägda cigarrbolag STG ska börsnoteras och det ryktas om att börsnoteringen är fulltecknad. VD Lars Dahlgren har uttalat sig om att aktieägarna ska få största delen av ersättningen som extrautdelning.
Twitterundersökning
Efter omröstningar verkar det som om mina följare på Twitter helst tar rygg på Melker Schörling med Fredrik Lundberg som god tvåa.