Teknisk analys OMXS30 för 2016

omxs30 teknisk analys
Klicka på bilden för att få den förstorad.

När jag zoomar ut och tittar på börsutvecklingen för OMXS30 så ser det ut som om den positiva trenden sedan 2008 är vid sin breaking point.

Jag är absolut ingen expert på teknisk analys, så kommentera gärna grafen och berätta vad du ser! Min tolkning av grafen är att investerarna har ändrat uppfattning om aktiers framtid. Den stora massan anser att risken har blivit högre och nu säljer man av innehav. Börsrobotarna säljer ut aktier i en snabbare takt när stödlinjer och trendlinjer bryts så teknisk analys är lite av en självuppfyllande profetia i dåliga tider. Utländska placerare har sålt av kraftigt med aktier sedan förra sommaren.

Nu är det dags att börja köpa aktier

OMX30 skulle kunna rekylera upp från den här nivån 1-2 månader för att sedan komma ner och testa trendlinjen. Nedgångar på börsen är inte spikraka som vi kan se historiskt. Oavsett teknisk analys så har aktier fundamentalt blivit billgare än förra året, så det är nu man ska börja köpa aktier i bra bolag! Viktig att komma ihåg är att nedsidan i värsta fall fortfarande kan vara stor, så var beredd på att dina aktier kan falla 30% eller mer. Börskraschen har pågått i ca 200 dagar nu, vilket är hälften av beartrenden för 2007-2009. Jag kommer att fortsätta köpa aktier som tidigare eftersom min placeringshorisont är långsiktig. Min kassa ligger på 38% och utdelningarna i vår har aldrig varit mer välkommna.

Två nedställ i OMX

Börsprofilen Kavastu brukar skriva på Twitter att varje börsuppgång har tre vågor upp och två nedställ. Sista vågen upp är optimistvågen, där all risk har glömts bort. Om detta stämmer så toppade optimistvågen den 27 april 2015 (se gröna cirklar i grafen).

Tror du att börsfallet på -30% är över för denna gång? Eller ska vi ner lika mycket till?

Lämna en kommentar