Novo Nordisk sänker prognoser igen

Novo Nordisk

Novo Nordisk lämnade idag sin Q4:a rapport för 2016. Bolaget levererar i linje med med vad man lovat, men sänker sin prognos för 2017. Sedan 1 januari är en ny VD på plats.

Novo Nordisk utsikter

Bolaget ger en prognos på hur 2017 kan komma att se ut:

Omsättning i lokal valuta -1% till 4%. Sannolikheten för utebliven tillväxt är stor. Prispress och konkurrens i USA är orsaken.

Rörelseresultat i lokal valuta -2 till 3%. Lägre rörelsemarginal och resultat är att förvänta sig då bolaget kommer behöva satsa på försäljning och forskning och utveckling

Capex förväntas bli runt 10 mdr dkk. Historiskt högsta nivån. Anledningen är investeringar i ökad tillverkningskapacitet.

Fritt kassaflöde förväntas bli 29-33 mdr dkk. Vilket är i nivå med 2014-2015. Att FCF skiljer 10 mdr dkk från förra året (40 mdr) beror även på en skattevinst (engångshändelse).

Återköpsprogram 2017 ligger på 16 mdr (15 mdr).

Total utdelning för 2016 blir 7,6 dkk.

Risker i läkemedelspriser

Övriga risker är om Trump vill få ner läkemedelspriser. Skulle konjunkturen i världen bli sämre så kan vi räkna med att prognosen är för optimistisk. För att minska risken och exponering mot Novo Nordisk så kan man välja att investera i läkemedelsfonder där Novo Nordisk brukar ingå.

Värdering av aktien

Med sänkta prognoser från ledningen och hård konkurrens i USA så räknar jag med sämre tider. Dagens aktiekurs på 235 dkk ser dyrt ut i förhållande till ledningens prognos.

Bolaget är fortfarande en kassako så jag räknar med att man kan hantera en lägre omsättning på ett effektivt sätt.

Jag avvaktar ett nytt köptillfälle under 2017, får vi se 170-185 dkk så blir det troligen köp av aktier. Till dess väljer jag att sitta på händerna.

Mer om aktien: Börjat köpa Novo Nordisk

2 svar på ”Novo Nordisk sänker prognoser igen”

  1. Novo har haft det lite tufft ett tag. Det är lätt att tänka som Robert här ovan och ta hem vinsten. Jag har inga svar men läkemedel är något som alltid kommer behövas så marknaden lär ju finnas kvar i alla fall och Novo har en del fina preparat att sälja.

    https://aktiepappa.blogspot.se/

Kommentarer är stängda.