Så kan du investera 10 000 kr

Investera 10 000 kr

10 000 kronor är en bra grundplåt till en investering. Med ränta på ränta-effekten kan 10 000 kronor växa till en rejäl summa med tiden. Det finns många olika sätt att investera dina pengar. Vilket sätt som passar just dig bäst beror på dina preferenser och din sparhorisont. Här kan du läsa mer fem olika sätt att investera 10 000 kronor. Du hittar även tips på hur du kommer igång med investeringen samt andra tips som kan vara bra inför placeringen av dina pengar.

10 000 kr i investmentbolag är en bra start

Att investera i ett investmentbolag är en bra idé om du vill sprida riskerna. Istället för att köpa aktier i enskilda bolag blir du indirekt ägare i många olika bolag. De flesta investmentbolag på Stockholmsbörsen är ägare i flera olika bolag.

Genom att investera i ett investmentbolag exponerar du dig mot olika branscher och företag. Det är alltid viktigt att ha riskspridningen i åtanke vid en investering. Ett börsfall kan drabba vissa sektorer hårdare än andra och därför är investmentbolag bättre än enskilda aktier. Dessutom är det ett enkelt och smidigt sätt att investera dina 10 000 kronor eftersom det inte kräver särskilt mycket engagemang eller kunskap från din sida. Investmentbolagen är experter på det de gör. Förvaltningsavgiften i investmentbolag är dessutom lägre än i en aktivt förvaltad fond vilket gör det till ett billigt alternativ.

Investera i ett eller flera investmentbolag och se det som en långsiktig investering. Exempel på populära svenska investmentbolag är bland annat Investor, Kinnevik och Industrivärden.

Utdelningsaktier är bra inför pension

Om du vill investera 10 000 kronor i ditt pensionssparande är utdelningsaktier är ett bra alternativ. Det är en sparform som innebär att man som aktieägare har rätt till framtida vinster i form av en utbetalning. Bolag kan välja att dela ut en del av sin vinst till aktieägarna. Den här typen av aktier kallas utbetalningsaktier.

Det finns ingen garanti för utdelning eller för hur stor utdelningen blir. Vissa bolag delar ut ibland och andra delar ut varje år. Det kan vara en god idé att studera utdelningshistoriken för de bolag du är intresserad av. Castellum och Essity är populära utdelningsaktier. Precis som alla aktier är det en investering som är förenad med hög risk och därför är det lämpligt för långsiktiga investeringar, exempelvis till pensionen.

Tips! För att dina 10 000 kronor ska växa ordentligt bör du återinvestera dina utdelningar. Du kan investera utdelningarna i samma aktier, nya aktier eller någon helt annan investeringsform.

Tillväxtaktier är bäst om du är ung

Utdelningsaktier har många fördelar, men om du är ung kan det vara bättre att investera dina 10 000 kronor i tillväxtaktier istället. Tillväxtaktier kan hjälpa dig att bygga upp ett större kapital som du senare kan använda för att köpa utdelningsaktier.

Ung är ett brett begrepp, men alla under 40 år bör överväga tillväxtaktier. Vid 40 årsålder och yngre har du fortfarande lång tid kvar till pensionen vilket gör att du har en längre placeringshorisont. Långsiktiga investeringar kan även vara förenade med mer risk. Tillväxtaktier är riskfyllda investeringar. De kan ge tvåsiffrig avkastning per år, men de kan också gå dåligt. För att sprida riskerna investerar du i flera olika tillväxtaktier. För att lyckas med tillväxtaktier är det viktigt att du är engagerad i ditt innehav.

Fonder passar dig som är intresserad

Fonder är ett bra och populärt investeringsalternativ för dig som vill ha riskspridning. Enligt lag ska en värdepappersfond innehålla minst 16 olika värdepapper för att sprida risken. Det är enkelt att komma igång med fondsparande. Fondförvaltaren tar hand om innehavet och du behöver bara gör en insättning.

Det finns ett enormt utbud av olika fonder vilket ger dig stora valmöjligheter. Du kan investera i fonder som passar dina intressen. Det finns exempelvis olika branschfonder som du kan investera i om du exempelvis är intresserad av läkemedel, fastigheter, IT eller råvaror. Det finns även land- och områdesspecifika fonder du kan investera. Om du är intresserad av hållbarhetsfrågor kan du välja en hållbar fond. Med andra ord finns det många sätt att investera i fonder utifrån dina intressen. På Avanza kan du få fondinspiration och se vilka fonder som har gått bäst eller har lägst avgift.

Alternativa investeringar för dig med kunskap

Börsen är förmodligen det bästa sättet att investera dina 10 000 kronor, men det är även bra att vara medveten om att det finns fler sätt. Med alternativa investeringar kan du skapa variation i din investeringsportfölj. Exempel på alternativa investeringar är konst, vin, klockor, guld, skog, E-sport, kryptovaluta. Generellt är den här typen av investering mer riskfylld än fonder och aktier, men om du har stor kunskap och intresse inom ett visst område kan det vara ett bra alternativ.

Bedömningsunderlaget för alternativa investeringar är oftast begränsat vilket kan göra det svårt att veta om det är en bra investering eller inte. Alternativa investeringar bör endast göras om du har stor kunskap inom området.

Ska man välja ISK eller KF-konto?

Det är främst två olika sorters konton som lämpar sig för långsiktigt aktiesparande. Det är investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring (KF). Båda är bra, men generellt kan man säga att ISK är bäst för dig som är nybörjare på börsen och KF lämpar sig bäst för dig med utdelningar från utländska bolag.

De depåer för aktiesparande som är bäst på lång sikt är generellt kapitalförsäkring (KF) och investeringssparkonto (ISK). Detta särskilt om du får gott om utdelningar. Har du aktier utan utdelning och börsen faller under exempelvis ett år äter avkastningsskatten (schablonskatten) bara på dina besparingar, medan vanliga aktiedepåer just det året blir lönsammast.

Vilken nätmäklare är bäst om man ska investera 10 000 kr?

Nätmäklaren Avanza är ett mycket bra val om du ska investera dina 10 000 kronor. De erbjuder kostnadsfria konton och har courtage från 1 krona. Avanza har mycket gott rykte bland kunder och har blivit utsedd till Årets bästa bank vid flertalet tillfällen. Senast 2020 utsåg Privata Affärer dem till Sveriges bästa bank. Dessutom erbjuder de mycket bra kundservice vilket är viktigt så att nybörjare snabbt kan komma igång att köpa och sälja aktier.

Lycka till med din investering!