Investera i E-sport aktier

E-sport aktier

Att investera i E-sport aktier har blivit väldigt populärt på senare år. Det är inte överraskande om man har i åtanke hur mycket sektorn vuxit på relativt kort tid.

Tittarsiffrorna för olika E-sportturneringar och andra events kan numera ibland konkurrera med hur många som tittar på de populäraste TV-programmen.

Newzoo (en respekterad analyssajt inom E-sportvärlden) uppskattade att antalet tittare – det vill säga personer som ofta eller ibland tittar på E-sport – globalt till runt 500 miljoner förra året. Enligt deras prognos kommer det antalet ha stigit till runt 650 miljoner år 2023. Det betyder förstås att sponsorintäkter och annat kommer fortsätta att stiga, och att E-sport på det stora hela är en lovande marknad att investera i de kommande åren.

E-sport- och GamingaktieUtv. 3 år
Embracer+323%
Stillfront+461%
Paradox Interactive+51%
G5 Entertaintment+32%
Activision Blizzard+17%
Electronics Arts+1%
Ubisoft Entertainment-6%
Take-Two Interactive+41%
TencentN/A
Microsoft+140%
MTGN/A
Gaming Corps-34%
ThunderfulN/A
ESEN eSports-86%
Logitech+142%
Sony+97%

Klicka på länkarna för att läsa mer om respektive aktie eller tracker. Kom ihåg att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Aktier och värdepapper kan gå både upp och ner i värde. Investera aldrig pengar som du inte kan vara utan.

Vad är E-sport?

E-sport står för ”elektronisk sport” och används för att beteckna tävlingar och turneringar där deltagare tävlar mot varandra i olika spel. Tävlingarna sker i olika populära data- och videospel. Det är till exempel vanligt med turneringar i populära så kallade ’first person shooters’ som Counter-Strike och Call of Duty. Andra spel som är stora i E-sportsammanhang är strategispel som Dota och League of Legends.

Beroende på vad det är för typ av turnering eller spel kan E-sporten vara en lagsport eller så möter enskilda spelare andra spelare. E-sport omsätter i nuläget miljarder kronor över hela världen och de bästa spelarna och lagen kan ta hem vinster på flera miljoner.

Hur investerar man i E-sport?

Vad ska du investera i för att få exponering mot E-sport? Det finns mängder av aktier, fonder och ETF:er som har anknytning till den snabbt växande E-sportvärlden. Det rör sig om företag som utvecklar och distribuerar data- och videospel, hårdvarutvecklare, streamingtjänster, arrangörer av turneringar och annat. Modern Times Group är ett exempel, ett företag som är noterat på Stockholmsbörsen som står bakom bland annat E-sporteventet DreamHack.

Om du letar dig till andra länders börser hittar du stora spelutvecklare som Activision Blizzard, som står bakom populära E-sportspel som Overwatch, eller Ubisoft, Microsoft, Nintendo och många fler. Hårdvaruutvecklare som också nämndes är ett annat sätt att ta del av E-sporten. Där är Ligitech och Razor två exempel på företag som har stor närvaro inom E-sport.

Varför ska man investera i E-sport?

Investera i E-sport och gaming

Främst för att det fortfarande är en växande marknad. Omsättningen för E-sport globalt har vuxit lavinartat på senare år. Från att ha omsatt runt 700 miljoner dollar år 2018 spår många bedömare att E-sport kommer att omsätta runt 1.6 miljarder dollar 2023.

När E-sport först utkristalliserades som ett fenomen i början av 2000-talet var det många som höjde på ögonbrynen över termen ”E-sport”. Många undrade hur det kunde kallas för sport när deltagarna ”bara” satt framför en dator. Nu är E-sporten mainstream och fler och fler förstår att de främsta utövarna övar och kämpar lika hårt för att nå topprestationer som utövarna av traditionella idrotter.

Köpa E-sport aktier hos Avanza

Hos Avanza kan du investera i flertalet av världens största börser vilket ger dig möjlighet att investera i mängder av företag som på ett eller annat sätt påverkas av E-sportvärldens utveckling. Att skapa ett konto hos Avanza tar bara några minuter, det enda du behöver är ett personnummer och ett BankID.

Fonder som har E-sport aktier

Ett enklare alternativ till att investera direkt i E-sportbolag är att köpa fonder. Det finns flera olika alternativ som är enkelt tillgängliga att handla hos nätmäklare som Avanza och Nordnet. Här följer ett urval.

eSports Fund
Fonden eSports Fund är en av de populäraste gaminginriktade fonderna bland svenska sparare. Det är en aktivt förvaltad fond som drivs i fondförvaltaren AIFM Capital ABs regi. Fonden innehåller E-sport aktier som Ubisoft Entertainment, spelutvecklaren som ligger bakom populära spelserier som Far Cry och Assasins Creed. Electronic Arts är ett annat stort namn, de ger ut och utvecklar spelserier som FIFA, Apex Legends och många andra. Utöver det exponerar fonden dig också mot hårdvarubranschen med innehav i utvecklare som Corsair Gaming Inc.

Finserve Global Esports Fund
Finserve Global Esports fund investerar globalt i olika bolag som skapar värden genom E-sport. Fonden klassas som medel- eller högrisk och räknar Sony, Activision Blizzard och Zynga Inc bland sina största innehav.

TIN Ny Teknik satsar på digitala aktier

TIN Ny Teknik är en fond som förvaltas av fondförvaltaren TIN Fonder. TIN Ny Teknik ger bred exponering mot gamingbranschen. Bland de största innehaven märks till exempel Take-Two Interactive som är moderbolag till 2K Games och Rockstar Games – de sistnämnda är mest kända för spelserien Grand Theft Auto och tveklöst en av världens största spelutvecklare.

Ett annat stort innehav är Stillfront Group som framför allt nått stora framgångar med en mängd strategispel utvecklade för mobila enheter. Tin Ny Teknik har utvecklats väldigt väl sedan den introducerades i inledningen av 2019. Sedan starten har fondens mer än dubblats. Läs vårt omdöme av TIN Ny Teknik här.

Vilka ETF:er finns inom E-sport och gaming?

Det finns ett flertal olika ETF:er vars huvudsyfte är att följa utvecklingen i olika index som sammanfattar utvecklingen i E-sport- och gamingbranschen. Här följer några populära exempel.

VanEck Vectors Video Gaming and eSports ETF (ESPO)
ESPO är en amerikansk ETF som är noterad på Nasdaq. Fonden försöker motsvara indexet MVIS Global Video Gaming & eSports Index. Bland ETF:ens stora innehav finns bland annat NVIDIA, NEXON och Activision Blizzard.

Roundhill BITKRAFT eSports & Digital Entertainment ETF (NERD)
NERD är fond som följer utvecklingen av ett stort antal globala spelutvecklare, E-sportlag och stora turneringar. I fonden ingår till exempel den kinesiska streamingplattformen HUYA och Tencent Holdings.

Global X Video Games & Esports ETF (HERO)
HERO är en ETF som riktar in sig på spelutvecklare och publishers samt olika streamingtjänster. Fonden består av runt 40 olika bolag, varav 10 av dem utgör mer än halva fondvärdet. Bland de 10 största innehaven finns Bilibili Inc, Nintendo och Sea Ltd.

Gamingaktier är bland de mest ägda

Gamingaktier

Gamingaktier har gått bra på senare år, vilket förstås är någonting som många sparare uppfattat. Tittar man globalt så är det självklart att stora bolag i gamingsektorn som Nintendo, Ubisoft, Electronic Arts med flera hör till de populäraste aktierna att äga.

Vilka svenska e-sportlag finns det?

Det finns många svenska e-sportlag som är aktiva inom olika spel och discipliner. Här är några av de mest kända svenska e-sportlag:

 • Fnatic: Ett av världens mest välkända e-sportlag med ett starkt fokus på Counter-Strike: Global Offensive och League of Legends.
 • Ninjas in Pyjamas: Ett av världens mest välkända e-sportlag med fokus på Counter-Strike: Global Offensive och Rainbow Six Siege.
 • Alliance: Ett svenskt e-sportlag med fokus på Dota 2 och League of Legends.
 • Astralis: Ett danskt e-sportlag med svenska spelare inom Counter-Strike: Global Offensive
 • Team Dignitas: Ett internationellt e-sportlag med svenska spelare inom spel som Rocket League, CS:GO and League of Legends.
 • Envy Gaming: Ett amerikanskt e-sportbolag med svenska spelare inom spel som CS:GO och Rocket League.
 • Red Reserve: Ett svenskt e-sportbolag som är verksamt inom flera olika spel, inklusive Call of Duty och Halo.
 • NIP:s e-sport: Ett svenskt e-sportbolag med fokus på spel som Counter-Strike: Global Offensive, Overwatch och Rainbow Six Siege.

Vad är Betway esport?

Betway Esports är en del av Betway Group, en online speloperatör som erbjuder ett brett utbud av spel inklusive sportsbetting, casino, poker och esport. Betway Esports fokuserar på att erbjuda betting och andra typer av spelrelaterade tjänster för e-sport, det innebär att man kan satsa pengar på utgången av e-sportmatcher och turneringar. Betway Esports erbjuder betting på ett brett utbud av populära e-sportspel som Counter-Strike: Global Offensive, Dota 2, League of Legends, Overwatch, Rocket League och andra. Betway Esports erbjuder också marknadsprognoser, live-odds och detaljerade matcher för att hjälpa spelare att göra informerade satsningar.

Betway Esports är licensierad och reglerad av Malta Gaming Authority och UK Gambling Commission. Det är viktigt att notera att det finns risker med betting och det är viktigt att alltid sätta en budget och spela ansvarsfullt.

Var kan man se e-sport live?

Det finns många olika ställen där man kan se e-sport live, både på nätet och i verkliga livet. Här är några av de vanligaste ställena:

 • Streamingtjänster: Det finns många populära streamingtjänster som Twitch och YouTube där man kan se e-sportmatcher live. Många e-sportlag och spelare streamar också sina matcher och turneringar på dessa plattformar.
 • E-sportturneringar: Det finns många e-sportturneringar runt om i världen där man kan se matcherna live. Dessa turneringar kan vara både online och offline, och de kan ha olika nivåer av prestige och prispengar.
 • Arenor: Fler och fler arenor öppnas för e-sport, där man kan se matcherna live. Dessa arenor kan vara speciellt byggda för e-sport eller anpassade för att rymma e-sportturneringar.
 • TV: Vissa e-sportmatcher och turneringar visas också på TV, både på sportkanaler och e-sport specifika kanaler.
 • Spelbolag: Många spelbolag erbjuder också live streaming av matcher där du kan betta på olika lag.