Investera i fastighetslån via Tessin

Investera i fastighetslån via Tessin

Att investera i fastighetsbranschen är något som har blivit allt mer populärt. Det är på många sätt en trygg och stabil investering, eftersom människor alltid kommer att behöva betala hyra för sina bostäder, lokaler och företag.

Att investera i ett fastighetslån innebär att du, tillsammans med andra, går ihop och investerar i fastighetsutvecklare med projekt som ni tror på. Hur mycket man vill investera i fastighetslånet och vilken riskprofil som man känner sig bekväm med varierar från person till person. Crowdfunding-plattformen Tessin erbjuder investeringar i fastighetslån från hela Skandinavien.

Vad är crowdfunding?

Under de senaste åren är crowdfunding något som skjutit i höjderna. Enkelt förklarat kan man säga att det innebär att en större grupp med människor tillsammans går ihop för att finansiera ett projekt. I detta fall en fastighet. Fördelen är att man kan investera mindre summor pengar och att alla investerare är helt anonyma för företaget i fråga. Det är inte ovanligt att fastigheter och företag använder sig av crowdfunding för att se hur efterfrågad en produkt är att investera i.

Investera i fastigheter via Tessin

Investera i fastigheter via Tessin

Kort och gott kan man säga att Tessin är en investeringsplattform som gör det möjligt för fastighetsprojekt/företag och investerare att komma i kontakt med varandra. Här behöver du inte oroa dig för några avgifter eller mellanhänder som gör processen svårare, utan kan enkelt gå ihop med andra investerare för att lägga pengar på ett fastighetsprojekt som ni verkligen tror på.

Tessin kan användas av både fastighetsbolag och investerare. Som investerare kommer du att få direktinvestera i de fastighetsprojekt som du ser en ljus framtid för, men du kommer också få tillgång till en hög avkastningsnivå. Räntan brukar ligga på 7-13% per år för projekten. För fastighetsbolag lämpar sig Tessin för den som söker mer kapital till sitt projekt eller som letar efter en mer skräddarsydd finansieringslösning.

Hur fungerar det? – Steg för steg

Det finns fem steg som du behöver ta dig igenom för att börja investera i fastighetslån via Tessin. Här guidar vi dig om hur du går tillväga!

1. Skapa ett konto
Det första steget är att skapa ett konto på Tessin. Här väljer du om du är fastighetsbolag eller investerare och fyller i dina uppgifter.

2. Hitta ditt projekt
Det är nu dags att hitta ett fastighetsprojekt som du verkligen tror på och som du vill investera i.

3. Dags att investera
När du har hittat det fastighetsprojekt som du vill investera i väljer du hur stort belopp/kapital du vill använda dig av.

4. Löpande uppdateringar
Tessin ser till att du får löpande information om det projekt som du lägger ditt kapital på.

5. Äntligen avkastning!
Det är i samband med att räntan och lånet återbetalas som du får ta del av avkastningen.

Vilka typer av fastighetsprojekt finns det?

Tessin riktar enbart in sig på fastighetsrelaterade investeringar, men det innebär inte att det bara finns en typ av projekt att välja mellan. Här kan du bland annat hitta nybyggnationer, byggnationer i slutfasen, fastighetsbolag som är i behov av investeringsstöd, bostäder under renovering, hyresrättsprojekt och mycket mer. På hemsidan kommer du enkelt att kunna se vilka projekt som finns tillgängliga för stunden. Vill du istället se vilka projekt som är avslutade behöver du bara skrolla längre ner på sidan.

Du kan följa din investering på Tessin-plattformen

Tessin har gjort det möjligt för alla sina investerare att kunna följa de fastighetsprojekt som man har valt att placera sitt kapital i. På så sätt kan du som investerare se hur utvecklingen ter sig och få bättre koll på lägesuppdateringar. Hur ofta en uppdatering sker beror dock på fastighetsutvecklaren i fråga. Det vanligaste är att det sker en uppdatering i kvartalet. Den information som investeraren tilldelas är oftast kortfattad och man utelämnar nyckeltal och finansiella rapporter. Istället får du information om hur projektet och bygget ligger till. Ett stort plus är att du alltid kan besöka fastigheten och titta på bygget i verkligheten om du önskar.

Säkerheter vid investering i fastighetslån?

Det är viktigt att vara införstådd med att investeringar nästan alltid innebär risker. Den historiska avkastningen är t.ex. aldrig en garanti för framtida avkastning och det finns en risk att låntagare inte kan betala tillbaka lånet i tid. Om du vill ha så stor säkerhet och låg risk som möjligt är det rekommenderat att välja ett fastighetsbolag som har gått in med någon typ av säkerhet. Det kan t.ex. handla om säkerhet i form av fastighetspant eller borgen, men det kan också vara en andrahandspantsättning, aktiepant, pantsättning av revers och företagshypotek.

Vilka risker finns det?

Det främsta risken är att låntagaren/fastighetsbolaget inte har möjlighet att betala tillbaka lånet i tid. Om betalningarna uteblir brukar detta vanligtvis leda till att lånet sägs upp enligt de lånevillkor som finns. En uppsägning kan dock inte ske om inte långivare som utgör minst 50 % av det utestående beloppet röstar för att en uppsägning ska ske. Om man väljer att fortsätta vidare och inte utföra någon uppsägning kommer lånet att löpa vidare som vanligt. Skillnaden är att fastighetsbolaget då får en dröjsmålsränta på 5 % utöver den avtalade räntan.

Varför Tessin och inte fastighetsaktier eller fonder?

Det finns flera olika orsaker till varför du bör satsa på att använda dig av Tessin istället för klassiska fastighetsfonder och fastighetsaktier. Till att börja med får du en plattform som är mycket enkel och användarvänlig och där du slipper krångel och mellanhänder. Sedan får du riskspridning och en alternativ investering till börsen, fonder och aktier kan som bekant röra sig mycket upp och ner i kurs.

Att skapa sig ett konto på plattformen är helt gratis och du förbinder dig inte till att investera i något projekt. Här slipper du även förvaltningsavgifter såväl som courtage, något som du annars kan behöva betala.

Tessin hjälper investerare att komma i kontakt med andra investerare för att tillsammans skapa crowdfunding till olika fastighetsprojekt. Till skillnad från börsen kommer du också att kunna följa din investering på ett betydligt mer nära håll. Vill du inte åka ut och titta på arbetsplatsen med egna ögon kan du alltid vänta på de uppdateringar som sker varje kvartal. Fastighetsutvecklaren ser till att du som investerare alltid är uppdaterat med vad som händer och hur projektet går för stunden.

Riskinformation: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som investeras på Tessins plattform kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.