Handla aktier utan courtage

Handla aktier utan courtage

När man handlar med aktier betalar man vanligen ett courtage. Hur mycket detta ligger på beror på ett flertal olika aspekter, och det kan röra sig kring allt ifrån några kronor upp till en viss procent av dina köpta aktier.
Att köpa aktier utan courtage är något som intresserar många investerare, eftersom man naturligtvis vill få köpa sina aktier så billigt som möjligt för att få den bästa tillväxten.

Vi ska nu guida dig kring vad courtage egentligen är, och hur du ska gå tillväga om du vill kunna handla med aktier utan att behöva betala courtage.

Vad är courtage?

Varje gång du köper aktier med hjälp av en aktiemäklare (till exempel Avanza), kommer de att ta ut en avgift för köpen du gör. Denna avgift kallas för courtage.

Beroende på hur just ditt courtage är upplagt och vilken courtageklass du ligger i (lugn, det kommer en närmare förklaring angående detta snart), får du betala antingen en på förhand bestämd avgift varje gång du handlar aktier eller så får du betala en procentuell avgift på den summa du handlar aktier för.

Detta kan skilja sig åt beroende på hur du valt att lägga upp courtaget, och som regel kan man säga att du som handlar med väldigt stora summor kan gagnas av en fast courtageavgift per köp, medan du som handlar för mindre summor ofta kan välja vilket av courtageuppläggen du vill. Detta beror på att courtaget inte brukar vara så högt varken vid fasta eller procentuella avgifter för den som inte handlar med aktier för så stora summor.

Här handlar du aktier utan courtage

Om du vill handla aktier utan courtage (vem vill inte det?) kan du göra detta bland annat både hos Avanza såväl som hos Nordnet.

Har du inte tidigare haft ett konto hos dessa aktörer kan du till en början handla helt utan courtage hos både Avanza och Nordnet.

För detta krävs att vissa villkor uppfylls, och vi ska gå lite närmare in på exakt vad som krävs för att få handla aktier utan courtage hos Avanza och Nordnet lite längre ned i texten.

Avanzas olika courtage-klasser

Beroende på hur mycket du tänkt investera på börsen finns det olika courtageklasser, och vilken klass du hamnar i kommer vara avgörande för hur mycket courtage du kommer behöva betala för varje köp du gör på börsen.

När du öppnar ditt konto på sidan hamnar du automatiskt i courtagenivå Start – den mest fördelaktiga klassen. Därefter kan du hamna i de olika nivåerna Mini, Small, Medium och Fast Pris.

Courtageklass Start
Om du aldrig haft ett samlat aktiekapital på över 50 000 kronor hos Avanza kan du välja courtageklass Start. Via denna får du helt kostnadsfria köp på Stockholmsbörsen.

Om du gör inköp för över 50 000 kr, alternativt gör fler än 500 köp under ett år, kommer du automatiskt att uppgraderas till Courtageklass Mini, och det går inte att gå tillbaka till Courtageklass Start igen efter detta.

Observera att du fortfarande behöver betala courtage om du handlar på någon annan börs, såsom Spotlight Stock Market (från 19 kr) eller First North (från 1 kr). Detta gäller oavsett vilken courtageklass du ligger i.

Courtageklass Mini
Om du tänkt göra små affärer och har ett samlat sparkapital som understiger 15 600 kr, kommer detta vara den courtageklass som passar dig bäst. Här får du ett rörligt courtage som ligger på 0,25 procent, medan ditt lägsta courtage för handel på Stockholmsbörsen kommer ligga på en krona.

Courtageklass Small
Om du ska handla med aktier för ett saldo mellan 15 600 kr och 46 000 kr är det istället Courtageklass Small som är klassen för dig. Här kostar det rörliga courtaget 0,15 procent, medan den lägsta kostnaden för handel på Stockholmsbörsen ligger på 39 kr per köp.

Courtageklass Medium
Du som kommer ha ett aktiekapital mellan 46 000 kr och 143 500 kr rör dig i Courtageklass Medium hos Avanza. Den rörliga courtageavgiften är här riktigt låg och hamnar på 0,069 procent bara. Samtidigt får du betala 69 kr i fast courtageavgift per aktieköp du gör på Stockholmsbörsen.

Courtageklass Fast Pris
Detta är den mest fördelaktiga courtageklassen för dig som handlar mycket med aktier och därmed kommer överstiga en handel om 143 500 kronor. Här slipper du den rörliga courtageavgifter helt och hållet, samtidigt som den fasta courtageavgiften ligger på 99 kr per genomförd handel.

Det finns med andra ord en hel del valmöjligheter för hur man vill lägga upp sin aktiehandel när man väljer Avanza som aktiemäklare.

Så köper du aktier utan courtage hos Avanza

För att handla aktier utan courtage hos Avanza behöver du handla för ganska låga summor – något som de flesta nya sparare också gör.
Du behöver ha ett samlat sparande som understiger 50 000 kr, och du kan inte göra fler än 500 köp per år. De kostnadsfria aktieköpen gäller dessutom endast på Stockholmsbörsen, för övriga börser tas courtage ut. Se därför till att handla dina aktier på rätt ställe.

Så handlar du aktier på Nordnet utan courtage

Om du vill skapa ett konto hos Nordnet där du kan handla med aktier utan att behöva betala något courtage kan du glädjas åt att detta är möjligt att göra under dina första sex månader som kund på sidan.

För att få handla aktier gratis hos Nordnet behöver följande villkor uppfyllas:

  • Du ska ha Courtageklass Mini
  • Du får inte göra fler än 500 affärer
  • Du ska vara medlem och dela en depå på Shareville
  • Du får inte ha eller ha haft mer än 80 000 kr placerade hos Nordnet
  • Din handel ska ske på Stockholmsbörsen OMX

Gratis aktiehandel

Gratis aktiehandel är som vi numer har konstaterat alltså inte helt omöjligt att uppnå. Om du tänkt investera väldigt stora summor på börsen kan det bli svårt att komma undan helt kostnadsfritt, men för dig som har tänkt börja bygga upp en fin portfölj på börsen får du en god start på ditt portföljbyggande genom att använda dig av de olika aktörernas möjligheter till att köpa aktier utan courtage.

Tips på bra nybörjaraktier är: