Bostadsspara – Så kan du spara till kontantinsats

Bostadsspara

Att spara ihop till det totala värdet av en bostad är inte lätt och kräver mer tid än de allra flesta har. När det är dags att köpa en bostad är det många som väljer att ansöka om ett bolån, men med bolånet får du endast låna 85 % av det totala värdet. Det innebär att du måste bistå med kontantinsatsen på 15 % på egen hand. 15 % kan låta lite, men med en bostad på 2 miljoner blir det ändå en hel del pengar. Här listar vi därför smarta sätt som gör att du kan spara ihop till kontantinsatsen och slippa fler lån och räntor.

Varför ska man bostadsspara?

Fördelen med att bostadsspara och undvika fler lån är naturligtvis att du inte får lika stora månatliga utgifter. Lyckas du spara ihop på egen hand slipper du alla de avgifter som kommer med ett lån, samtidigt som du behåller en god kreditvärdighet. Idag är konkurrensen om bostäderna hård och det gäller att ha en bra budget för det där huset eller lägenheten som du längtat efter. Att försöka hitta finansieringslösningar i sista stund är sällan att rekommendera, eftersom det vanligtvis leder till snabba ansökningar om lån.

Hur börjar man spara till kontantinsats?

Att börja spara till kontantinsatsen kan kännas jobbigt, speciellt om det är ett mycket stort belopp som du måste få ihop. Ett bra sätt att komma igång med sparandet är att se över de inkomster och utgifter som du har. Troligtvis finns det en hel del utgifter som du kan bli av med eller där du kan ändra abonnemang för en lägre månadskostnad. De pengar som du sparar in varje månad kan du dessutom placera på ett sparkonto.

Vad är handpenning?

Handpenningen är det belopp som kommer att fungera som en deposition för lägenheten eller huset. Depositionen ska betalas in till mäklarens klientmedelskonto och direkt till säljaren. Hela syftet med depositionen är att säkerställa att du är seriös med ditt köp och att du kommer fullfölja det. När det gäller bostäder ligger handpenningen på 10 % av det totala priset och utgör en del av din kontantinsats.

Fonder är bra när du ska spara till bostad på lång sikt

Har du ett boende i dagsläget som du trivs väldigt bra med, men kanske vill flytta i framtiden? Att bostadsspara på lång sikt är idag väldigt vanligt och genom att använda dig av fonder blir processen betydligt enklare. Fonder är i många fall ett mycket tryggare val än aktier där risken kan vara relativt hög. Även om fonder kan gå upp och ner brukar avkastningen ändå se bra ut på längre sikt. Det här alternativet passar för dig som planerar att köpa hus eller lägenhet om cirka 5-20 år. Tips på bra långsiktiga fonder till bostadssparande kommer här:

FondUtv. 5 årAvgift
Spiltan Aktiefond Investmentbolag+156%0,27%
Länsförsäkringar Global Indexnära+92%0,22%
Swedbank Robur Ny Teknik+382%1,34%

Aktier – bostadsspara till barn

Som nybliven vuxen är det inte alltid så lätt att hitta en bostad. Bor du i en större stad som Stockholm kan det ta många år innan du får en lägenhet och därför väljer många föräldrar att bostadsspara redan när barnet är liten. För att du som förälder ska se till att sparandet verkligen blir så optimalt som möjligt kan värdepapper som aktier vara ett bra alternativ. Här är det dock viktigt att sprida riskerna genom att använda sig av flera aktier på samma gång, ett bra tips är att köpa investmentbolag. Har du bara en aktie i din portfölj utsätter du också dig själv för onödigt hög risk. När du sparar till barn har du möjlighet att välja om kontot ska stå i ditt eller i barnets namn. Observera att det sistnämnda innebär att barnet får tillgång till kontot först på sin 18 års dag. Innan är det du som målsman som har kontroll över kontot.

AktieUtv. 5 år
Investor B+124%
Industrivärden C+104%
Svolder B+234%

Crowdfunding är ett alternativ till fonder och aktier

Om du tycker aktier och fonder är för riskabelt med stora svängningar i kurs så kan direktinvesteringar i fastigheter via Tessin.com vara något för dig. Där väljer du själv ut vilka fastighetsprojekt du vill låna ut pengar till och får sedan en ränta på cirka 7-13% per år. Du får dina pengar återbetalda med en ränta efter ett projekt är färdigt. Det är gratis att ha ett konto på Tessin, så det är fritt fram att prova deras plattform. Läs mer om att investera i fastighetslån via Tessin här.

Fasträntekonto – när du ska köpa boende inom 2-5 år

Det är inte alla som planerar att köpa bostad mycket långt fram i tiden, utan vissa är i behov av en lägenhet eller ett hus betydligt snabbare än så. Planerar du ett bostadsköp inom loppet av 2-5 år är ett fasträntekonto ett riktigt bra val. Den främsta fördelen med ett sådant konto är att du får tillgång till en mycket högre ränta än om du hade valt att placera pengarna på ett månadssparkonto. Det innebär i slutändan att din avkastning blir mycket bättre. Här är det dock viktigt att vara medveten om att du binder dina pengar under en viss period, vanligtvis mellan 3 och 5 år. På Avanza finns flera bra sparkonton med bindningstid att välja mellan.

Sparkonto – bra om du ska köpa boende inom 2 år

Behöver du köpa en bostad snabbt? Att köpa inom 2 år kan låta långt, men om man tittar på hur bostadsmarknaden ser ut är 2 år ändå inte speciellt mycket. Här gäller det att få ihop till kontantinsatsen så snabbt som möjligt och då rekommenderar vi dig att välja ett sparkonto. Sparkonto lämpar sig för dig som vill köpa bostad inom loppet av cirka 2 år och som redan har kommit en bra bit på vägen. Orsaken till varför sparkonto är det bästa valet är helt enkelt för att börsfall kan orsaka problem på vägen. Om ett börsfall inträffar kommer din kontantinsats också att minska i värde.

Omöjligt att spara till kontantinsats?

Känns det helt omöjligt att kunna spara ihop till kontantinsatsen? Kanske räcker inte din månadsinkomst till för ett bra månadssparande eller så vet du inte hur du ska börja. Vi förstår att det kan kännas som en riktigt lång väg, men det finns lösningar som passar alla inkomster och behov. Att bara spara pengar ”under madrassen” kommer inte få dig framåt i den takt som du önskar och därför bör du alltid se till att placera dina pengar i sparkonto eller i ett fasträntekonto så snabbt som möjligt.

Du behöver inte börja med ett stort belopp för att kunna spara, utan det gäller bara att ta det där första steget. Har du tid och utrymme i din vardag kan det vara en god idé att satsa på en ytterligare inkomst i form av ett extrajobb. Alla de pengar som du tjänar in från extrajobbet kan du låta gå direkt till ditt sparande.