Dyra aktier som vi skulle vilja äga

dyra kvalitetsaktier

Dyra kvalitetsaktier som vi vill köpa i framtiden. Bolag som har växande vinster och stabila kassaflöden brukar ha aktier som värderas högt på börsen. Vi har länge haft ögonen på några kvalitetsbolag som vi gärna köper aktier i om möjligheten uppstår. Här kommer en snabbtitt på nyckeltal och till vilken aktiekurs vi vill köpa aktier.

Nyckeltal och köpnivåer för aktier

Dagens nyckeltal och eventuell köpkurs för några bolag som vi har på vår bevakningslista.

Bravida: P/E 30, P/S 0,73, P/B 2,9, skuldsättning 2,1, ROE 9,6%. Vinst och fritt kassaflöde värderas för högt enligt mig. Skuldsättningen är även hög. Vinsten har varierat kraftigt mellan åren, men det fria kassaflödet har varit desto mer stabilt. Bravida är en riktig kassako som inte ska köpas för dyrt. Omkring 40 kr så blir det intressant att analysera bolaget närmare.

Axfood: P/E 21, P/S 0,72, P/B 10, skuldsättning 2,0, ROE 48%. Axfood har blivit en populär aktie på börsen och har fått en värdering som ett tillväxtbolag. Och visst har marginaler, kassaflöde och vinst förbättrats kraftigt. Men aktien är för dyr för mig och vi skulle hellre börja titta på bolaget vid en aktiekurs på 80-95 kr.

HiQ: P/E 19, P/S 1,8, P/B 4,5, skuldsättning 0,76, ROE 23%. HiQ är den bästa IT-konsulten på börsen enligt mig och lönsamheten imponerar. Bolaget har låga skulder men också en rätt hög värdering eftersom det är ett kvalitetsbolag. vi gör gärna en ordentlig analys om aktiekursen rör sig ner mot 35 kr.

AtlasCopco: P/E 23, P/S 2,6, P/B 5,3, skuldsättning 1,2, ROE 23%. Enligt mig ett av de starkaste och mest kvalitativa bolagen inom svensk verkstad. Även om bolaget har fina marginaler, bra lönsamhet och relativt låg skuldsättning så är priset för högt. I dagsläget så skulle vi kunna betala mellan 130-150 kr för aktier i bolaget.

Hexpol: P/E 21, P/S 2,6, P/B 2,6, skuldsättning 0,36, ROE 22%. Hexpol är ett jättefint tillväxtbolag som är välskött. Sedan 2013 har bolaget fått en högre värdering som bättre speglar kvaliteten i bolaget. En aktiekurs på 50-65 kr skulle vara intressanta nivåer för köp i Hexpol.

BeijerAlma: P/E 16, P/S 1,6, P/B 3, skuldsättning 0,55, ROE 18%. BeijerAlma är välskött och var fram till 2012 ganska mycket i skymundan, idag har värderingen kommit ikapp. Bolaget har ett stabilt kassaflöde för att vara verkstadsbolag. Vi köper gärna aktier i bolaget om aktien kommer ner till ca 130 kr.

Nyckeltal kommer från Börsdata.se, vilket är en bra tjänst för att hålla koll på senaste kvartalssiffrorna.

Fler bra tips:

2 svar på ”Dyra aktier som vi skulle vilja äga”

  1. Tack för en bra blogg! Tycker du gör sunda och genomtänkta analyser. Jag undrar lite hur du resonerar för att komma fram till ditt rimliga pris?

    • Hej Hugo, tack för ditt beröm! För att komma fram till ett rimligt pris så gör jag en analys på kassaflödet. När jag har gjort en rimlig bedömning på vad som kan tänkas vara fritt kassaflöde så sätter jag ett avkastningskrav och räknar på hur mycket fria kassaflödet kan växa per år. Sedan tar jag en säkerhetsmarginal på 30-50% mot det rimliga värdeintervallet. Jag brukar också räkna fram direktavkastningen på fria kassaflödet, här vill jag gärna ha över 7%.

      Sista steget är att göra en relativvärdering mot hur andra aktier i branschen handlas. Jag tittar även på marginaler i resultaträkningen och hur balansräkningen ser ut med skulder och goodwill. Om balansräkningen är i ordning så ökar sannolikheten för att fria kassaflödet ska vara stabilt eller ökande i framtiden. Är det för svårt att bedöma kassaflödet pga teknikskiften eller liknande, så avstår jag.

      Hoppas du är nöjd med svaret! Hade bra

Kommentarer är stängda.