Bra ränta från fastighetskungen

Jag vill tipsa om ett bra sparkonto där Akelius Spar AB i dagsläget erbjuder 5,5% sparränta. En riktigt hög ränta i dagens låga ränteläge på marknaden, de traditionella bankerna erbjuder ingen eller mycket låga sparräntor på sina sparkonton.

 Vad används pengarna till?

Fastigheter ligger bakom Akelius Spar

För dina pengar använder Akelius sin fortsatta expansion i fastigheter och andra instrument och som tack för det får du en hög sparränta. I över 35 års tid har de erbjudit sparräntor på bra nivåer och eftersom Akelius är en av sveriges största privata hyresvärdar med 34 000 lägenheter så får vi anta att våra pengar är relativt trygga. Kom dock ihåg att Akelius Spar inte har statlig insättningsgaranti. Jag har självt använt ett sparkonto hos dem i många år. Fler sparkonton med bästa sparräntan här.

Akelius Fastigheter noterade 2014 en preferensaktie på börsen med utdelning fyra gånger året. Under hösten 2019 gjorde fastighetsbolaget en nyemission av D-aktier med syfte att stärka balansräkningen.

Om du vill läsa mer om Roger Akelius och hans Akelius Spar så föreslår jag att du börjar här:

Om fastighetskungen Roger Akelius

  • Var tidigare datakille, anställd på IBM från 1965 till 1972
  • Känd författare inom data och ekonomi
  • Först i världen med ett datorprogram för deklaration
  • Akelius är idag Sveriges största privata bostadsbolag
  • Roger Akelius är utbildad pilot och har skepparexamen
  • Akelius talar och läser tio språk
  • Har skänkt ca 1 miljard kronor genom åren till välgörenhet

Spara i fastigheter

Börja med fastigheter

Om du är nyfiken på att börja med att investera i fastigheter så är det bra att vänta tills du har ett ordentligt kapital. Det krävs 30-50% kontantinsats för att köpa loss ett hyreshus, banken har blivit ganska hårda med utlåningen. Främst har det att göra med höga fastighetspriser i kombination med att banker har fått högre kapitalkrav från EU-nivå. Politkerna vill inte ha en upprepning av finanskrisen 2008 eller 90-talskrisen.

Alternativt så kan du investera i fastighetsfonder eller fastighetsaktier, då kan du överföra pengar varje månad till köp av andelar istället. Genom att investera via en fond eller aktie så får du riskspridning då du blir delägare i en korg av hyreshus. Om du direktinvesterar så är det hög risk att du räknat fel eller att det blir oförutsedda kostnade rsom förstör din kalkyl och avkastning.