1000-kronorssedeln utan folieband blir ogiltig i år

Gamla tusenlappen

I år 2013 så kommer de gamla tusenkronorssedlarna att bli ogiltiga. De äldre sedlarna utan folieband är från 1989 och finns i hela 13 miljoner sedlar. Riksbanken har uppmuntrat folket att växla in de äldre sedlarna hos sina lokala bankkontor. Den största delen kommer säkerligen även handeln omsätta. Det största problemet när sådana här stora belopp ska växlas in är att många bankkontor inte längre tar emot kontanter. Även handeln har dåligt med växel för att kunna växla de stora tusenlapparna.

Äldre sparar tusenlappar i madrassen

Den större delen av alla tusenlappar sägs vara ”madrasspengar”, dvs pengar som ligger hemma hos vanliga privatpersoner. Förr var det vanligt att äldre sparade kontanter hemma på grund av rädsla för det finansiella systemet. I kriser har det alltid varit fördelaktigt att ha kontanter tillgängligt. Idag är det mer vanligt att man placerar sina pengar på ett sparkonto.

Tusenkronorssedelns Gustav Vasa byts ut mot fredspristagaren, FNs forne generalsekreterare Dag Hammarskjöld till oktober 2015.

Om du fortfarande har sedlar kvar efter den 31 december 2013 har du möjlighet att sätta in de ogiltiga sedlarna på ett bankkonto fram till och med den 28 februari 2014. Efter den 28 februari 2014 kan Riksbanken mot en avgift på 100 kronor lösa in de ogiltiga sedlarna.Läs mer om hur du kan lösa in gamla sedlar hos till Riksbanken.

tusenlapp med folieband
Så här ser tusenlapparna ut som har foliebanden.
nya sedlar med nya motiv
Så här ser de nya sedlarna ut som kommer cirkulera i Sverige. Färggranna med stora siffror.