Belåna aktier – Så funkar det

Belåna aktier

Vad är aktielån?

Att belåna aktier är detsamma som ett aktielån, fast med en annan benämning. Kort och gott kan man säga att det finns några aktier där ute på marknaden som är belåningsbara, vilket i sin tur innebär att du kan låna pengar på dessa. Aktierna fungerar således som en säkerhet och för lånet kan du sedan välja att köpa fler aktier. Vissa marknadsplattformar erbjuder dig också möjlighet att låna för att använda pengarna till vad du vill. Avanza är ett bra exempel på detta. Det vanligaste är dock att man använder sig av belåning för att uppnå en så kallad hävstångseffekt. Att investera med hävstång innebär att man vill försöka uppnå en högre avkastning.

Varför vill man låna pengar på sina aktier?

Som tidigare nämnt är den främsta orsaken till att belåna aktier att man vill skapa en hävstångseffekt. Det innebär att man lånar pengar, fortsätter att investera dessa, sedan säljer och lämnar tillbaka lånet, samtidigt som man fortfarande kan ta del av avkastningen. Genom att göra på detta sätt kan man få en avkastning som är mycket större än i de fall då man använder sig enbart av sina egna pengar. Kort och gott kan man alltså säga att målet är att uppnå en högre avkastning, men hjälp av ett mindre kapital.

Så belånar du aktier hos Avanza

Avanza erbjuder sina kunder något som kallas för Superlånet, vilket är ett värdepapperslån. Superlånet ger dig möjlighet att låna ett maximalt belopp på 50.000 kronor och detta med en ränta på 0 %. För att kunna belåna behöver du använda dig av de aktier och fonder som du redan har. Dessa kommer att fungera som en säkerhet i lånet och ger dig möjlighet att köpa fler värdepapper. För att börja belåna via Avanza måste du först skapa dig ett konto. Detta är helt kostnadsfritt och går endast på några sekunder. Du kan följa Avanzas guide för att öppna konto här.

Vad är belåningsvärde?

Belåningsvärde är ett ord som används för att beskriva hur stor andel (i procent) av värdet på värdepappret som du kan låna. Det finns flera faktorer som kommer att påverka detta. Bland annat kommer volatilitet att ha en betydande roll. Volatilitet beskriver hur mycket kursen kan och rör sig ner och upp. Eftersom volatilitet påverkar kan belåningsvärdet också förändras.

Tittar man på hur det ser ut med aktier i mindre bolag får man nog räkna med att belåningsvärdet är väldigt litet. Sanningen är att det finns många mindre bolag som inte har något belåningsvärde alls. Har dina värdepapper en mer jämn prisutveckling är belåningsvärdet dock oftast högre. Exempel på värdepapper med en jämn prisutveckling är räntefonder.

Utöver volatilitet är likviditet en annan parameter som är viktig att ta hänsyn till. Likviditet innebär hur mycket handel som sker med värdepappret i fråga. Om det sker mycket handel i värdepappret, desto bättre, eftersom chansen då är större att banken ser dem som en bra säkerhet, om det skulle vara så att du inte kan betala tillbaka lånet i tid.

Vilken ränta är det på aktielån?

Vilken ränta du kommer att få på ditt aktielån är mycket svårt att säga. Orsaken till detta är helt enkelt eftersom räntan kan variera väldigt mycket, både mellan olika marknadsplattformar, men även beroende på hur ”trygg” sin säkerhet är. Hos Avanza kan du belåna från 0 % i ränta, medan ICA Gruppen och Handelsbanken har en ränta på cirka 3-4 %.

Skillnaden mellan klassiska lån och belåning av aktier är att räntan sällan beräknas per månad, utan här tittar man istället på hur räntan ser ut årligen. Att beräkna att du betalar 4 % i ränta per månad är således fel.

Tips: Avanza har lanserat ett aktielån där du som har aktier i en kapitalförsäkring kan låna ut dina aktier till kapitalförvaltare och få ränta på utlåningen. Läs om hur du får extra avkastning via aktielån här.

Risker med aktiebelåning

När det kommer till att handla med värdepapper finns det alltid risker och att belåna aktier är inget undantag. Det som man brukar benämna som den största risken är om värdet på värdepappret går ner. Om värdet går ner kommer man också att förlora mer pengar, jämfört med om man inte hade använt någon kredit överhuvudtaget. Återigen är det alltså hävstångseffekten som är avgörande i frågan. Hävstångseffekten kan alltså vara den mest positiva fördel med belåning, men också nackdelen med det.

Avanza vs Nordnet – jämförelse av aktielån

Idag erbjuder både Avanza och Nordnet aktielån för den som vill långa ut sina aktier i en kapitalförsäkring. Eftersom det är två olika marknadsplattformar så skiljer sig också aktielånen åt. Det första som utmärker skillnaderna är hur stor andel av intäkterna som du får ta del av. Hos Nordnet tar bolaget 50 % av alla intäkter och du får 50 % i handen. Hos Avanza kommer bolaget istället att ta 40 % av intäkterna och ge dig 60 %, vilket naturligtvis är att föredra. Vi rekommenderar Avanzas aktielån.

Ytterligare en skillnad är hur utbetalningarna av avkastningen kommer att ge. Avanza har valt att betala ut pengarna till sina kunder varje månad, medan Nordnet istället satsa på att betala ut per kvartal. Huruvida man tycker det ena är bättre än det andra är främst en smaksak.

Ett stort plus hos båda marknadsplattformarna är dock att allt sker per automatik. Det innebär att du som kund inte behöver göra något själv, utan bara kan luta dig tillbaka. Genom denna automatisering kommer du inte heller att märka någon skillnad på din portfölj alls, förutom att det kommer in mer pengar då och då. Dina aktier fortsätter att fungera som vanligt och du kan köpa och sälja som du önskar.

Belåna bostad för att köpa aktier?

Att belåna din bostad innebär att du höjer ditt bolån. Orsaken till varför man vill höja bolånet kan bero på att man vill renovera och vill baka in renoveringslånet, men det kan också handla om att man vill köpa aktier. Att belåna lägenheten eller huset innebär att man använder sig av bostaden som en säkerhet, för att på så sätt få bättre lånevillkor. Visst är det fullt möjligt att belåna sin bostad för att sedan använda pengarna till att investera på börsen, men det är också viktigt att komma ihåg att många lån på bostaden kan göra att du låser dig ekonomiskt och begränsar dig i andra situationer.