Nu när rädslan är stor på marknaden tänkte jag att vi skulle göra en återblick på hur löpsedlarna såg ut när finanskrisen bröt ut 2008.
Bankkrisen kan på allvar sägas ha drabbat Sverige efter sommaren 2008. När andra banker minskade sin utlåning i Baltländerna ökade Swedbank, vilket de fick stor kritik för. Swedbank var den enda av storbankerna i Sverige som hade delar av balansräkningen i Lehman Brothers vid dess konkurs i september 2008. Alla skriverier om Swedbanks kris fick sparare att tömma sina transaktionskonton.
Kraschen i Lehman Brothers
Den 15 september 2008 inleddes dagen med beskedet att Lehman Brothers, en av USA:s äldsta och största banker, gick under.
Finanskrisen uppstod på grund av för låga räntor, politiska kampanjer för att få låginkomsttagare att köpa hus och att få alla att konsumera samt förändringar i regelverket för banker, ansvarslösa bankirer och finansinstitut. Finansinstituten tillsammans med den federala staten skapade en gigantisk bubbla av kapital som saknade täckning i verkligheten. När FED sedan började höja räntorna samtidigt som några bankinstitut blev rädda för att drabbas av den finansiella situationen började finansbubblan att brista. Paniken spred sig sedan mellan bankerna eftersom ingen ville förlora pengar.
Imorgon 2015-09-17 kommer besked från FED-chefen Janet Yellen om vi än en gång ska börja höja räntan från låga nivåer. Världens börser är extremt nervösa och oroliga inför beskedet, då en räntehöjning brukar få investerare att sälja av aktier. Skulle räntan bli oförändrad eller sänkas så kan börsfesten eventuellt fortsätta. Det är dock svårt att veta hur en nervös börsmarknad agerar på beskedet.
Krisen i Swedbank
Många investerare vågade inte delta i nyemissionerna då allt kändes osäkert under tiden. De som deltog har blivit rikligt belönade då Swedbank snabbt såg till att ge stora utdelningar till aktieägarna som tack för att de ställde upp med kapital under kristiden. Agerandet har fått kritik från politiker då även staten hjälpte till med skattebetalarnas pengar.
Pengarna skulle tas ut i kontanter
Mitt i krisen var folk oroliga för sina pengar som de hade på sparkonton. Skulle de få tillbaka sina pengar? Media skrämde upp en del sparare rejält så att långa köer uppstod utanför bankomater. Pengarna skulle tas ut i kontanter för banker kunde man inte lita på.
Rekommendationer haglade, tyvärr blev inte småspararna klokare för det då vissa tyckte att börsen kunde gå ner mer och andra menade att den stora nedgången var över.
Prisras i Stockholm
Lyxvaror som dyra bilar, klockor samt fritidsobjekt som segelbåtar och fritidshus såldes i hög fart då man sedan innan legat med hög belåning i sin bostad eller över börsen. Utbudet blev snabbt stort och efterfrågan fanns inte, så man fick inte särskilt bra betalt under den här tiden. Många blev också oroliga för att priserna på bostäder skulle gå ner precis som efter 90-talskrisen.