Kommentarer på mina aktieinnehav

Att välja aktieraketer
Jag tittar inte på portföljutveckling, det blir lätt fel fokus då. Istället är det fullt fokus på att välja rätt häst och minska risken att förlora pengar.

Här kommer en kort redogörelse för hur aktieinnehaven i storbolagsportföljen har utvecklats sedan inköp och hur jag ser på aktierna framöver.

  • Utdelningar från Fortum, Ratos, Telia, Novo Nordisk, Nordea och IBM har trillat in.

Aktieutveckling

H&M har fortsatt sin resa nedåt och det är inte omöjligt att vi ser 180-210 kr under sommaren. Jag fyller gärna på med flera aktier på vägen ner då jag tror på bolaget lånsiktigt. HM har dessutom en trevlig direktavkastning på ca 4,5% just nu. En direktavkastning på 5% bör ge stöd åt aktiekursen. H&M är ned ca -13%.

AlfaLaval har rusat +40% sedan maj 2016 och aktiekursen är nu inom fair value. Valutavinster driver på vinster, så egentligen är det en hel del luft i värderingen. Bolaget har dock genererat ca 9 mdr kr i FCF senaste två åren och 3,7 mdr finns idag i kassan. Utdelningen är trygg och förhoppningsvis amorterar ledningen ner bolagets skuld.

Telia är en besvikelse i portföljen. Den enorma investeringsvågen senaste fyrå åren har varit längre än jag trodde. Fria kassaflödet är historiskt lågt och det krävs avtagande underhållsinvesteringar för att kursen ska lyfta igen. Visst har Telia givit utdelningar på ca 7% per år, men jag hade räknat med en aktiekurs som skulle röra sig sidleds. Telia står på säljlistan när kassaflödet återgår till normalnivåer. Aktien är ned -17%.

Industrivärden har tuffat på med Lundberg vid rodret. Jag misstänkte att värderingen skulle stiga när han tog över. Aktien är upp +70% sedan köp. Här är det bara att hålla i och köpa fler aktier när substansrabatten når 20-40%.

Nokian Tyres njuter av sakta stigande vinster och en högre bruttomarginal. Lönsamheten har blivit bättre och skulderna har man minskat. Verksamheten är cyklisk och är inne i en skördeperiod. Jag håller i aktierna och tar emot en yield on cost på 7%. Aktien har stigit +63% sedan inköp.

Betsson är fortfarande upp +50% sedan inköp, men har fallit kraftigt sedan toppen. Högre spelskatter ligger bakom dagens värdering. Betsson handlas till EV/EBIT 12 och P/OE 6% vilket egentligen speglar värderingen när alla var oroliga för Turkiet 2013. Jag håller i Betsson då bolaget fortfarande levererar höga aktieägarvärden. Min yield on cost ligger på 9,1% så endast utdelningen slår avkastningskraven som marknaden har idag på de flesta aktier.

Ratos är precis som Telia en besvikelse. Här har man fått 5-7% direktavkastning om året, men aktiekursen har sjunkit -20%. Jag tror inte på den nya VD:n så Ratos står på säljlistan. Nästa gång marknaden kortsiktigt hyllar en nyhet i bolaget så åker aktien ut.

Castellum har rört sig sidleds sedan 2014 och rädsla för stigande räntor spökar. Bolaget är stabilt och det är bara att luta sig tillbaka och njuta av skördeperioden. Perfekta omständigheter kommer inte vara i all tid för fastighetsbolagen. Aktien är upp +40% så det är bara att fortsätta inkassera utdelningar.

Fortum är ett annorlunda bolag idag som satsar på solenergi i Indien och allt möjligt. Det är svårt att sätta ett värde på aktien eftersom Fortum är under omvandling. Ännu finns mycket riksdaler i kassan, men troligen kommer marknaden bli allt mer nervös för den sinande kassan. Aktien är +3% sedan inköp 2012, vilket är okej med tanke på elpriserna och att att bolaget inte växer. Utdelningarna har varit goda 7-8% per år.

Swedish Match har skämt bort oss aktieägare något fruktsansvärt senaste åren. Utdelningar och återköp lär fortsätta i samma ordinarie takt då det mesta av kassaflödet är fritt. Aktien har stigit +48%. Samtidigt har bolaget sen 2013 delat ut 52 kr vilket ger en direktavkastning på +27%. Total avkastning har varit ca 19% om året för aktien sedan inköp, vilket är fantastiskt.

ABB fortsätter att trimma sina kassaflöden och rörelsekapital. Marginalerna är inget att hurra för, men Cevian ser ut att få en plats i styrelsen så kanske styckar man av delen som tynger bolaget. Värderingen är rimlig och jag behåller aktierna. Aktien är upp +44% sedan inköp i januari 2016.

Nordea är rimligt värderad och har haft en slagig aktiekurs. Ingen tillväxt här inte, men den höga utdelningen är trevlig och kan allokeras om till småbolag som växer eller till storbolag som handlas under sitt intrinsic value. Aktien är upp +42%.

IBM handlas fortfarande billigt. Jag tycker det är förvånande att ett så stort och genomlyst bolag fortfarande kan vara billigt. Aktien är upp +23% där kanske hälften av uppgången kan beskrivas av valutavinst krona mot dollar. IBM återköper aktier för allt vad de orkar, delar ut pengar och förvärvar små tech-bolag. Kassaflödet får verkligen jobba och Warren Buffett synar varje kvartalsrapport.

Novo Nordisk köptes sent förra året då kursen gick från 380 dkk till 225 dkk. Aktien har sakta återhämtat sig ca +5% sedan inköp. Jag har avvaktat fler inköp då ledningen guidat om sämre kassaflöden 2017. Jag är osäker på om marknaden har prisat in detta då dagens värdering känns för optimistisk mot vad ledningen har guidat.

Jag har även en del Volati sedan IPO som stigit +21%, men kursen behöver komma ner för att jag ska köpa mer. Innehavet är tyvärr för litet idag.

Småbolagsportföljen har utvecklats kraftigt positivt senaste åren. Och det är rimligt att tro att effekten blir motsatt när rädslan kommer tillbaka på börsen. Ska du köpa aktier kommande månader?

Lämna en kommentar