Pandoras aktiekurs handlas idag kring 627 dkk och aktiekursen har sjunkit med -37% sedan toppnoteringen på 1000 dkk den 1 juni 2016.
Pandora med ett börsvärde på 70 mdr dkk är ett aktieägarvänligt bolag med mycket höga marginaler och hög avkastning på eget och investerat kapital. Även kassaflödet är högt i förhållande till omsättning och det växer stadigt. Dessutom kan nästan hela kassaflödet gå till ägarna via utdelningar och återköp. Finansiella risken är låg och bolaget kan återbetala sina skulder på ett år. Om kassaflödet håller i sig så kan aktieägarna räkna med över 7% i owner earnings. Vilket har varit ett bra avkastningskrav på aktier sedan lågräntemiljön slog till och aktievärderingar sköt i höjden.
Berlocker står för halva omsättningen
Problemet med Pandora är att armbanden med berlockerna (läs mer under produkterna) fortfarande står för 58% av omsättningen. Armbanden är en häftig produkt bland unga som jag anser vara trendkänslig i västvärlden där försäljningen kan ha peakat. Det återstår att se. Kanske är det anledningen till att 5% av aktiekapitalet i Pandora är blankat. Vad är det blankarna ser i framtiden?
Smycken har människan använt sedan stenåldern i olika former. Och det är rimligt att tro att vi vill utsmycka oss med vackra detaljer även i framtiden. Warren Buffett själv tror på smycken med juveler och diamanter och äger bolag som Borsheim’s Fine Jewelry, Ben Bridge Jeweler och Helzberg Diamonds. Pandora är världens tredje största smyckesbolag efter Tiffanys och Swarovski. Marknaden för smycken är stor och växer fortfarande. Enligt MCKinsey förväntas marknaden växa med ca 5% per år fram till 2020. Pandora har för tillfället endast 1 procent av den totala marknaden.
Handgjorda smycken lockar
Handgjorda smycken som armband, ringar, örhängen och halsband tillverkade av silver, guld, ädelstenar och muranglas. Smyckena tillverkas i egna fabriker i Thailand.
Armbanden ger återkommande intäkter eftersom kunderna köper till nya berlocker och byter/lägger till dem på armbanden och halsbanden. Dessutom önskar man sig nya berlocker i present vid födelsedagar, julafton, stundenten eller alla hjärtans dag.
I södra Europa, Sydamerika och Asien älskar kvinnorna den här typen av smycken som sticker ut. Där är modet att man har på sig många armband, ringar och örhängen samtidigt. I dessa länder är smycken en viktig symbol för klassskillnader. Däremot i Sverige där alla har råd med Pandora-smycken blir smyckena mer trendkänsliga, tror jag.
Vad är grejen med Pandoras smycken?
Flera av smyckena bygger på att du kan designa ditt eget smycke med charms (berlocker), hängen, klämstoppar och mellanled. Grejen med Pandoras smycken är att de blir unika och personliga. Varje år byter bolaget ut sina 400 charms så att du hela tiden kan ändra och förnya dina smycken. Huvudsakliga målgruppen som jag förstår det är flickor i tonåren och unga vuxna kvinnor. I den här åldergruppen är det viktigt att spegla vem man är och vad man har varit med om i livet. Genom att välja ut speciella charms som fungerar som minnen och symboler hjälper smycket till att bygga en identitet. På festen eller fikat kan man prata om sina charms som alla har sin historia med sina tjejkompisar. Charmsen kan vara minnen och känslor från betydeslefulla hobbys, resan till Paris, förlovningen, första barnet eller bortgånga vänner eller familjemedlemmar. Många kvinnor kan tycka att armbanden eller halsbanden är för mycket. Men den yngre målgruppen gillar att ha lite för mycket av allt och det ska synas. Det är lite för mycket av smink, lite för mycket smycken osv.
Trendkänsliga berlocker
Största risken som jag ser det är armbanden med berlocker. Jag räknar med att andra produkter som örhängen, halsband och ringar kommer att ta större plats i produktmixen i framtiden. Geografiskt så tror jag Asien och Sydamerika kan bjuda på en tillväxt som kompenserar USA. Andra risker är silverpriset och guldpriset som kan komma att stiga ordentligt och påverka den exremt höga bruttomarginalen. Ägarbilden där ingen har mer än 5% av aktiekapitalet är heller ingen höjdare, men ledningen är ändå aktieägarvänlig. Tre amerikanska hedgefonder blankar aktien, så som amatörinvesterare måste man vara ödmjuk med att man kan ha missat något väsentligt med Pandora.
Pandora aktiens värdering
EV/EBIT 9,8
P/OE 13
Owner earnings för 2016 bedömer jag vara runt 47,7 dkk per aktie. Vilket ger en yield på 7,6% på 628 dkk. Det brukar löna sig att plocka upp stabila lönsamma bolag till över 7% OE-yield. Risk/reward är lockande då uppsidan skulle kunna vara 40-60% på ett par års sikt. Men det hänger på om kassaflödet blir lika starkt 2017 och framåt. Bolaget har historiskt återköpt aktier kraftigt och kommer att fortsätta med det, så VPA kommer att driva på aktiekursen.
Jag har börjat plocka in Pandora till min aktieportfölj. Men jag är medveten om att risken är hög eftersom produkterna kan vara trendkänsliga och att konsumenterna inte handlar smycken lika ofta under en lågkonjunktur. Silver- och guldpriset är idag på relativt låga nivåer, så det ska man ha i åtanke också.
Q2-rapporten kommer den 8 augusti.
Hej!
Ville bara säga att jag lagt till din blogg på listan över svenska ekonomibloggar. http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2017/07/svenska-ekonomibloggar-hela-lista.html
Hälsar Seglarn
Tack Seglaren! Det var en ordentlig lista du skapat. Bra jobbat!