Skräckindexet VIX på samma nivå som innan finanskrisen

Det lungna börsklimatet kan vara giftigt

VIX-index som mäter investerarnas ”rädsla” på USA-marknaden är nere under 10, vilket är riktigt låga nivåer historiskt. Siffran tyder på att placerarna trivs på börsen och att det finns en bred belåtenhet där ute, risken i marknaden upplevs låg.  Senast indexet var på dessa nivåer var under december 2006/januari 2007. Det är förrädiskt lungt på marknaden just nu, på gränsen till tråkigt. Aktiekurserna överlag stiger långsamt med ett fåtal dramatiska undantag (H&M, Fingerprint, Eltel).

VIX-index S&P 500

VIX Fear Index
VIX-indexet mäter förväntade volatilitet i index S&P 500. Om indexet står lågt som nu, räknar marknaden med en lugn och fin utveckling på börsen.

Bidrag till ett ökat självförtroende bland börsen aktörer är stadigt stigande aktiekurser. Alla köper aktier just nu. Sedan 2010 har pengar strömmat in på världens börser via:

  • Centralbanker som pumpat ut pengar
  • Banker som skapat nya pengar via utlåning
  • Passiva index-fonder och ETF:er
  • Pensionskapital
  • Bolag som återköpt aktier
  • Privatpersoner

Efter en tid av stiltje och låga VIX-siffror så brukar det komma en period av negativ börsutveckling eller sidledes utveckling. Men generellt är det svårt att dra några slutsatser från VIX, förutom att investerarna är lugna och tror att börsen kommer fortsätta sin stadiga postiva uppgång. Vilket i sig kan vara farligt och öppna upp för en kraftig och snabb rekyl.

Börja spara idagÅrsränta
4spar 5,5 - 8,1%
Ej insättningsgaranti
Öppna sparkonto

Lämna en kommentar