Collector och Nordax höjer sparräntan hos Avanza

Collector höjer sparränta

Härom dagen informerade Avanza sina kunder om att Collector Bank höjer sin sparränta från 0,30 % till 0,70 %. Vilket självklart är välkommet för de privatsparare som försöker hitta någon form av bra bankränta på sina likvider. Någon dag efter nyheten om räntehöjningen så förbättrar även Nordax Bank sin sparränta från 0,50 % till 0,70 %. Både dessa räntekonton hittar du under sparkonto+ hos Avanza. Du har även statlig insättningsgaranti på sparkonto+ som skyddar upp till 950 000 kronor.

Collector hos Avanza

Själv har jag flyttat en mindre summa pengar från Akelius till Collector (sparkonto+ hos Avanza), eftersom räntan idag endast är 1,5% och är utan insättningsgaranti. Tidigare så kompenserades man för risken med en hög sparränta på 5-6%.

För dig som köper aktier via Avanza så är det smidigt att kunna göra interna överföringar mellan sparkonton och aktiedepåer. Dessutom räknas kapitalet in under totalt kapital där du kan få olika förmåner (brons, silver, guld, platina) som ger bättre courtage och räntor på lån.

Collector och Nordax får gärna höja mer

Enligt siffror från april så var inflationen 1,9% i Sverige, vilket är nära inflationsmålet på 2%. Efter kapitalskatt på 30% och inflationen på ca 2% så går vi back på att ha en sparränta på 0,70%. Alternativen är dock få för den som vill parkera en kassa, eftersom det innebär en högre risk att ha pengar i preferensaktier och högräntefonder. Banker som Nordax och Collector får gärna höja sina sparräntor mer.

När börsuppgången har pågått under en längre tid och värderingarna är ansträngda så kan man ändå försvara strategin med att ha en kassaandel på 20-30% på konton med lägre ränta. Vill du inte gå back på sparkontot så finns fortfarande inlåningsföretag som 4spar som har 6,5% rörlig sparränta. Men där får du max spara 50 000 kronor och det finns ingen insättningsgaranti (därav den högre sparräntan). Läs mer om 4spar kreditvärdighet här.

Historiskt har det lönat sig för mig att ha pengar stående på sparkonton, trots låg sparränta. Det beror på att jag har handlat på mig fler aktier i börsnedgångar som vi hade 2011 och 2016. Kursuppgångar på +40% tar ju igen den dåliga räntan du haft på sparkonton åren däremellan.

Läs mer om sparkonton här

Lämna en kommentar