Vilka är Sveriges bästa kvalitetsaktier som du bör äga långsiktigt? Skrapar vi lite på ytan så hittar vi marknadsledande bolag i nischer med extrem lönsamhet som är stabil över 10 år och längre. Här hittar vi ofta stora bolag med vallgravar, duktig ledning, starka varumärken och konkurrensfördelar.
Det är viktigt att köpa aktier i bolag som kan behålla sina marginaler och höga avkastning på eget kapital över lång tid.
Kortfattat så kan vi säga att du hittar de bästa aktierna i små marknadsnischer där ett bolag kan dominera marknaden genom att ha 40-60% marknadsandel. Detta gör att bolaget kan ta bra betalt för sina produkter och tjänster vilket innebär en hög bruttomarginal och stabil försäljning. Antagligen finns det också mindre konkurrens i en liten marknad vilket gör att bolaget kan återinvestera sina vinster lönsamt och dela ut mycket pengar till sina aktieägare.
Stabila kvalitetsaktier med hög lönsamhet
Siffrorna om marknadsandel kommer från årsredovisningar 2015. Avkastning på investerat kapital är genomsnitt senaste 5-10 åren. Vissa av bolagen vill inte skriva ut sin marknadsandel i procent.
Swedish Match
- (Nr 1) 69% av marknaden i Sverige (snus). I premiumsegmentet har man 94% av marknaden och i lågprissegmentet har man en andel på 39% p.g.a hård konkurrens.
- (Nr 1) 57% av marknaden i Norge (snus)
- (Nr 3) 9% av marknaden i USA (snus och moist snuff)
- (Nr 3) 19% av marknaden i USA (massmarknadscigarrer)
- (Nr 1) 40% av marknaden i USA (tuggtobak)
Swedish Match har senaste 5-10 åren haft en avkastning på investerat kapital på 35-40%. Eftersom bolaget har haft en sådan stabil lönsamhet och dominerande marknadsandelar så njuter bolaget av vallgravar och konkurrensfördelar. Starka varumärken, prishöjningsförmåga och återkommande kunder är specifika fördelar. Sålänge bolaget kan försvara sina marknadsandelar så kommer aktieägarna bli rikligt belönade. Att slå sig in i USA med snus, moist och cigarrer ser ut att bli dyrt.
Alfa Laval
- (Nr 1) 30% av världsmarkanden för värmeöverföring
- (Nr 1) 25-30% av världsmarkanden för separation
- (Nr 1) 10-12% av världsmarkanden för flödeshantering
Alfa laval har haft 11-15% avkastning på investerat kapital. Lönsamhetstrenden har varit fallande sedan 2008. Det är inte helt lysande och ledningen har antagligen gjort ett antal sämre förvärv. Samtidigt har AlfaLaval senaste 10 åren haft bättre siffror än SKF (10%), Trelleborg (8%), Volvo (5%) och Sandvik (8%). Det återstår att se om bolaget kan få ordning på sina marginaler igen, marknadspositionerna är det inget fel på.
Atlas Copco
- (Nr 1) Kompressorteknik
- (Nr 1) Industriteknik
- (Nr 1) Gruv- och bergsbrytningsteknik
- (Nr 1) Bygg- och anläggningsteknik
AtlasCopco har haft 21-22% avkastning på investerat kapital, vilket är fantastiskt för ett verkstadsbolag. Bolaget har en slimmad verksamhet och är duktiga på att göra förvärv och hantera sitt kassaflöde. Med marknadsledande positioner och suverän lönsamhet så borde aktien köpas på lång sikt. Därför är det lite förvånande att styrelsen (2017-01-16) vill stycka AtlasCopco i två delar. Gruv- och anläggningsverksamheten ska bilda ett eget bolag och affärsområdena kompressorteknik, vakuumteknik och industriteknik blir kvar i AtlasCopco.
Beijer Alma
- (Nr 1) 40% av marknaden i Norden för industrifjädrar, 5% Tyskland, 10% Storbritannien
- (Nr 1) 45% av marknaden i Europa för chassifjädrar
- 5-10% av världsmarknaden för telekomkablar
BeijerAlma har haft 17-20% avkastning på investerat kapital, vilket tyder på ett välskött bolag. Tyvärr har rörelsemarginalen sjunkit några procent sedan 2012, men den ser ut att ha stabiliserats. Bolaget delar ut större delen av vinsten och resten balanseras sakta men säkert till aktieägarnas kapital. Skuldsättningen har varit låg historiskt men har börjat öka något senare år. Vilket inte är något problem då BeijerAlma kan betala av sina långa skulder på två år om de skulle behöva.
Nokian Tyres
- (Nr 1) inom premiumdäck i Norden, Ryssland och CIS-länderna.
Att ha störst marknadsandel är viktigt inom däckbranschen. Nokian Tyres kan vara prisledare inom premiumsegmentet på lokala marknader.
Nokian Reenkat är ett finskt företag som har haft 18% avkastning på investerat kapital i snitt, vilket är imponerande för en däcktillverkare. Lönsamheten år från år är slagig eftersom däckbyten är cykliska (normalt byter man däck var fjärde år). Men vad gör väl det sålänge snittavkastning är bra. Nokian imponerar ännu mer med tanke på att långfristiga skulder är mycket låga.
Hexpol
- (Nr 1) på världsmarknaden inom gummi compounds, packningar för plattvärmeväxlare samt hjul i plast och gummimaterial för truck- och länkhjulapplikationer.
Hexpol har sedan 2011 haft en fin lönsamhet och har haft 20% avkastning på investerat kapital under senaste 5 åren. Omsättning, vinst och marginaler har ökat stadigt och Melker Schörling är den bästa huvudägaren du kan ha.
Axfood
- (Nr 2) med 20% av daligvarumarknaden i Sverige efter ICA.
Bolagets flaggskepp är Willys som är den ledande lågpriskedjan. Trots att bolaget har lägre marknadsandel än ICA så levererar Axfood fantastiska siffor. Senaste 10 åren har avkastning på investerat kapital varit 29-31%. Bolaget har i lugn och ro kunnat öka sin omsättning och vinst under ökande marginaltrend.
Vad är ett kvalitetsbolag?
Vad är en kvalitetsaktie? Enligt mig är det ett bolag som klarar att växa omsättning och vinst med samma lönsamhet. Rörelsemarginalen ska vara högst i branschen och stabil eller ökande. Inom verkstad kan man säga att kvalitetsbolagen har en rörelsemarginal på över 15%. Bolaget har vidare stabila och växande kassaflöden där capex utgör en mindre del. Skuldsättningen är obefintligt eller låg samtidigt som balansräkningen är trygg med få risker. Ledningen ska historiskt visat sig duktiga på att allokera kapital och göra förvärv till bra priser och höga avkastningsnivåer. Helst har bolaget en stark huvudägare (gärna familjeföretag) som är aktiv och har resurser utanför börsen. Bolaget ska vara marknadsledare och öka eller behålla sin marknadsdel över tid. Produkterna eller tjänsterna som bolaget säljer ska ha en efterfrågan i framtiden så att vi kan räkna hem ränta-på-ränta effekten.
Största problemet med kvalitetsaktier är att de är dyra på börsen. Priset är avgörande för om en aktieaffär blir lyckad eller inte. Risken med kvalitetsaktier är att man betalar ett för högt pris. Passa därför på att köpa dem billigt när rädslan styr.
- Fler artiklar inom ämnet: Bästa svenska aktierna
Vilka svenska kvalitetsbolag tycker du saknas i listan? Motivera gärna i kommentarsfältet.