Teknisk analys

teknisk analys

Teknisk analys är ett samlingsbegrepp på de metoder du använder för att försöka förutse hur priset på en aktie, obligation, råvara eller index ska röra sig i framtiden.

Syftet med teknisk analys är en kombination av att förutse en rörelse i pris och ge beslutsstöd i om du ska köpa eller sälja en aktie baserat på historisk kursinformation. Själv använder jag teknisk analys för att försöka se sannolikheten i att en aktie kan falla mer, gärna genom att titta på trender och psykologiska stödlinjer i kursdiagram. Jag tycker att den tekniska informationen gör sig bäst tillsammans med fundamental analys, det ger mig en bättre översiktsbild av både bolaget och dess aktie som handlas på börsen.

  • På lång sikt styrs börsen och aktier av fundamentala faktorer som BNP-tillväxt, avkastning på eget kapital och vinst- och utdelningstillväxt
  • På kort sikt styrs börsen av tekniska faktorer som volym, omsättning på börsen, stödlinjer, trender, känslor och masspsykologi

I handelsplattformar som Infront kan du göra teknisk analys samtidigt som du direkt kan köpa och sälja underliggande instrument. Du beställer Infront via din nätmäklare och sedan betalar du en månadsavgift som dras automatiskt från din kapitalförsäkring eller investeringssparkonto. Du kan säga upp ditt abonnemang när som helst. De flesta professionella traders använder Infront kopplat till en nätmäklare och har sedan lagt till nyhetsrapportering för att handla effektivt.

Lästips: Bästa handelsplattform för daytrading 2020

Fungerar teknisk analys?

Det finns analytiker och investerare som både hatar och älskar teknisk analys. Mitt råd till dig är att göra det som fungerar för dig! För mig fungerar den tenkiska analysen eftersom den ger mig ett bättre beslutsunderlag till när jag ska köpa och sälja en aktie eller när jag ska avvakta och samla kassa (kontanter till köp). Jag är av åsikten att ju mer information jag har desto bättre riskjusterad avkastning kan jag få, det är dumt att vara ignorant mot kunskap och olika perspektiv. Att ha ett öppet synsätt är jätteviktigt som investerare och företagare, man behöver inte välja mellan teknisk eller fundamental analys bara för att tillhöra en viss grupp av människor.

Kvalitetsaktier hittar du ofta bland de aktier som når all time high och de brukar fortsätta att gå bra. Dessa aktier brukar vara snabba att återhämta sig efter allmänna börsnedgångar. Exempel på kvalitetsaktier enligt mig är AtlasCopco, Hufvudstaden, AssaAbloy, Betsson och Hexpol. Det syns i kursgraferna att dessa bolag är välskötta samt har stabila vinster och utdelningar som ökar.

Bästa boken jag har läst om teknisk analys hittar du här

Trend

Aktier har en tendens att röra sig i trender, och i teknisk analys är trender en viktig indikator. Om trenden är nedåt så kommer aktien sannolikt röra sig i den riktningen med korta avbrott för att ibland rekylera upp eller gå sidlänges en period. Tidsperspektivet är viktigt och man pratar ofta om korta och långa trender. Börsens långa trend kan vara upp under 6 år, men under tidsperioden kan korta rekyler förekomma med en kort trend nedåt på 3 månader till exempel. Jag brukara bara titta på den viktiga primära trenden (långa trenden) och sekundära trenden (korta trenden), det finns ännu kortare trender på timmar till veckor som daytraders och swingtraders använder. Om en aktie rör sig sidlänges brukar man prata om att aktien har konsoliderat.

Nedtrend Telia
Nedtrend för TeliaSonera där aktien hela tiden får lägre toppar och bottnar. Kursen rör sig i en trendkanal nedåt.

Om en aktie stiger under hög hastighet (stor omsättning) så brukar traders säga att den positiva trenden har stärks eftersom intresset för aktien har ökat. Hade motsatsen skett, det vill säga om aktien hade börjat bromsa in, så ökar sannolikheten för att trenden snart vänder till en negativ trend. Det är alltså utbud och efterfrågan och den psykologiska inställningen hos massan som aktiekursen speglar.

Rör sig börsen i vågor?

En teori inom teknisk analys är att börsen rör sig i vågmönster. Grunden i teorin är att i uppgångsfas så rör sig börsen i fem vågor uppåt för att sedan röra sig tre vågor neråt. Exempel: Här är ett inlägg där jag ritat ut topparna i ett vågmönster över OMXS30.

Överköpt och översålt

Aktier har en tendens att rekylera kraftigt upp eller ner baserat på om aktien har rört sig för långt upp eller ner. En teknisk analytiker kan i det läget säga att ”kopplet är för hårt spänt och att hunden måste dras in igen” eller att ”gummisnudden är för hårt spänd och en rekyl är att vänta”.

En uppgång eller nedgång är som bekant aldrig spikrak. När en aktie har gått ner extremt mycket så kommer ofta köpare in och ”fyndköper” på börsen eller i aktien som gör att den rekylerar upp. Stochastic är en momentindikator som många traders använder för att mäta hur sannolikt det är att en rekyl kan ske.

Säsongseffekter på börsen

  • Januarieffekten sägs inträffa efter nyåret då alla är optimistiska om framtiden. Historiskt brukar januari vara en bra månad för aktier.
  • Sommareffekten är att många småsparare säljer av aktier efter vårens utdelningar för att på sommaren kunna ta semester och koppla av. Omsättningen på börsen brukar vara låg under semestertider.
  • Julrallyt ska starta i november eller december och innebär att investerna köper på sig aktier inför nästa års utdelningar.

Själv låter jag inte säsongseffekter påverka hur och när jag investerar. Måhända är jag extra försiktig att köpa aktier under februari till maj då aktier ofta är uppblåsta eftersom många köper aktier för utdelningarnas skull under den tidsperioden. Problemet är bara att när utdelningen avskiljs från bolaget så sjunker kursen ofta med lika mycket.

Här kan du öppna ett konto hos Avanza och börja med trading.

Mer om trading och teknisk analys