Här får du tips om vanliga misstag när det kommer till pengar. En ordnad privatekonomi är en förutsättning för att du ska lyckas med att placera pengar i investeringar och tillgångar som genererar en avkastning. Hur mycket pengar går till konsumtion och hur mycket går in i tillgångar som istället kan öka din förmögenhet?
Att spara pengar är som allt annat, svårt i början och tar tid att bli bra på. Dessutom måste du förändra dina vanor och beteende, och sådant gör man inte över en natt. Att spendera och låna pengar är alltid enklare eftersom det är roligt och subventionerat av staten. Att spara pengar upplevs av den breda majoriteten som något konstigt när ”man kan leva här och nu”. Är du redo att förändra dina vanor idag för att få det bättre i framtiden? Rätta i så fall till dessa vanliga misstag…
Undvik ekonomiska fällor som dessa
- Sluta handla prylar, tjänster, räkningar, resor och annat på kredit om du inte kan betala tillbaka i tid. Klipp ditt kreditkort och betala av dessa skulder då räntan kan bli extremhög för sådana här typer av skulder. Håll koll på räntefria perioder och årsavgifter för betalkort. Använd aldrig kreditkort för att betala tillbaka andra skulder.
- Skaffa ett sparkonto med bra ränta som du kan använda som buffert för oförutsedda utgifter. Gärna tre månadslöner så du slipper oroa dig om bilen går sönder, värmepannan i villan måste bytas eller om du förlorar jobbet.
- Du handlar ofta och mycket, kläder eller elektronik och annat eftersom det får dig att känna dig lycklig. Den här typen av lycka är kortvarig och är inte lösningen, det handlar istället om att skapa bättre vanor för dig själv och utmana din komfortzon som får dig att utvecklas och känna lycka. När du känner att du är i harmoni med dig själv och dina val i livet så känner du äkta lycka.
- Lär dig särskilja och se skillnaden på Vad du behöver och Vad du vill ha.
- Se till att du från och med nu lär dig läsa det finstila i avtal och villkor. Ansvaret ligger på dig och ingen annan, känslan av att ha blivit lurad är inte rolig, speciellt inte om du har förlorat stora summor pengar. Du kommer aldrig uppnå ekonomisk frihet om du förlorar de pengar du har jobbat ihop på vägen.
- I vissa grannskap pågår en ständig tävling om vem som har nyast bil, dyrast hobby och vem som kan resa mest och bäst. Haka inte på den här jargongen, det är inte smart och leder ingenstans, förutom till skuldsatthet, ångest och avundsjuka från vänner och bekanta. Ofta spiller sedan dessa ”vänner” över sin bitterhet på barnen i den familj vars föräldrar vill verka rika.
- Att använda kreditkort eller ta lån för att gifta sig. Är bröllopet till för att fira era själva eller imponera på vänner? Det är ingen bra idé att starta ett äktenskap på krediter.
- Du tar ett studentlån och börjar studera ett ämne utan att ha en plan. Se till att du har en plan på vad du ska ha utbildningen till och se till att du själv vill studera och är intresserad av ämnet, många studerar det föräldrarna vill för att göra dem stolta. För att bli rik och lycklig måste du dock ta dina egna beslut och varje dag göra det du själv älskar. Allt annat är förlorad tid som inte kommer tillbaka.
- Du köper hus, lägenhet, bil, prylar, kläder, aktier, företag, baserat på priset istället för att titta på kvaliten och värdet du får.
- Spendera inte mer än du tjänar, det är så enkelt. De enda som tjänar på att spendera mer än de har i intäkter är kommuner och statliga bolag som då får en anledning till högre statliga bidrag nästa år eller så får de bra skäl till att höja skatten inom kommunen.
- Du har bara en inkomstkälla. Det här gör dig sårbar och ger dig inga möjligheter i dåliga tider. Rika har flera inkomstkällor som gör att de kan investera pengar när andra inte kan. De lägger heller inte tid eller pengar på sådant som inte är långsiktigt hållbart eller inte går att kontrollera.
- Du förlitar dig helt på den statliga pensionen. Ingen vet om pensionen ens kommer finnas kvar i framtiden, kanske måste de använda den för att betala av hushållens stora bostadsskulder? Varför ta risken, börja istället köpa aktier som pensionsspar istället.
Har du fler dåliga ekonomiska erfarenheter som du vill dela med dig och som kan hjälpa andra? Kommentera nedan.