Sparränta

Sparränta är den avkastning du får på dina pengar och är viktigt att jämföra. Trots den låga styrräntan idag så är intresset för sparkonton mycket högt i Sverige. Många vill ha en buffert ifall bopriserna går ner eller om de förlorar jobbet. Jag själv tycker att de viktigaste faktorerna att titta på när du väljer sparkonto är sparräntan och om du vill ha insättningsgaranti eller inte. De konton som har bäst sparränta har oftast ingen insättningsgaranti, så risken är högre men det är också avkastningen. Väljer du ett sparkonto med insättningsgaranti så är sparräntan lägre, men då är risken liten att du ska förlora pengar. Andra villkor som är viktiga att titta på är hur många insättningar och uttag du får göra per år, samt om du ska binda dina pengar eller inte.

Idag kan du enkelt öppna ett sparkonto över internet med e-legitimation eller bankid. Sålänge du är folkbokförd i Sverige och har ett svensk personnummer så kan du få tillgång till e-leg via din internetbank över fil eller mobil. För inlåningsföretag som inte har bankstatus behöver du även ett transaktionskonto hos en bank så att du kan föra över pengar via bankgiro till ditt nya sparkonto. Enkelt beskrivet så anger du ditt unika OCR-nummer som är kopplat till ditt sparkonto när du ska utföra transaktionen.

Vi rekommenderar dig att göra ett aktivt val kring vilket konto du har dina pengar på. Får du idag in din lön på ett transaktionskonto? Eller ligger pengarna på ett sparkonto med 0% sparränta? Då är det en bra idé att se över vilka sparalternativ som finns.

Varför skiljer sig sparräntan åt?

sparränta

Den egna sparräntan är fri att styra för banker och inlåningsföretag. Om de behöver kapital i sin verksamhet så kan de höja sparräntan vilket gör att fler privatpersoner, organisationer och företag letar sig till deras sparkonton. Likaså om en bank tycker att de har för mycket inlåning så kan de sänka sparräntan vilket gör att folk flyttar sina sparpengar någon annanstans där räntan är bättre. Ekonomer brukar kalla detta den effektiva marknaden, det vill säga att marknaden och konkurrens justerar sig självt genom utbud och efterfrågan.

Anledningen till skillnaden på räntor är också villkor såsom om företaget har banktillstånd eller inte. Om företaget inte har bankstatus så anses verksamheten vara mer riskfylld och därför måste inlåningsföretaget kompensera skillnaden med högre sparränta. En annan skillnad är insättningsgarantin, har man den inte så bedöms risken vara större vilket kompenseras med bättre ränta. Andra faktorer som påverkar är om du binder dina sparpengar under en tidsperiod (vanligtvis 3 mån till 3 år) eller väljer rörlig ränta. Om du vill ha ett tryggt sparande så kan du kolla in topplistan över bästa bankräntan här.

Behöver du hjälp att komma igång?

Om du upplever det svårt och krångligt att komma igång med att öppna ett sparkonto så kan du kontakta företaget bakom sparkontot. De har alltid en trevlig och kunnig support över telefon och e-post. Om det är bankid som du saknar så kan du kontakta din husbank för att få hjälp med att installera filen eller appen på din telefon. Själv använder jag bankid till det mesta på internet. Här har jag skrivit mer information om bankid.