Bästa bankräntan

Bästa bankräntan 2018 hittar du i vår topplista nedan. Företagen erbjuder betydligt bättre räntor än vanliga bankkontot där många får nollränta. Vi har valt att ta med två olika sparkonton. Dels 4spar som har bästa räntan utan garanti och dels Avanza som har bästa bankräntan med insättningsgaranti.

Bästa bankräntan Ränta Info
4spar sparkonto 6,50 - 10,00% Insättningsgaranti: Nej
Fria uttag: Ja
Krav: 1000 kr till max 50.000 kr
Räntan betalas ut i slutet av året
Öppna här
Avanza Bank sparkonto 0,15 - 1,00% Insättningsgaranti: Ja
Fria uttag: Ja
Krav: Upp till 950 000 kr
Räntan betalas ut varje månad
Öppna här

Inlåningsföretagen i topplistan har inte bankstatus som till exempel Handelsbanken eller Swedbank. Men de har tillåtelse av Finansinspektionen att låna in pengar från privatpersoner och företag. Eftersom inlåningsföretagen inte har någon bankstatus så har de heller ingen statlig insättningsgaranti. Det finns en risk att ett inlåningsföretag kan gå i konkurs, så sprid ut ditt sparkapital på flera aktörer så minskar risken.

Bästa bankräntan

Motivering till valet av räntekonton

4Spar har erbjudit bästa bankräntan under flertalet år utan att sänka den någongång. Detta är ett styrketecken och är precis det som spararna villa ha, stabilitet i räntan så att man slipper byta sparkonto hela tiden. Att flytta pengarna varje månad bara för att bankerna sänker sparräntan är inget roligt alls.

Avanzas sparkonton som heter plus är ett partnerskap med nischbankerna Collector, Nordax och Santander. Dessa banker erbjuder via Avanza bra konton där du enkelt kan sätta in och ta ut pengar. Det bästa med dessa konton är att räntan kapitaliseras varje månad, du slipper alltså att vänta på dina förräntade pengar. Det är ett plus för dig som bara vill ha dina pengar på ett konto under en kortare tid.

Vad anses som bankränta idag

När folk pratar om ränta på bankkontot eller bankränta så menar man en löpande avkastning varje år. Först måste en insättning göras och sedan kapitaleras räntan månadsvis eller årsvis beroende på den bank eller inlåningsförtetag man har valt. Hos Avanza sparkonto+ kapitaleras räntan varje månad, vilket gör att du får en utbetalning den första varje månad. Många gillar den här uppläggningen bättre än att sparräntan betalas ut årsvis. Det normala är att bankräntan betalas ut den sista december varje år, fram till dess så får man gott vänta på sina slantar.

Vad är den bästa bankräntan för mig?

Vad som är bästa bankräntan för dig är svårt att veta. Fundera på vad som är viktigt. Är det tryggheten eller avkastningen som spelar större roll för dig? Om du vill spara enormt stora belopp som 500 000 kr till en miljon kronor så lämpar sig kanske ett sparkonto med insättningsgaranti bättre. Är det ett mindre belopp som 10 000 till 50 000 kronor så kanske det är värt lite mer risk, mot att du får en bankränta på 6,5%. Allt handlar om hur din ekonomi ser ut i övrigt och hur mycket pengar du har råd att förlora. Även sparhorisont har en betydelse, ju längre horisont desto större risk kan man ta med sina pengar. Om du vill jämföra fler sparkonton utan insättningsgaranti så kan du titta under sidan bästa sparräntan.