Guld

Om du vill investera pengar i guld så finns det flera sätt som du kan göra det på. Det traditionella sättet är att du köper dig en guldtacka. Men nuförtiden kan du också placera pengar i guld på börsen. Nedan berättar jag vilka möjligheter som finns för dig som vill placera pengar i guld.

Investera i guld

Guld är en populär råvara som är till för att bevara och säkerställa värde. Guldpriset stiger eller sjunker beroende på vad andra är villiga att betala för guldet. I tider när centralbanker trycker pengar och urholkar valutors värde så kan guld vara ett bra alternativ för att bevara värdet på dina pengar. Guld är ingen tillgång som genererar en intäktsström såsom aktier i företag, utan det handlar snarare om spekulation i guldpriset och att bevara värde. När förtroendet för stater och banker minskar så brukar pengar strömma in i fysiskt guld och värdepapper med guld som underliggande tillgång. Problemet är att bankvalven håller på att försvinna och det är otryggt att förvara guldtackor hemma i kassaskåpet. Därför väljer många placerare att investera i noterade börsbolag såsom Goldcorp eller Royal Gold Inc. Om du inte gillar bolagsrisken och valutrisken så minns andra vägar såsom ETF:er eller guldfonder. Nedan följer flera alternativ för dig som vill investera i guld.

Guldfond

Många svenskar väljer att placera pengar i guld genom aktieandelar i börshandlade fonder som i sin tur placerar sina pengar i guld. Värdet på guldfonderna är beroende av guldpriset. Tyvärr är de flesta guldfonderna utländska vilket gör att det blir dyrt för dig att handla. Courtage, växlingsavgift och valutaeffekter kan snabbt ta en rejäl hacka av dina sparade pengar.

Guldtermin

Om du är tekniskt orienterad kan du välja att placera pengar i guldterminer som är billigare än guldfonder. Guldtermin fungerar som en option, det vill säga att du har rätt till att köpa guld till ett bestämt pris vid en bestämd tidpunkt. Med guldterminer kan du spekulera i upp- och nedgångar. Bull Guld H placerar du pengar i om du tror att guldpriset ska gå upp, tror du på en nedgång placerar du pengar i Bear Guld H. Avanza Bank erbjuder dig som privatperson att handla med guldterminer.

Guldsmyken och guldklockor

investera i guldklocka
Du kan belåna dina fysiska guldtillgångar hos pantbanken. Går guldpriset upp så går även värdet/priset på din guldklocka upp.

Guldtacka och guldmynt

investera i guldtackor och mynt
Om du vill investera i fysiskt guld så kan du köpa guldtackor och guldmynt till marknadspriser hos aktörer som Guldcentralen som säljer och köper guldtackor och guldmynt.

Aktier i gruvbolag som prospekterar guld

Gruvbolag aktier på börsen
Ett annat sätt att placera pengar i guld är att köpa aktier i gruvbolag som bryter guld. Gruvbolagen påverkas av guldpriset men också av andra faktorer, så analysera bolaget ordentligt innan du köper aktier i ett gruvbolag. Sveriges kanske största gruvbolag är Boliden.

Gold Rush Alaska – Kolla in den populära reality-serien från USA för att se vilka utmaningar gruvbolagen har vid guldprospektering:

  • Gold Rush Alaska Säsong 1 – Alla avsnitt i HD streaming samlat på ett ställe med korta punkter om innehåll i varje avsnitt.

Tips!
Medan du funderar på vilket sätt du ska investera i guld så kan du placera pengar på ett sparkonto med hög sparränta. Jag har ett konto på 4spar och Akelius där jag förvarar buffert pengar som ska gå till investeringar.