Fondrobotar – Här är bästa fondroboten 2024

Fondrobotar

Med hjälp av en fondrobot kan du som privatperson få hjälp med ditt sparande på ett mycket smidigare sätt.

En fondrobot är en form av automatiserad funktion som ser till att hitta de bästa alternativen för just dig. Det enda du själv behöver göra är att välja vad det är för fonder som du vill använda dig av, vilken risknivå som du vill ha och om du vill ha ett kortsiktigt eller långsiktigt sparande.

Vad är en fondrobot?

Fondrobotens uppgift är därefter att sköta sparandet åt dig. Det betyder att de kan konfigurera sparandet och förvalta det åt dig. Utifrån dina önskemål går fondroboten in och investerar dina pengar i passande fonder.

Som sparare kan du då bara luta dig tillbaka och låta allt gå på autopilot. Du behöver inte tänka på ditt sparande och du behöver heller inte ha någon större koll på marknadens upp- och nedgångar. Är du intresserad av att börja spara, men vill undvika att vara allt för insatt är fondroboten ett utmärkt alternativ.

Hur fungerar en fondrobot?

Marknaden erbjuder idag ett flertal olika typer av fondrobotar att använda sig av. Populariteten har bidragit till en relativt stor konkurrens mellan företagen, men fokus ligger ändå på en och samma sak – att förenkla sparandet för ”vanliga” människor.

Det, i sin tur, betyder att alla robotrådgivare fungerar i princip på samma sätt. Man börjar med att registrera sig hos ett noga utvalt företag, skapar ett konto och lämnar information om sig själv. Därefter får du besvara frågor om din ekonomi och vilken sparhorisont som du önskar. Utifrån denna information kan roboten sedan skapa en bra och överskådlig bild över hur ditt sparande kan se ut.

Bästa fondroboten 2024

Guide – Bästa fondroboten: Här nedan har vi plockat ut några av de fondrobotar som har fått mest uppmärksamhet under det senaste året. Innan du väljer en fondrobot är det viktigt att du läser ordentligt om de olika alternativen och hittar ett företag som passar dig så bra som möjligt.

När du ska lämna över ditt sparande i en ”robots” händer vill du naturligtvis kunna känna dig trygg. Alla nämnda fondrobotar är bra, välbeprövade och säkra alternativ.


Avanza Auto

Avanza fondrobot

Avanza har länge varit ett känt företag som hjälper människor till smartare investeringar. Deras fondrobot går under namnet Avanza Auto och lanserades år 2017. Med Avanza Auto får du ett automatiskt sparande i bland annat räntor och aktier, men även i andra alternativa tillgångar. Ett exempel på en alternativ tillgång kan vara råvaror.

Avanza Auto fokuserar på specialutvecklade alternativ och har en avgift på 0,5 %. Viktigt att veta är att Avanza Auto inte har ett speciellt stort utbud av fonder, utan är en mindre fondrobot som erbjuder 6 olika alternativ. Dessa fonder är sedan uppdelade efter risknivå där 1 är lägst och 6 är högst. Om du tycker det här låter intressant så kan du läsa vårt omdöme av Avanza Auto här.


Nordnet RoboSave

Nordnet fondrobot

Ytterligare en fondrobot som lanserades år 2017 var Nordnet One Robosave. Hos Nordnet kan du få hjälp av en automatiserad robot som ser till att dina pengar placeras på de mest optimala fonderna.

För att komma igång behöver du sätta in minst 5000 kronor och därefter uppdatera med minst 500 kronor i månaden. Avgiften ligger på 0,5 % och betalas årligen. Dock har Nordnet Robosave en ytterligare kostnad på 0,2 % för varje fond som du väljer att investera i, vilket gör den till en av de dyraste robotarna på marknaden.

Känns det jobbigt att betala för mycket för tjänsten? Då kan vi ändå trösta dig med att allt ingår i avgiften. Du behöver inte göra det minsta själv utan får ett komplett paket.


SAVR

SAVR fondrobot

Vill du ha en riktigt låg fondavgift är det SAVR som du ska använda dig av. Till att börja med får du som användare en rabatt på över 1300 olika fondalternativ. Om du skulle välja en annan aktör skulle du således inte kunna få dina pengar att växa lika fort.

Vilken fond du väljer kommer dock ligga till grund för hur mycket billigare SAVR faktiskt är. I de flesta fall kommer du dock att tjäna cirka 30-50 % jämfört med andra fondrobotar.

SAVR är ganska enkel i sin utformning, men det gör den inte till ett sämre alternativ än andra. Tjänsten är smidig och hemsidan är enkel att använda sig av. Besvara bara frågorna och skapa ett konto så är du igång på max 3 minuter. Om du vill äga fonder till halva avgiften så kan du läsa vårt omdöme om SAVR här.


Opti fondrobot

Opti fondrobot

Opti är en fondrobot som har varit med lite längre i leken än ovanstående alternativ. Den här fondroboten lanserades år 2016 och erbjuder ett enkelt och smidigt sparande utifrån dina önskemål och ekonomiska förutsättningar.

Med Opti kan du också göra en jämförelse mellan de olika fonderna och på så sätt välja dem som du tycker presterar bäst. Om du är beredd att betala lite extra för fondrobotens tjänster kan Opti också hantera hela den portfölj som du har.

Något som får denna fondrobot att sticka ut lite extra är att du har möjlighet att investera i råvaror. Att få tillgång till råvaror via en fondrobot är idag mycket ovanligt.

Vad avgiften ligger på kan variera och beror vanligtvis på vilka tjänster som du vill ha tillgång till. Avgiften brukar sällan överstiga 0,9 % årligen. Om du vill läsa mer så kan du kolla in vårt omdöme av fondroboten Opti här.


Lysa fondrobot

Lysa fondrobot

Precis som många andra robotar så lanserades Lysa fondrobot under år 2017. Det var just under detta år som tjänsten blev som mest efterfrågad och många företag hakade på trenden.

Med hjälp av Lysa kan du få en automatisk och smidig investeringstjänst som bland annat kan se till att ta hand om hela din portfölj. Här har du också möjlighet att låta Lysa omfördela, beroende på hur marknaden svänger. I vanliga fall är detta något som du själv hade behövt ta itu med.

Genom att besvara några snabba frågor kan Lysa erbjuda fonder som passar dig och du får således en skräddarsydd portfölj utifrån dina önskemål. Avgiften ligger på 0,3-0,4% av det kapital som du har.


Varför ska man använda en fondrobot?

Robotrådgivare

Det finns många anledningar till varför en fondrobot kan vara ett riktigt bra alternativ. Med hjälp av en fondrobot kan även den största novisen ge sig in i fondernas och aktiernas värld, utan att känna sig alldeles för bortkommen. Robotens uppgift är att se till att välja ut de bästa fonderna som kan passa för just dig och dina personliga mål, medan du lutar dig tillbaka och ser ditt sparkonto växa.

Fondrobotar lämpar sig således bäst för den som inte har någon större insyn i finansvärlden och som heller inte har ett intresse för det. Fondroboten kan hjälpa dig att komma igång och se till att din portfölj är stadig och balanserad. Skulle det däremot vara så att du redan har koll på många av de fonder som finns kanske en fondrobot inte är värd priset.

Tittar man på de robotar som finns idag är det inte speciellt avancerade. Du som kund besvarar några frågor och väljer vad det är för fonder och risknivå som du är intresserad av.

Denna AI kan liknas med de enkla personlighetstest som du kan hitta på internet och kan inte ersätta den vägledning och rådgivning som du kan få av en banktjänsteman eller ekonomisk rådgivare. För novisen kan detta vara avgörande för hur sparandet kommer att utvecklas, men har du kunskap sedan tidigare är en fondrobot sällan till någon större nytta.

Fördelar med en fondrobot

Med det sagt råder det ingen tvekan om att fondrobotar kommer med många fördelar, åtminstone för den som verkligen är i behov av de tjänster som de erbjuder. Här nedan har vi listat några av de absolut största fördelarna med tjänsten och exempel på hur den kan hjälpa dig.

1. Du får en personligt sammansatt portfölj
Den personliga portföljen är kanske den främsta fördelen med en fondrobot. Sparbehovet kan se väldigt olika ut beroende på om du är 20 eller 60 år gammal och därför är det inte alla fonder som passar alla. En robotrådgivare kan gå in och plocka ut förslag på fonder som kan passa dig. Här får du även information om hur du bör placera.

2. Allt sker på automatik
Vill du kunna luta dig tillbaka och ändå ha ett bra och balanserat sparande? Många fondrobotar erbjuder automatik, vilket betyder att de handlar fonderna åt dig medan du fokuserar på annat. Månadssparandet blir enklare och om du önskar kan du be fondroboten att byta eller ändra fonder om det skulle ske några upp- eller nedgångar på marknaden.

3. Du behöver inte oroa dig för försäljning
Du ska ha klart för dig att en investeringsrådgivare eller banktjänsteman inte har ditt bästa i åtanke. Det här är personer som är tränade och utbildade i att sälja och de kommer naturligtvis övertala dig att välja de allra dyraste fonderna som banken har. Med en fondrobot behöver du inte oroa dig för att det finns några bakomliggande tankar, utan allt sker mycket opartiskt.

4. Enkel uppstart
Om du inte har fixat och trixat med fonder tidigare är en fondrobot ett utmärkt sätt för dig att komma igång. Genom en sådan tjänst får du en snabbare och mer ärlig bild av hur börsen ser ut och vart du bör placera dina pengar.

Nackdelar med en fondrobot

Finns det fördelar så finns det nackdelar, så är det med nästan allt här i livet. Hittills har vi främst pratat om alla de fördelar som fondrobotarna har, men hur är det då med nackdelar?

Den kanske mest uppenbara nackdelen är att tjänsten kostar pengar. I finansvärlden är det ingen som kommer att hjälpa dig gratis och det inkluderar även enklare AI på nätet. Majoriteten av alla fondrobotar kommer bland annat att ta ut en årlig avgift. Hur mycket denna ligger på varierar kraftigt mellan de olika alternativen, men du bör se till att räkna med några tiondelar i procent. På lång sikt kan detta medföra relativt höga kostnader som du med fördel kan vara utan. Dock kan det vara värt att använda roboten under en kortare period för att komma igång bättre.

En annan nackdel med fondrobotar är att du inte kan vara speciellt aktiv och själv välja hur ditt sparande ska se ut. Det betyder att vissa idéer som du skulle vilja testa inte kommer att vara möjlig. Dock kan avsaknaden av delaktighet också ses som något fördelaktigt, eftersom du inte kommer att kunna ta beslut baserade på dina känslor. Ett alternativ är att överlämna 75 % av ditt sparande till roboten och sköta resten på egen hand.

Är sparrobotar samma sak som fondrobotar?

Sparrobotar och fondrobotar är liknande, men det finns viktiga skillnader mellan dem.

Sparrobotar är en form av automatiserad sparande där en app eller tjänst tar hand om att regelbundet flytta över en viss summa pengar från ditt konto till en sparplan eller investeringskonto. Dessa sparplaner är vanligtvis lågavkastande, till exempel räntebärande instrument eller indexfonder.

Fondrobotar är en form av automatiserad investering där en datoralgoritm väljer och köper fondandelar på ditt vägnar. Fondrobotar kan också kallas för robo-advisors. De använder ofta komplexa algoritmer och datamodeller för att utvärdera och välja fondandelar baserat på dina investeringsmål och risktolerans. Fondrobotar kan ge högre avkastning än sparrobotar eftersom de investerar i en bredare mix av värdepapper.

Så, i sammanfattning, sparrobotar är en form av automatiserat sparande som vanligtvis investerar i lågavkastande instrument, medan fondrobotar är en form av automatiserad investering som kan ge högre avkastning genom att investera i en bredare mix av värdepapper.

Vilken avkastning kan man få med fondrobot?

Det är svårt att säga exakt vilken avkastning man kan få med en fondrobot eftersom det beror på många faktorer såsom fonderna som roboten investerar i, marknadsförhållandena och dina egna investeringsmål och risktolerans. Generellt sett kan fondrobotar ge högre avkastning än traditionella sparplaner eftersom de investerar i en bredare mix av värdepapper, inklusive aktier och räntebärande instrument.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns någon garanti för avkastning och att det alltid finns en risk för förlust när man investerar. Avkastningen kan variera över tid och det är viktigt att ha en långsiktig investeringshorisont. Det är också viktigt att diversifiera sina investeringar för att minimera risken.

Det är också viktigt att undersöka fondroboten och dess historiska prestanda, förvaltningsavgift och försäljningsavgift samt förvaltningstrategi.

Fondrobot eller inte? Slutord

Att börja investera i fonder, aktier och råvaror kan låta som en ganska klurig uppgift och sanningen är att så också är fallet. Det är inte enkelt att komma igång med ett sparande, åtminstone inte om du ska lära dig börsen själv på mycket kort tid. Det har dock inte hindrat människor från att ändå försöka lära sig av sina misstag. Att chansa med sin ekonomi är däremot inte för alla och många varken kan eller vill ta riskerna. Det är här som en fondrobot kan komma in.

Fondrobotar har tveklöst gjort mycket för människor och deras sparande, men i det långa loppet kan det löna sig att lära sig att sköta sin portfölj på egen hand. I slutändan går det inte att komma ifrån att fondrobotar kommer med en extra avgift som du hade sluppit om du skötte portföljen själv. Avgiften kan variera kraftigt mellan de olika aktörerna, men i slutändan är målet att tjäna pengar på sparandet och inte att bli av med onödiga slantar.

Innan du väljer en fondrobot är det viktigt att du jämför de många valmöjligheterna som finns. Börja med att titta på vad det är för tjänster som fondroboten i fråga kan erbjuda dig och titta därefter på den årliga avgiften. I vissa fall kan fondrobotarna ta ut en avgift för varje fond som du börjar att investera i. Säkerställ om det finns några andra kostnader utöver de årliga avgifterna som du behöver anpassa dig efter eller ha koll på.

Sammanfattningsvis är fondrobotar ett bra val, även om det finns vissa nackdelar att ta hänsyn till. Med hjälp av en bra recension kan det dock bli lättare för dig att hitta den robot som passar dig bäst!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.