Aktier

Här hittar du inlägg om aktier. Det är allt från tips, köpråd, säljråd och aktieanalyser. Du hittar även anteckningar från avsnitt av podcasten Börspodden och videoinspelningar av Börsrådet. Vilka aktier köper investerarna just nu? Och hur ska man tänka kring börsen nu? Bläddra igenom alla inlägg om aktier nedan för att hitta kunskap som du tycker är intressant.

Vad är en aktie?
En aktie är en andel i bolag som antingen är börsnoterat eller privat utanför börsen. När du äger aktier på börsen så äger du andelar i ett verkligt företag, precis som om du skulle köpa in dig i ett privat aktiebolag. Du som aktieägare har rätt till bolagets tillgångar och resultat. All vinst ett bolag gör balanseras till eget kapital i bolagets balansräkning eller så bestämmer styrelsen att en andel av vinsten ska delas ut. En aktieägare kan aldrig förlora mer än det insatta riskerade kapitalet.

Skatten på aktier är 30% vid utdelningar och försäljning i vanligt VP-konto. Äger du aktier i en kapitalförsäkring eller investeringssparkonto så är skatten istället cirka 1% om året. Tar du ut en utdelning via ett privat aktiebolag så är skatten 22%.

Vilka aktier är mest populära i Sverige?
De börsnoterade aktier med flest antal ägare i Sverige är Hennes & Mauritz, Investor, Ericsson, Telia, Nordea och Volvo. Idag kan privatpersoner välja att själva köpa aktier direkt över nätet.

Aktier för nybörjare
Är du nybörjare på aktier så kan du följa den här guiden på hur du kommer igång. Du hittar flera praktiska tips på den här sajten, men du kan börja här:
1. Så köper du aktier på nätet – Jämför nätmäklare som kan erbjuda den bästa aktiehandeln till lägst courtage.
2. Läs på om skillnaderna mellan ett investeringssparkonto, kapitalförsäkring och VP-konto.
3. Läs aktieanalyser för att få en förståelse för vilka nyckeltal och siffror man ska titta på i balansräkning, resultaträkning och kassaflödetanalys.
4. Titta runt på nätet och jämför bevakningslistor på vilka aktier andra tycker är köpvärda och kvalitativa.
5. Upprätta egna investeringskriterier så att du har regler att förhålla dig till när du investerar.

Vad är bäst att investera i som nybörjare?

En vanlig fråga bland nybörjare på börsen är vad som är bäst att investera i. Oftast har de sparat ihop ett starkapital på ett sparkonto och är villiga att överföra pengarna till en aktiemäklare. Om det inte rör sig om ett arv så brukar startkapitalet ligga på 10 000 kronor till 100 000 kronor. Om du inte har… Läs Mer »

Kommentarer på mina aktieinnehav

Här kommer en kort redogörelse för hur aktieinnehaven i storbolagsportföljen har utvecklats sedan inköp och hur jag ser på aktierna framöver. Utdelningar från Fortum, Ratos, Telia, Novo Nordisk, Nordea och IBM har trillat in. H&M har fortsatt sin resa nedåt och det är inte omöjligt att vi ser 180-210 kr under sommaren. Jag fyller gärna på med flera… Läs Mer »

Besvikna aktieägare i H&M

H&M är en hatad aktie just nu, vilket gör den intressant att titta på. Aktien är ned 35% sedan toppen. Bolaget värderas dock fortfarande som ett tillväxtbolag, så nedsidan till ett moget bolag kan fortfarande vara 40%. Tillväxtbolag är alltid riskabla på det sättet. Jag förstår att aktieägarna känner sig besvikna på utdelningen och vinsttillväxten. Men att driva… Läs Mer »

Bolag med riskfyllda balansräkningar

Många bolag som tagit steget in på börsen senaste åren har kommit från private equity-sektorn. Bolagen är ofta maximalt optimerade med tunna balansräkningar för att krama ut allt värde som går innan man gör exit och dumpar aktierna på börsen. Ibland har man inte hittat köpare utanför börsen och väljer att börsnotera som en sista utväg för sin… Läs Mer »

Novo Nordisk sänker prognoser igen

Novo Nordisk lämnade idag sin Q4:a rapport för 2016. Bolaget levererar i linje med med vad man lovat, men sänker sin prognos för 2017. Sedan 1 januari är en ny VD på plats. Novo Nordisk utsikter Bolaget ger en prognos på hur 2017 kan komma att se ut: Omsättning i lokal valuta -1% till 4%. Sannolikheten för utebliven… Läs Mer »