7 frågor att ställa innan du säljer dina aktier

Frågor innan du säljer en aktie

Innan du säljer dina förlustaktier så behöver du ta hänsyn till tajming, skattekonsekvenser, börsturbulens och andra faktorer.

Att bestämma sig för att sälja en aktie kräver nästan lika mycket planering som att köpa aktier.

Många investerare tar försäljningsbeslut baserat på prisrörelser i en aktie. Det är fel sätt att tänka. Faktum är att en aktie som fallit i värde kanske kan vara en perfekt investering att hålla i. Tvärtom kan en aktie som stigit mycket vara ett dåligt säljbeslut.

Att skapa regler för när du ska sälja en aktie hjälper dig med ditt beslut och tar bort stress. Så fråga dig dessa sju frågor innan du säljer en aktie:

1. Lider företaget från en tillfällig motgång?

Problemet med att ha marknadsnyheter på mobilen, datorn och TV:n är att det är svårt att inte titta och bli påverkad.

Även om du vet att aktier kortsiktigt kan röra sig hur som helst utan att det finns nyheter så är det svårt att inte ha känslor när en aktie rör sig -30% eller +50%. Det är lätt hänt att du som investerare säljer eller köper baserat på dina känslor, det vill säga rädsla eller girighet.

Titta istället på hur branschen har rört sig på börsen. Kanske finns det någon fond som sålt ut aktier som påverkat aktiekursen? Prisrörelser behöver inte betyda att något fundamentalt har ändrats i bolaget.

2. Har fundamenta ändrats?

Företag och de marknader de agerar i förändras ständigt. Ett företags förändringsförmåga kan påverka om du ska sälja aktier eller inte. Vissa förändringar är svårare än andra. Strukturella förändringar kan bli överväldigande för många företag. Ett exempel är hur E-handeln har påverkat klädbolag med fysiska butiker.

Ett antal dåliga kvartal på rad behöver inte innebära en signal om att bolaget är på väg att försvinna. Det kan vara kortsiktiga effekter som att bolaget har tappat en större kund eller gjort stora investeringar för framtiden.

3. Finns det ett bättre ställe för dina pengar?

Miljardären och superinvesteraren Warren Buffett brukar säga att han vill äga sina aktier för evigt. Men för en liten investerare med en begränsad mängd pengar så är inte det realistiskt.

Warren Buffett har så mycket pengar att han inte hinner investera dem. Därför är det lättare för honom att hålla i det han känner till och fokusera på att investera nya pengar som kommer in. För den mindre investeraren så finns det en alternativkostnad att sitta kvar i aktier som har en begränsad uppsida. Det kan vara att du hittar en aktie med större uppsida än den du redan äger, då är det rationella att sälja den aktie du äger och köpa den nya.

Ibland när du inte hittar prisvärda aktier så är bästa positionen att hålla en kassa med likvida pengar på ett sparkonto. När det sedan dyker upp köpvärda aktier igen så kan du köpa dem.

4. Har aktien kastat din portfölj ur balans?

Helst ska du allokera dina pengar runt kategorier av investeringar som är i linje med dina mål, tidshorisont och risktolerans. Över tid kommer den mixen att ändras då vissa investeringar växer om andra, vilket gör det nödvändigt att placera om pengar. Det vanliga är att du säljer de aktier med lägst uppsida och köper de aktier med högre uppsida. Vissa väljer att sälja av vinnaraktier för att de utgör en för stor del av aktieportföljen.

» Läs mer: Så tjänar du pengar på aktier framgångsrikt

5. Sälja för att kvitta skatt mot förluster

Om du äger aktier i ett vanligt aktie- och fondkonto så beskattas dina aktieförsäljningar med 30% kapitalskatt. Den vinstskatten kan du kvitta mot förluster i ditt aktie- och fondkonto. Så vill du sälja en förlustaktie är det klokt att göra det samma år som du säljer aktier i en vinnaraktie.

» Läs mer: Att förlora pengar på aktier

6. Hur kommer du att göra din exit?

Att tajma en försäljning perfekt är nästan omöjligt. Ingen investerare kan över tid pricka exakta bottnar och toppar i en aktie.

Om du tycker att det gör ont att sälja en aktie så kan sälja av lite i omgångar. På det sättet lurar du din hjärna att förlusterna inte är så stora. Tekniken är densamma som när du köper in dig långsamt i en aktie. Fördelen är att du för ett snitt på alla dina försäljningar och inte riskerar att sälja på absoluta botten. Nackdelen är att aktien fortsätter ner vilket gör att ditt försäljningssnitt blir sämre.