Ahlsell är en industrigrossist som distribuerar produkter inom VVS, EL och verktyg. Sverige står för 65% av försäljningen, så utvecklingen i vårt land är avgörande.
Teckningsintervallet är 45-58 kronor, vilket är en farligt stor spread på 29%. Skulle priset hamna i mitten så får Ahlsell ett börsvärde på 23 miljarder kronor. Vilket kan jämföras med Indutrade som idag har ett börsvärde på 22 miljarder kronor. Ahlsell blir den största IPO:n sedan TeliaSonera börsnoterades år 2000.
Ahlsells skuld blir lägre efter IPO
Det är en spridningsemission så inget nytt kapital kommer in. Men vad jag har förstått så riktar man en del av emissionsbeloppet till att konvertera aktieägarlån. Efter justeringar för aktieägarlån hamnar räntebärande skulder på 9,3 mdr och nettoskuldsättningen blir 8,5 mdr. Eftersom aktieägarlånet ersätts av kapital så ökar egna kapitalet till 7,7 mdr och långfristiga skulder i förhållande till eget kapital borde bli 1,2 (se sidan 135 i prospektet).
Ahlsell sätts på börsen av ett riskkapitalbolag vilket förklarar hävstången innan börsnoteringen. Rörelseresultatet för 2015 var 1,5 mdr och räntekostnaderna var 1,3 mdr, så bolaget körde tidigare med maximal hävstång.
Ahlsell starka sida är ett bra kassaflöde och kapitalsnål verksamhet. CAPEX har senaste 3 åren trendat mellan 10-15%, så nästan alla pengar som kommer in i kassan kan användas till utdelningar eller förvärv.
Enligt affärspressen så har tydligen ett aktie- och optionsprogram på 800 Mkr smygit sig in i noterna i prospektet. Detta incitamentsprogram har klubbats igenom tre dagar innan prospektet gick live. Vilket är en underlig handling och sänker trovärdigheten för ledningen. Det är svårt att se någon huvudägare av kött och blod i Ahlsell, därför blir man som investerare orolig för vem som ska hålla ledningen ansvarig i framtiden.
Ahlsell är fullvärderat
Historisk tillväxt har varit 7% inklusive förvärv. Därför blir Ahlsell fullvärderat om priset blir satt till 58 kr. Jag har svårt att se att aktien ska värderas till mer än 55-60 kr i dagsläget. Den försiktige investeraren väljer därför att köpa in aktier med 30% säkerhetsmarginal på 38-40 kr.
Justerar man för förvärv senaste 1-3 åren så får vi FCF 2,7-2,9 kr per aktie. Vi får därför ett P/FCF-tal på ca 20, vilket är dyrt enligt mitt sätt att räkna. Men jämför man med andra teknikgrossister som Indutrade och Addtech så är priset på Ahlsell marknadsmässigt riktigt. Men då måste man fråga sig om inte jämförbara bolag är dyra idag. Säljaren av Ahlsell är som sagt ett riskkapitalbolag, de är extremt duktiga på att få ut så mycket pengar som möjligt vid en försäljning.
Ahlsell ser ut att kunna bli en riktig kassako i framtiden. Men om priset hamnar överst i intervallet på 58 kr så tycker jag bolaget ser fullvärderat ut till dagens rapporterade siffror. Största vinsten gör man vid inköpet så priset får gärna komma ner till 35-40 kr innan jag analyserar bolaget djupare. Jag kommer inte att teckna aktier i Ahlsell.