Sparkonto utan insättningsgaranti tas bort 2021

Sparkonto utan insättningsgaranti

Sparkonton utan insättningsgaranti ska förbjudas med start nästa år 2021. Det är ett nytt lagkrav som regeringen ska införa. Det betyder att sparkonton som haft en hög sparränta på 4-6% kommer att försvinna och kvar blir bara lågräntekonton med 1% ränta. Det gör att småsparare har färre alternativ att placera sina pengar.

Exempel på sparkonton som kommer stängas ner är Akelius Spar och 4spar som länge har erbjudit sina sparare stabila sparräntor på 4-6% per år. Det är synd att inlåningsföretag som tagit ansvar och skött sig bra också drabbas av det nya beslutet från regeringen. Men syftet är att stärka konsumentskyddet. Alla företag som inte omvandlar sig till bank ska nästa år betala tillbaka pengarna till privatspararna.

Lista på företag som har sparkonto utan insättningsgaranti

  • 4spar AB
  • Akelius Spar AB
  • Swespar AB
  • Upplandsspar AB
  • ViaSpar Finans AB

Dessa företag är inlåningsföretag som måste ansöka om banktillstånd eller lägga ner sina sparkonton nästa år 2021 enligt Finansinspektionens företagsregister. Där kan du hitta den kompletta listan under ”Inlåningsföretag – Registrerade, inte under tillsyn”.

Inlåningsföretag har gått i konkurs

Förbudet har dock varit uppe till diskussion senaste åren då några inlåningsföretag utan banktillstånd har gått i konkurs och privatsparare har förlorat pengar. Nu kommer det bara vara företag med banktillstånd som får erbjuda sparkonton. Det positiva med det är att spararnas pengar är trygga så länge statliga insättningsgarantin har täckning. Nackdelen är att sparräntan kommer understiga inflationen. Vilket gör att privatsparare i princip går back på sitt sparande.

Ekonomiska föreningar som HSB och OK får dock fortsätta sin inlåningsverksamhet trots att de inte har banktillstånd. Regeringen tycker inte de har samma risk i sin verksamhet som andra aktörer på marknaden.

Vad är insättningsgaranti?

Statlig insättningsgaranti innebär att dina sparpengar är skyddade upp till beloppet 950 000 kronor per bank. Skulle banken gå i konkurs så betalar staten ut dina pengar. Läs mer om statlig insättningsgaranti.