Pengar åldras inte, det är aldrig försent att göra smarta beslut om din privatekonomi.
Men det finns vissa faser i livet där pengar ska hanteras annorlunda. Här nedan hittar du bästa tipsen för din privatekonomi vid olika åldrar och årtionden.
20-årsåldern: Lägg grunden i sparandet
Du kommer antagligen gå in och ur dessa år på två helt olika livsfaser: Många börjar på högskola eller universitet efter 20-årsåldern och passerar 30 år med en ganska kort karriärhistorik.
De goda nyheterna är att du har tid på dig att åtgärda dåliga beslut. De dåliga nyheterna är att dåliga vanor vid det här laget fastnar. Det är svårt att ändra vanor efter 30-årsåldern. Försök därför etablera bra och sunda vanor innan 30 år.
Att skapa en vana med att spara pengar och undvika dåliga krediter är perfekt för de som är under 30 år.
30-årsåldern: Uppnå dina sparmål
Under 30-årsåldern är det bästa tiden att investera. Under den här tiden är det bra att spara 10-15% av inkomsten och investera pengarna i indexfonder eller investmentbolag.
De första årtiondena är viktiga eftersom tid är en viktig faktor i ränta på ränta effekten för att få dina pengar att växa. Det är här dina vanor från 20-årsåldern blir viktiga. Om du redan är van att spara pengar så underlättar det.
Under 30-årsåldern bildar de flesta familj så det är en utmaning att få pengarna att räcka till. Men har du vanan inne att månadsspara så går det.
40-årsåldern: Ta reda på var du står
Om du har sparat löpande under två decennium så har du antagligen en trevlig hög med pengar vid det här laget. Om du inte har funderat på hur långt pengarna räcker vid pension så är det dags att göra det.
Behöver du öka sparandet för din pension? Om du ligger i fas eller ser ut att ha extra pengar över vid pension så är den en god idé att lägga undan pengar till barnens första lägenhetsköp eller utbildning.
50-årsåldern: Förvalta det du har
I den här åldern är det viktigt att förvalta det du har och skruva ner risken lite. Diversifiering blir viktigare och vissa väljer att placera pengar en mindre del av kapitalet i räntefonder.
Samtidigt har man mycket erfarenhet från arbetslivet och lönen brukar vara hög vid det här laget. Barnen är också utflugna vilket möjliggör ett högre sparande.
60-årsåldern: Byt fokus
Många väljer att gå i pension under den här åldern och ofta runt 65-66 år.
Det innebär att konkreta planer ska tas fram. När ska du sluta jobba? Ska du sluta helt eller gå ner till deltid? Många experter på pension säger att mental och finansiell hälsa är bäst om du arbetar deltid.
Många väljer att allokera om sin portfölj mot 50% räntor under 60-årsåldern. Den andra delen har de kvar i indexfonder eller andra bra fonder så att kapitalet växer snabbare än inflationen.