Här får du tips på hur du börjar med aktier som nybörjare och vilket konto för aktiehandel man ska välja. Du får också reda på vilka analysmetoder som finns och om man ska köpa aktier eller fonder.
Lära sig aktier som nybörjare
Att lära sig handla med aktier kan kännas svårt som nybörjare. Aktievärlden omgärdas av en viss jargong med ekonomiska termer som kan vara svår att förstå sig på inledningsvis. Samtidigt kan det också kan kännas riskfyllt, hur vet du till exempel vilka aktier som är värda att investera i? Faktum är dock att det inte är så svårt som det kanske kan verka. Vad behöver du för att kunna handla med aktier?
1. Ett konto hos en nätmäklare, exempelvis Nordnet eller Avanza. Vi rekommenderar ett ISK-konto hos Avanza.
2. Kapital att investera.
3. Grundläggande kunskaper om aktiehandel. Läs vidare nedan.
Lär dig handla med aktier
Du behöver faktiskt inte veta allt om aktier, börsen, företagsvärderingar och allt annat för att investera i aktier så länge du är försiktig och har ett någorlunda förnuftigt tillvägagångssätt. När du handlar med aktier köper du andelar i börsnoterade bolag. Här följer några bra grundläggande tips att ha med dig när du börjar.
- Börja med att investera i väletablerade bolag. Undvik att investera i så kallade ”öresaktier” (det vill säga småbolag).
- Köp och sälj inte aktier för ofta (ett vanligt misstag bland nybörjare). Aktiekurser går upp och ner hela tiden, vissa dagar slutar innehavet på plus, andra på minus. Det är normalt. Köp stabila bolag till en början och låt dina investeringar mogna.
- Du betalar courtage, en avgift, varje gång du säljer eller köper aktier. Ytterligare ett skäl till att inte köpa och sälja oftare än nödvändigt som nybörjare.
- Håll dig till Stockholmsbörsen inledningsvis. Att handla aktier i bolag noterade på utländska börser innebär oftast att du får betala högre courtage.
Vilket konto ska man handla aktier i?
Det finns tre olika kontoformer du kan placera aktieinnehav i: investeringssparkonto, aktie- och fondkonto samt kapitalförsäkring. Vart och ett av alternativen har sina egna för- respektive nackdelar. Vi börjar med det vanligaste alternativet, och den typ av konto du förmodligen kommer att börja handla aktier i.
Investeringssparkonto
Många tycker att ett investeringssparkonto (ofta kallat ”ISK”) är den enklaste kontoformen för att investera i aktier och fonder. Jämfört med de andra alternativen har det många fördelar. Du behöver inte betala skatt på eller redovisa varje köp och försäljning. Ditt innehav på ett investeringssparkonto beskattas varje år med en schablonskatt. Enkelheten och fördelarna har gjort investeringssparkontot till det populäraste alternativet bland småsparare.
Aktie- och fondkonto
Aktie- och fondkontot är den traditionella kontoformen för att spara i aktier och fonder. För många som sparar framstår det dock numera som ett ganska besvärligt alternativ. Varför? För att det är mer jobb med att administrera ditt innehav. När du sparar på ett aktie- och fondkonto måste du redovisa alla dina köp och sälj och du måste betala vinstskatt varje gång du säljer ett innehav och går med vinst. En potentiellt stor fördel med ett aktie- och fondkonto jämfört med investeringssparkontot är att du i det förstnämnda kan kvitta förluster. Det betyder att du kan dra av dina förluster från skatten du varje år betalar för vinsterna på ditt innehav.
Kapitalförsäkring
Kapitalförsäkringen är det minst flexibla alternativet bland kontoalternativen. En kapitalförsäkring har ofta en bindningstid vilket innebär att du får betala en avgift om du tar ut pengar innan bindningstiden har gått ut. Utöver det är det kontoformen som har störst fasta avgifter, men villkoren kan variera kraftigt mellan olika aktörers kapitalförsäkringar. Så vad är fördelen med att spara i en kapitalförsäkring? Bland annat att kapitalförsäkringen har ett återbetalningsskydd. När du tecknar dig för en kapitalförsäkring anger du en förmånstagare. Om du avlider står förmånstagaren att få tillbaka 99-101% av det investerade beloppet.
Hur analyserar man aktier?
Man skiljer vanligtvis mellan två olika huvudtyper av aktieanalys: Fundamental och teknisk analys.
Fundamental analys
När du använder dig av fundamental analys för att analysera en aktie så tittar du på företagsdata. Du går igenom utvalda nyckeltal i företagets årsanalys för att kunna göra en prognos för hur det kommer gå för företaget i framtiden. Genom att titta på balans- och resultaträkningen för ett företag får du inblick i hur det presterat fram tills dess att rapporten skrevs. Sunda företagsfinanser är enligt det fundamentala synsättet grunden för en sund investering.
Teknisk analys
Inom teknisk analys tittar du inte på företaget överhuvudtaget, här är det istället aktiens kursrörelser som är intressanta. Genom att titta på hur aktiekursen rör sig försöker man skönja mönster som avslöjar hur aktien kommer röra sig framledes. Teknisk analys bygger på sannolikhetslära och historiska data.
Vilken metod ska du använda?
För nybörjare och småsparare är det förmodligen enklare att använda sig av fundamental analys. Renodlad teknisk analys används i högre utsträckning av swing- och daytraders som frekvent köper och säljer aktier. De flesta som är någorlunda erfarna aktiesparare använder sig av en mix av teknisk och fundamental analys.
Det tar lång tid att lära sig allt om aktier
Kartongen till det klassiska sällskapsspelet Othello pryds av frasen ”A minute to learn – a lifetime to master”, och lite så är det med aktier också. Det är enkelt att lära sig grunderna men det tar lång tid att bemästra konsten – om man ens någonsin kan göra det helt.
Aktieportfölj för nybörjare
Som nybörjare är det bäst att satsa på någorlunda ”säkra” kort, det vill säga att handla med aktier i väletablerade börsföretag. Helst sådana som hör till OMSX30, det vill säga något av de 30 största företagen som är noterade på Stockholmsbörsen. Till dem hör bolag som Investor, Volvo, Essity, Tele2 med flera. Stora företag som presterat väl länge.
Ett alternativ är fonder
Som du sett är tröskeln för att handla med aktier inte så hög som du kanske trodde. Med det sagt är det fullt förståeligt om det känns krävande och jobbigt. Oavsett hur man vänder och vrider på saken krävs det engagemang för att handla med aktier – och lyckas med det. Ett enklare alternativ till aktier är att investera i fonder. Genom att investera i aktiefonder exponeras du mot börsen, men med större riskspridning (en aktiefond kan bestå av allt från ett dussintal upp till hundratals aktier). Samtidigt behöver du inte lägga ner samma tid på ditt innehav eftersom det förvaltas av ett fondbolag.
Några populära och bra fonder är Spiltan Aktiefond Investmentbolag och Avanza Global.