Att köpa fonder är något som ofta diskuteras – kanske framförallt under den senaste tiden när det blivit allt mer populärt att försöka få pengarna att växa genom att investera i olika fonder eller aktier. I denna artikel ska vi gå närmare in på hur det går till när du handlar med fonder, vi kommer ge lite olika exempel på vilka olika typer av fonder som finns, och lite allmän information som kan vara bra att veta om du ska köpa eller sälja fonder.
Hur köper man fonder?
Att köpa fonder är inte alls svårt. Om du vill ha full översikt över din fondportfölj hela tiden, samt kunna köpa och sälja dina fonder när du vill, så bör du skaffa ett konto hos en aktiemäklare.
Några av de mest populära aktiemäklarna i Sverige är Avanza, och dessa har flera år i rad vunnit priset för Sveriges nöjdaste sparare. Du kan också köpa fonder bland annat via din bank.
Om du vill köpa fonder genom en aktiemäklare behöver du först registrera ett konto på deras sida. Detta gör du med hjälp av ditt BankID och det är helt kostnadsfritt att öppna upp ett konto hos dessa. Det konto som är vanligast att använda när man handlar med fonder är ett så kallat ISK-konto. Om du använder ett sådant behöver du aldrig tänka på att rapportera in eventuella köp eller försäljningar till Skatteverket inför deklarationen – allt sådant sköts automatiskt.
På bilden nedan kan du se hur det ser ut att när du lägger en order på att köpa fonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag på ett ISK-konto hos Avanza.
När ska man köpa fonder?
Det är alltid en bra dag att börja investera i fonder om du har tänkt dig ett långsiktigt sparande. Även om en del sparare menar att man ska köpa in sig när fonderna dalat något, för att det då blir ”billigare” (du får fler andelar för dina pengar), kan det lika gärna vara så att deras värde bara stiger mer och mer ju längre du väntar. Det är lite större skillnad när det gäller aktier som ju brukar fluktuera ganska så mycket mer i värde, men när det gäller fonder kan man i stort sett alltid tänka att ”idag är en bra dag för att köpa fonder” – oavsett dag.
Tips på fonder att köpa
Den första frågan var ”hur köper man fonder?” – nu kommer nästa fråga: vilka fonder ska man köpa?
Vilka fonder du ska köpa, beror på vilken typ av avkastning du önskar, i kombination med vilken typ av risk du är beredd att ta. Rent generellt så brukar man säga att ju högre risknivå en fond har, desto högre avkastning har den potential att ge – men risken finns då också att den sticker åt andra hållet och förlorar i värde. Tips på bra lågriskfonder hittar du här.
Något annat du också bör ta i beaktande när du köper fonder är vilken typ av avgift du får betala för fonden. Vanligen tas en årlig procentuell avgift ut från fondförvaltaren, och denna kan variera väldigt mycket – och den kommer också att minska din vinst i slutändan. Glöm därför inte bort att kontrollera dessa punkter i samband med ditt fondköp:
- Vilken risknivå har fonden?
- Vilken avgift tar förvaltaren?
Några olika fonder som är väldigt populära bland spararna och som brukar refereras till som relativt säkra val när det gäller fonder är bland annat Avanza Global, Spiltan Aktiefond Investmentbolag och Avanza Zero. Den sistnämnda är väldigt populär mycket tack vare att den saknar den förvaltningsavgift som vi tidigare nämnde.
Hur säljer man fonder?
Att sälja fonder är inte svårt alls. Detta gör du genom att först ange hur stor del av ditt fondinnehav du vill sälja – hos vissa anger du dessa i antalet andelar, medan du hos andra anger det i procentuell andel av ditt totala innehav. Till skillnad från aktier vet du inte till vilken kurs fonderna blir sålda, men värdet brukar som sagt inte fluktuera så väldigt mycket när det gäller fonder – förutsatt att det inte sker något drastiskt i världsekonomin, eller att det sker något annat som orsakar oroligheter på börsen.
Beroende på var du har dina fonder placerade, kan det ta olika lång tid att få dina pengar från försäljningen. Vissa betalar ut pengarna samma dag, medan det för andra aktörer sker samma dag fram tills en viss brytpunkt, och några delar ut pengarna ännu senare. Det är också så att fonderna inte har öppet dygnet runt, vilket naturligtvis också påverkar när du får dina pengar. Så länge fonden inte har öppet, kan ingen försäljning ske – till exempel på helger.
När ska man sälja fonder?
På denna fråga finns inte något rätt eller fel svar – när du ska sälja dina fonder beslutar du helt själv. Tänk på att fonder som regel är ett långsiktigt sparande om du vill ge dem möjlighet att växa.
Är det skatt på att sälja fonder?
Ja, du ska alltid betala skatt när du har sålt fonder. Beroende på om du sparar via ett ISK eller genom att direktspara i fonder ser upplägget något annorlunda ut, men gemensamt för dem bägge är att uppgifterna från dina fondförsäljningar alltid rapporteras in från fondbolaget direkt till Skatteverket så att dessa uppgifter finns förtrycka på deklarationen – du behöver med andra ord inte krångla med något på egen hand gällande skatten.
Lästips: Kolla in de bästa fonderna 2021 här