Hur ska man agera när boräntan blir dyrare?

Hantera stigande boränta

När boräntan stiger kan det innebära en ökning av dina boendekostnader. Det är viktigt att du som hushåll har en plan för hur du ska agera om boräntan blir dyrare. Här följer några tips på hur du kan agera:

 1. Gör en budgetanalys. För att kunna agera på ett effektivt sätt behöver du ha koll på din ekonomi. Gör en budgetanalys över dina inkomster och utgifter. Därmed kan du se vilka utgifter som kan justeras ner eller helt tas bort för att spara in pengar.
 2. Betala av dina lån i tid. För att undvika att hamna i ekonomiska problem vid en höjning av boräntan är det viktigt att du betalar av dina lån i tid. Se över dina lån och räntor och försök att amortera mer om möjligt.
 3. Se över dina avtal. Ta en titt på dina avtal med banken och ditt bostadslån och se om det finns möjlighet att förhandla ner räntan. Om det finns möjlighet att byta lån, jämför de olika alternativen och välj det som passar dig bäst.
 4. Spara pengar på andra utgifter. Om du har höga kostnader för andra utgifter i hushållet, såsom mat eller transporter, kan det vara en bra idé att se över dem och hitta sätt att spara pengar. Det kan innebära att man byter till billigare märken eller att man börjar cykla eller åka kollektivt i stället för att köra bil.
 5. Planera din ekonomi på längre sikt. Om du planerar din ekonomi på längre sikt, kan du undvika att hamna i ekonomiska problem. Försök att spara pengar på ett regelbundet sätt, även om det bara är en liten summa varje månad. Att skapa ett buffertsparande kan göra stor skillnad på längre sikt.

Hur förhandlar man ner boräntan?

Att förhandla ner sin boränta kan vara en utmaning, men det är definitivt värt att försöka eftersom en lägre ränta kan spara dig tusentals kronor varje år. Här är några tips på hur du kan förhandla ner din boränta:

 1. Gör din research. Innan du går in i förhandlingar med banken är det viktigt att göra din hemläxa och se vad andra banker erbjuder. Kolla upp olika låneräntor på internet och jämför dessa med din egen. På så sätt kommer du att vara bättre förberedd för förhandlingen.
 2. Var beredd på att förhandla. Banker är i allmänhet öppna för att förhandla om räntor, men du måste också vara beredd på att förhandla. Försök att hitta ett rimligt mål för vad du vill uppnå i förhandlingarna och var beredd på att kompromissa.
 3. Visa att du är en pålitlig låntagare. Banker vill se att du är en pålitlig låntagare, med god ekonomi och en låg skuldsättning. Se till att visa upp din ekonomiska styrka och framgångar för banken.
 4. Ha en konkurrenskraftig erbjudande från en annan bank. Om du har fått ett erbjudande från en annan bank med en lägre ränta än din nuvarande, så kan du använda detta som förhandlingsvapen. Visa upp det lägre erbjudandet för banken och be dem att matcha eller överträffa det.
 5. Var beredd att byta bank. Om banken inte är villig att erbjuda dig en lägre ränta, kan det vara dags att överväga att byta bank. Var inte rädd för att förhandla med andra banker och se vad de kan erbjuda.
 6. Var tålmodig. Att förhandla ner en boränta kan ta tid och kräva tålamod. Var inte rädd för att ta det långsamt och förbered dig noga inför förhandlingen.

Om du inte kan betala din räntor

Skulle du hamna i en situation där du inte kan betala din ränta så kan du ringa din bank och fråga hur du ska göra. Du kan också ta ett tillfälligt lån som täcker kostnaderna du är skyldig. Tänk då på att hitta ett lån med bra villkor, och budgetera sedan för att betala tillbaka din skuld så snart som möjligt igen. Du kan jämföra privatlån här