Jag har precis läst boken De svenska riskkapitaliserna som handlar om hur riskkapitalbranschen uppstod i Sverige och vilka personer som har tjänat miljarder i branschen. Boken innehåller många intervjuer där de flesta uttalar sig negativt om branschens arbetsmetoder och ersättningar. För dig som är investerare så är kapitlen om hur förmögenheterna byggdes upp intressanta, samt porträtten av Harald Mix (Altor), Conni Jonsson (EQT), Robert Andreen (Nordic Capital) och Björn Savén (Industri Kapital). Boken är skriven av journalisterna Carolina Neurath och Jan Almgren och de har ett kritiskt perspektiv när de skriver, med fokus på girighet.
Det är synd att boken inte skriver om hur riskkapitalisterna hittar undervärderade bolag och vad de tittar på innan investeringsbeslut. De är ju trots allt experter på att effektivisera bolag som är misskötta och gått dåligt under en längre tid. Det som är känt är den höga belåningen man använder, som ibland leder till konkurs när intjäningen försvinner under dåliga år.
Guldåren över för riskkapitalet?
Guldåren verkar vara över för riskkapitalfonder, det är svårare att köpa bolag billigt och sälja dem dyrare efter 6-7 år. På börsen är Ratos ett bevis på detta, vinsterna och aktiekursen har kollapsat sedan 2010. Värderingen på köpta bolag och konkurrensen har ökat när mängden investerbart kapital har ökat.
Den här boken är ett måste för dig som är intresserad av svensk samhällsekonomi och finans.
Bokens betyg: 3/5
Boken finns att köpa på Bokus för ca 60 kr här
Liknande böcker om svenskt riskkapital:
Lotta Engzell-Larssons bok ”Finansfurstarna”