Börsras skapade panik

Panik på börsen

Börsen har i ett par veckor rasat och nu i dagarna har fallet tilltagit. Bakom oron finns en förväntan om stigande inflation som kan leda till att räntorna höjs i snabbare takt. Om räntorna stiger så måste avkastningskraven bli högre, därför faller nu aktier runtom i världen. Hur länge börsnedgången varar går inte att svara på. Det kan vara en snabb sell-off eller så har trenden vänt och riskviljan börjar avta. Faktum är dock att varken räntan eller inflationen är särskilt hög. Men det spelar mindre roll, börsen prissätter aktier efter förväntan i framtiden. Alla vill dansa nära utgången och vara först ut när räntan väl vänder. Det där är svårt att timea, därför är det bättre att fokusera på att hitta bra bolag till vettiga priser. Gör din analys ordentligt så slipper du oroa dig för vad andra gör.

Kapital har också flödat ut från obligations- och fastighetsmarknaden.

Ovanligt mycket känslor för en mindre börsnedgång

Raset senaste dagarna påminner lite om 2011 när aktier vräktes ut med -4% varje dag. Då kunde man fynda aktier billigt. Många aktier var fortfarande lågt värderade efter finanskrisen 2008. Idag är värderingsbilden en annan och det krävs betydligt mer än ett ras på -6% för att aktier genrellt ska bli billiga. Är du stockpicker så finns det alltid något som är köpvärt, bara du letar lite.

Det som förvånar mig är vilket pådrag det är i media och på sociala medier. Så här mycket känslor har det inte varit på länge. Men börsen har gått i sidled ett bra tag, så när det väl händer något blir det reaktioner. Med största sannolikhet är många nya placerare på börsen inte mentalt förberedda på att deras förmögenhet kan halveras i en ordentlig sättning.

Börsras 2000, 2008 och 2011

Historiska börskrascher
Så här har börsfallen 2000, 2008 och 2011 sett ut. Det är viktigt att du bara köper aktier som du skulle hålla i om börsen kraschade 50%.

Börja spara idagÅrsränta
4spar 5,5 - 8,1%
Ej insättningsgaranti
Öppna sparkonto

Hur ska man agera i ett börsras?

Förhoppningsvis har du köpt aktier i bolag som du analyerat noga och som har bra balansräkningar. Då vet du också vad bolaget är värt i förhållande till vinst/fritt kassaflöde och tillväxt. I ett sådant läge är det bästa att inte agera alls. Låt aktierna sjunka i värde och köp mer när du tycker att värdet är tillräckligt långt under fair value. I allmänna börsnedgångar som styrs av rädsla så faller allt, oavsett framtidsutsikter.

Lämna en kommentar