Börsåret 2017

Börsen 2017 graf

OMX30 steg 4% under 2017, inklusive utdelningar så steg Stockholmsbörsen med 7,7%. Med andra ord ett typiskt genomsnittsår för börsen. Sedan börsbotten 2009 har Stockholmsbörsen inklusive utdelningar stigit 238%. Om du investerade 1 miljon kronor i gratisfonden Avanza Zero första januari 2009 hade den varit värd 3,4 miljoner kronor idag.

Kursvinnare

Starka Large cap-aktier under året var Evolution Gaming (+124%) och Volvo (+43%). På midcap listan var bland andra Qliro (+109%) och Nolato (+105%) vinnare. Bland småbolagen fanns det många starka aktier såsom G5 Entertainment (+212%) och LeoVegas (+129%). Den som har varit en duktig stockpicker under 2017 har blivit rikligt belönad.

H&M gör aktieägare olyckliga

För alla småsparare som äger H&M-aktier så har det varit ett tungt år, speciellt mot slutet av året då H&M föll ca -15% på kort tid. Totalt var HM:s aktiekurs ner -33% under 2017 bortsett utdelningen. Bakom nedgången är minskad försäljning och i Q3 negativ försäljning. En oro finns nu att även vinsten ska minska med butiksnedläggningar, rea-kampanjer och konkurrens från e-handeln.

En smärtsam omvärdering från ett tillväxtbolag på P/E 20-22 till en normalvärdering för börsen på P/E 15 har skett. Omvärderingen har dock varit befogad då tillväxten inte har tagit fart. Om vinsten och utdelningen kan hållas på samma nivå så bör rimligtvis ett P/E-tal på 12-15 vara en okej värdering för H&M när marknadens avkastningskrav ligger på låga 5%. Bolaget har också en liten nettokassa kvar, så utrymme finns att låna pengar. Men det är aldrig önskvärt att skulderna ökar för att betala utdelningar, så ledningen borde se till att vända utvecklingen kommande år. Om bolaget ska värderas på sitt fria kassaflöde så finns risken att aktien ska ner till intervallet 90-120 kr. De tunga investeringarna ser ut att forsätta så det är möjligt att marknaden värderar dagens kassaflöde som det nya normala.

Drömmen om att bli miljonär

I media har det varit artiklar om privatpersoner som vill bli miljonärer och gå i pension innan trettio eller fyrtio. Börsspekulation har återigen letat sig in i svenska folkhemmen och alla vill tjäna pengar på aktier just nu. Det har även varit ytterligare ett hett år för börsnoteringar. Nasdaq Nordic lämnade statistik om att 96 stycken nya bolag har kommit in på Nasdaq huvudlista och Nasdaq First North, jämfört med 75 bolag under 2016. Det ska bli spännande att se hur länge börstoppen kan hålla i sig, och hur högt den kan nå.

Lästips från året

På bloggen så blev mest läsa inlägget under året Höjd skatt på ISK gör folk förbannade. Att politikerna har börjat höja skatterna på kapital har gjort spararna irriterade och engagemanget i debatten har varit hög. Ett annat populärt inlägg blev svarsinlägget på frågan Har ärvt 3 miljoner, vad ska jag göra?.

Under året har jag läst omkring 20 böcker om aktieinvestering och ekonomi. Flera av de bättre böckerna har jag lagt upp på sidan boktips. Några favoriter blev The most important thing, Gustaf Douglas bok, Charlie Munger the complete investor och Zero to one.

Aktieaffärer

Under året har jag fått två idéer på utländska Large cap-bolag som varit undervärderade jämfört med deras kassaflöden och/eller framtida tillväxt. Tanken är att sälja aktierna när mitt motiverade värde är uppnått. Aktierna är inköpta till 30-50% rabatt mot dagens motiverade värde och någon tillväxt för 2018-2020 är inte inprisat i dagens aktiekurs. Under tiden jag väntar på uppvärdering ser det ut att bli goda utdelningar och aktieåterköp. Det som kan överraska på uppsidan är en snabb uppvärdering eller högre tillväxt än vad marknaden räknar med. Även extrautdelningar kan ske då bolagen får in mer cash än de kan hantera. Säkerhetsmarginalen på 30-50% mot rimligt värde borde vara tillräcklig för att inte förlora pengar. Men jag kan såklart ha fel i mitt antagande.

När det gäller småbolag så har det funnits situationer där priset för framtida tillväxt har varit rimligt. Då har jag passat på att köpa aktier. Om börshumöret håller i sig så bör dessa bolag leverera en hög avkastning till aktieportföljen.

Hur börsen går 2018 är ett stort frågetecken. Jag ska som vanligt leta bolag där det finns en liten nedsida och stor uppsida. Lycka till med investeringarna 2018!

1 svar på ”Börsåret 2017”

Kommentarer är stängda.