Dokumentärer om finanskriser

Här hittar du de bästa dokumentärerna om finanskriser som du borde ha sett. Kanske kan vi som investerar och placerar pengar lära oss av historien?

Jag kommer fylla på den här listan vartefter jag ser dokumentärerna. De som håller hög kvalitet lägger jag till här så du slipper kolla upp dem först.

Overdose – The next financial crisis

Dokumentären handlar om den värsta finansiella kraschen i historien, den som ännu ligger framför oss. Med de stigande skulderna i världen så kommer patienten (den globala ekonomin) att dö fastslår man. Det genomgående temat är ”They’re giving alcohol to a drunk: it just sets him up for a bigger hangover.”

Dokumentären bygger på Johan Norbergs bok En perfekt storm.

Vad handlar den om?

Dokumentären ”Overdose – The Next Financial Crisis” utforskar orsakerna och konsekvenserna av den globala finanskrisen 2008 samt identifierar potentiella risker och utmaningar som kan leda till en ny ekonomisk kris.

Genom att analysera den underliggande strukturen i det finansiella systemet och intervjuer med ekonomiska experter och aktörer i finansvärlden, belyser filmen de systemfel och brister i reglering som kan leda till en ny kris. Dokumentären ifrågasätter även effektiviteten i de åtgärder som vidtagits sedan den senaste krisen och uppmanar till en mer grundläggande omprövning av det globala finansiella systemet för att undvika framtida kollapser.

Ekonomernas skuld


Hur kunde världens ledande ekonomer missa att vi var på väg mot den största finansiella kollapsen sedan 1930-talet? Vetenskapens värld har gjort en dokumentär runt frågan.

Dokumentären ”Ekonomernas skuld” från Vetenskapens värld utforskar de ekonomiska teoriernas roll och inflytande i samhället, särskilt efter finanskrisen 2008. Den granskar hur ekonomiska modeller och idéer har påverkat politiska beslut och ekonomisk politik under de senaste årtiondena.

Genom att intervjua ledande ekonomer, politiker och samhällsdebattörer försöker dokumentären förstå varför ekonomiska prognoser ofta har misslyckats med att förutsäga kriser och varför ekonomiska teorier inte alltid har haft den önskade effekten på samhällsutvecklingen.

Pekar på brister i ekonomiska teorier och modeller

Dokumentären ifrågasätter också ekonomins roll som en vetenskaplig disciplin och pekar på brister i ekonomiska teorier och modeller. Den utforskar alternativa ekonomiska perspektiv och föreslår att en bredare mångfald av ekonomiska tankeskolor och teorier kan vara nödvändig för att hantera dagens komplexa samhällsutmaningar.

Sammanfattningsvis diskuterar ”Ekonomernas skuld” kritiskt ekonomins roll och påverkan i dagens samhälle, och försöker öppna upp för en bredare diskussion om hur vi kan förbättra vår förståelse och hantering av ekonomiska frågor.

Four Horsemen – Systemfel som hotar världen


Brittisk dokumentär från 2012 som kritiserar en skuldbaserad ekonomi och bankerna.

Dokumentären ”Four Horsemen – Systemfel som hotar världen” är en film som utforskar och analyserar de underliggande systemiska problemen inom den globala ekonomin och samhället i stort. Filmen tar sin titel från de fyra hästarna i Uppenbarelseboken och använder detta som en metafor för de olika ”plågor” eller utmaningar som hotar mänskligheten.

I dokumentären diskuteras ett brett spektrum av ämnen, inklusive ekonomisk ojämlikhet, skuldberoende, globaliseringens konsekvenser, miljöförstöring, och den bristande regleringen av finansmarknaderna. Genom intervjuer med ekonomer, finansiella experter, forskare och aktivister ger filmen en kritisk granskning av det nuvarande ekonomiska systemet och föreslår alternativa vägar framåt.”Four Horsemen” ifrågasätter de grundläggande antagandena och prioriteringarna i det rådande ekonomiska paradigmet och uppmanar till en mer hållbar och rättvis ekonomi. Filmen syftar till att öka medvetenheten och inspirera till diskussion och handling för att adressera de systemfel som hotar vårt samhälle och vår planet.

Vilka är de bästa dokumentärerna om finanskriser?

Det finns många dokumentärer som utforskar olika finanskriser och deras orsaker. Här är några av de bästa dokumentärerna om finanskriser:

  • Inside Job (2010) – En Oscar-belönad dokumentär som granskar orsakerna bakom finanskrisen 2008, inklusive överdriven risktagning, bristande tillsyn och de finansiella institutionernas roll.
  • The Big Short (2015) – En dramafilm som är baserad på boken med samma namn av Michael Lewis. Den skildrar hur några investerare förutsåg och tjänade pengar på den amerikanska bostadsbubblan och dess krasch under finanskrisen 2008.
  • Too Big to Fail (2011) – En HBO-film som är baserad på boken av Andrew Ross Sorkin. Den ger en dramatiserad skildring av händelserna bakom kollapsen av investmentbanken Lehman Brothers och den globala finanskrisen 2008.
  • The Ascent of Money (2008) – En dokumentärserie baserad på boken med samma namn av Niall Ferguson. Den utforskar historien om pengar och finansväldet, inklusive olika finanskriser genom historien och deras långsiktiga konsekvenser.
  • Enron: The Smartest Guys in the Room (2005) – En dokumentär som granskar kollapsen av energiföretaget Enron på tidigt 2000-tal på grund av ekonomiska oegentligheter och bedrägerier. Det ger insikter i de risker och konsekvenser som följer av företagsbrottslighet och korruption.

Läs mer: Lyssna på historiska finanskriser