Omsättning är fåfänga, vinst är en åsikt och cash är verklighet.
På engelska pratar man om a Banker’s Mantra:
”Revenue is vanity, Profit is sanity, Cash is reality”.
Det är inte sifforna, procenten eller marginalerna du sätter in på banken. Det är kronor och ören.
Det här vet oftast ägarledda företag, där kommer inte ego före pengarna på banken. Omsättning gör inte en ägare rikare. Tjänstemän som är VD på ett företag definierar oftast dem själva med storleken på företaget, och det mäts oftast i omsättning. Du kan oftast höra ”jag är VD för X och vi omsätter Y”. Sällan hör du ledningen prata om hur mycket cash de genererar till sina ägare.
Ett företag är inte värt mer än vad dess tillgångar kan generera till kassan.
Omsättning är fåfänga
Många företag och dess direktörer gillar att prata om hur mycket pengar de omsätter. Dagstidingar skriver ofta om de företag med störst omsättning och flest anställda. Men som investerare gäller det att känna till att all omsättning är inte lika mycket värda. Faktum är att omsättning inte säger något, förens du sätter den i relation till något. En investerare måste titta på både marginaler och kostnaden för att generera den där omsättningen.
Att jaga omsättning på bekostnad av allt annat är fåfänga och kan kosta aktieägarna enormt. Normalt är ägarlösa bolag med en ersättningsmodell knuten till omsättningen de som inte bryr sig om vad tillväxten kostar. De vill bara bli större på pappret.
Självklart är det viktigt att varje år öka försäljningen, men det får inte ske genom att man offrar sina marginaler och lönsamhet.
Exempel – vilken omsättning är värd mest?
Låt oss anta att ett verkstadsbolag har 100 M i omsättning och bär på 10 M i skuld och gör en årsvinst på 5 M. Är det bolaget bättre än en mindre verksamhet som har 20 M i omsättning, är skuldfria och gör 10 M i årsvinst? Vilken ägare tror du sover bäst om natten?
Vinst är en åsikt
Vinst är en bättre indikator på hur stabilt ett bolag är, men kan också vara missvisande. Vinst är inte på riktigt, det är en åsikt från ledningen eller revisorer som sedan speglas på ett papper. Vinst kan planeras till att vara bättre eller sämre än verkligheten, det är en berättelse om hur företaget tänker under en kort period.
Vinstraden i resultaträkningen kan inte betala medarbetarnas löner nästa månad eller aktieägarnas utdelning nästa år.
Cash är verkligenheten
Pengarna som strömmar in och ut från ett företags kassa är blodomloppet och syret för att verksamheten ska kunna gå runt. Kassaflödet som blir över efter investeringar är det enda som kan fylla på sparkontot. Pengarna på banken är din enda vän, dessa du kan lita på. Tar pengarna i kassan slut så kommer du att märka det.
I USA gillar investerare att säga att ”cash is king” eller att kassaflödet är det enda som räknas. Warren Buffetts sätt att räkna ut Owner Earnings bygger på vad bolaget faktiskt lämnar kvar till sina ägare i cash. Pengar som sedan kan skapa aktieägarvärde antingen via tillväxtinvesteringar, förvärv av andra bolag eller produkter, utdelningar, amorteringar eller aktieåterköp.
Om du har cash så har du valmöjligheter. Om du inte har cash, så har du problem.
Om ett företag har positivt kassaflöde så betyder det att företaget kan generera omsättning, behålla en del av det, och sedan betala kostnader som löner, hyra och leverantörer och fortfarande har pengar över!
Ett växande fritt kassaflöde ökar värdet på ett företag varje år.
Aktörer på börsen tittar på tillväxten för vinst per aktie och aktiekursen korrelerar med vinsttillväxten. Problemet är att på kort sikt kan vinst per aktie bli missvisande, och utdelningssänkningar kommer som en chock för många.
Men på längre sikt ska vinsten och fritt kassaflöde vara samma sak.