Varning för Large-Cap bolagens värderingar

Large Cap är dyrt

Storbolagen som handlas på Large Cap listan har historiskt haft ett genomsnittligt P/E-tal på 15-16. Det brukar innefatta att bolagen har en genomsnittlig tillväxt på 6-7% och en utdelning på 2-3%. Totalavkastning brukar då teoretiskt bli 9-10% per år. Idag har vi ett annat läge. Elefanterna på börsen är dyra.

Storbolagens aktiekurserna kan halveras

Centralbanker har som du vet pumpat ut nya pengar i systemet med mål att uppnå en ”wealth-effect” hos de som äger aktier och sitt boende. Den låga räntan har också dragit ner avkastningskraven hos många placerare. Dessutom har vi färskt kapital i nya investerare och passivt kapital i ETF:er och indexfonder som trycker in kapital oavsett värderingar. Det här har gjort att multiplarna har expanderat på de ”trygga” Large Cap-bolagen. Eftersom ekonomin i allmänhet inte har växt särskilt fort så har företagen haft svårt att sätta cash i arbete. Istället har utdelningsandelen ökat och direktavkastningen stigit. Detta har också bidragit till höga multiplar då alla jagar avkastning. Var ska man placera sina pengar när sparkontot ger nära noll undrar många.

Justerar vi för skulder och tittar på vinster i förhållande till enterprise value så blir kalkylen ännu sämre. Då hittar vi bolag med EV/E 20-30 och som endast växer 2-5% per år i snitt senaste tre åren. Då måste man fråga sig om det är rimligt att företagen kan dubbla sina vinster kommande år när börsvärdet redan är mellan 50-100 miljarder kronor? Här kan aktiekurserna halveras vid en bred allmän börsnedgång. De trygga storbolagen med utdelningar blir ur det perspektivet inte så trygga längre. Förväntansbilden är enormt optimistisk för storbolagen kommande år.

Börja spara idagÅrsränta
4spar 5,5 - 8,1%
Ej insättningsgaranti
Öppna sparkonto

Large cap handlas som om de skulle dubbla vinsten

Börsfavoriten AtlasCopco handlas till EV/E 30. Du läste rätt, vi pratar om trettio gånger årsvinsten för en cyklisk verksamhet som växt sin vinst med 7% i snitt senaste tre åren. Relativt OMX30 så har aktien gått 54% bättre senaste tre åren. Visst bolaget ligger på gränsen till nettokassa, har bra kassaflöden och gör bra investeringsbeslut med över 20% ROIC löpande på den vinst man investerar. Men även om bolaget är kvalitet och välskött så kan investeringen ändå bli dålig när man betalar ett sådant här högt pris för aktien. En försiktig placerare som tänker på nedsidan betalar max 15 ggr vinsten för AtlasCopco. Senast man kunde köpa aktien till det priset var åren 2011 och 2012 när marknaden oroade sig för Europas tillväxt.

En annan aktie som är högt värderad är klenoden SKF på EV/E 23. Kullagertillverkaren har haft en stillastående vinst och omsättningen har växt 3% senaste tre åren. Verksamheten har nästan krympt efter inflation. Bolaget är skuldsatt och eftersom omsättning samt marginaler inte blir bättre så växer heller inte kassaflödena. Därför blir inte SKF ett utdelningscase heller. Uteblivna utdelningshöjningar och konjunkturkänslighet gör aktien till ett dåligt utdelningscase. Ska man köpa aktien så lyfter den försiktige placeraren in aktien på EV/E 12. Där handlas aktien sällan, så varför ska man äga SKF överhuvudtaget?

1 svar på ”Varning för Large-Cap bolagens värderingar”

Kommentarer är stängda.