Härom dagen kom en mailfråga från en kille som har fått ärva 3 miljoner kronor från sina föräldrar. Frågan var: ”Jag har ärvt 3 miljoner kronor, vad ska jag göra?” Här får du tips på hur du kan investera pengar från ett arv.
Vi fick tillåtelse att svara på frågan i ett publicerat inlägg, så länge avsändaren är anonym. Genom att svara på mailet här så kanske fler personer i samma situation kan få hjälp med sina frågeställningar och funderingar. Att få ett stort arv i knäet skapar stress hos de flesta, man vill ju oftast ta sitt ansvar och hantera arvet med ansvar. Pengarna kan även ha en känslomässig koppling till de bortgångna, vilket gör att man vill bevara förmögenheten och använda den till något klokt.
Bakgrunden till arvet
Bakgrunden till arvet är tyvärr dödsfall i det här fallet, som ofta är anledningen till tidiga arv. Föräldrarna var hårt arbetande småföretagare som genom åren lyckats bygga upp en större mängd fritt kapital. Arvtagaren är en ung kille som precis ska börja studera på högskola och han har ingen tidigare kunskap eller erfarenhet om hur man placerar pengar. Han är heller inte intresserad av att köpa dyra klockor, bilar eller resor. Arvet ska investeras i tillgångar som behåller värdet eller ökar kapitalet. Avsändaren hyr en studentlägenhet och har inget bostadslån eller barn.
Vanliga ursprung till att stora arv har skapats:
- Ett lågt belånat hus eller bostadsrätt som sedan säljs för flera miljoner.
- Företag där vinster har samlats och sedan delas ut till arvtagarna.
- Familjeförtetag som säljs då nya generationen inte vill ta över.
- Aktieportföljer som har gått i arv under en eller flera generationer.
Pengarna kan överföras till dig som ett förskott på arv/gåva eller via arvsrätt vid dödsfall.
Hur förvalta ett stort arv på sikt?
Att överta en summa pengar på flera miljoner är en möjlighet och ett stort ansvar. Du kan trygga dig själv, din familj och framtida generationer om du väljer att investera pengarna i tillgångar som genererar kassaflöden och ökar i värde med tiden. Det kanske viktigaste rådet i det här läget är att ta det lugnt och inte ha för bråttom. Tänk på att det tar en person som sparar 5000 kr månaden 50 år att spara ihop 3 miljoner kronor (utan startkapital och 0% ränta på ett bankkonto). När man förstår att de ärvda pengarna handlar om en hel livstid av slit och gnetande, så blir man risk-avert och försiktig.
- Mindre bra alternativ: Bankkonton, sparkonton, räntefonder
- Medelbra alternativ: Amortera, bra fonder, köpa villa eller bostadsrätt
- Bästa alternativet: Köpa aktier i noterade börsbolag, aktier i onoterade bolag, hyresfastighet med bostäder eller lokaler. Kom ihåg att det krävs kunskap och arbete för lyckas bland de bästa alternativen. Det är inget man slänger sig in i.
Om bankrådgivare
Visst kan du ha en dialog med din personliga bankrådgivare. Men kom ihåg att rådgivare på bank är försäljare, och de kommer att rekommendera bankens egna fonder som har höga avgifter på 1,5-2,5% per år. Det låter inte mycket, men om du slår ut avgifterna på 10 år och lägger på utebliven ränta-på-ränta så blir du ledsen när du märker hur mycket pengar du har lämnat på bordet.
Att leva på pengarna från arvet och samtidigt ha kvar det?
Förslag för att kunna leva på arvet och samtidigt ha kvar det:
Se ditt arv som en evig tillgång som ska förräntas. Se det som ditt uppdrag att förvalta pengarna till den dagen då du får egna barn. Läs på om hur du placerar pengar och vilka tillgängliga tillgångar det finns. Bygg sedan en pengamaskin som varje år ger en avkastning på ditt kapital. Om du för dina 3 mkr t.ex. köper utdelningsaktier och de ger 5% utdelning för året så avkastar din kapitalbas 150 000 kronor. Dessa pengar skulle du kunna använda för konsumtion, kontantinsats, utbildning eller vad du nu vill, och fördelen är att du aldrig tar av det ursprungliga arvet.
Vad du inte ska göra med ärvda pengar:
- Köpa bitcoins för pengarna
- Investera i fonder med höga avgifter och dålig historik
- Köpa aktier i bolag som inte är lönsammma
- Låsa in pengarna i dyra pensionslösningar
- Låna ut pengar till kompisar eller släktingar
Sparkonton eller räntefonder är dåligt
På sparkonton (med insättningsgaranti) eller räntefonder blir sparräntan endast 0-1% per år. På det har du 30% skatt på räntan eller 30% vinstskatt vid försäljningen av fonden. Det här alternativet är dåligt eftersom du förlorar pengar på sparandet. Inflationen som ”minskar värdet” på pengar var i Juli 2017 2,4% (källa: Riksbanken.se). Målet för Riksbanken är att hålla 2 procent inflation över tid. Det betyder att din avkastning på dina pengar måste minst överstiga 2% och gärna lite till som säkerhetsmarginal. En sparränta på 0,5-1% duger alltså inte om du vill bevara värdet på din förmögenhet.
Tillfällen då sparkonton är bra
Det finns dock tillfällen då sparkonton är bra. Om du inte vet vad du ska göra med dina pengar (som avsändaren i mailet) så är det en god idé att parkera pengar på ett konto så länge. Se till att kontot är hos en svensk storbank eller nischbank och att kontot omfattas av statlig insättningsgaranti. Garantin ersätter kapital och upplupen ränta upp till 950 000 kronor per person och bank. Så du som har ärvt 3 miljoner kronor behöver sprida ut beloppet på fyra banker och sparkonton (3 mkr / 4 banker = 750.000 kr). Då har du lite utrymme upp till 950 000 för den ränta som ackumuleras under närmaste åren.
Om banken skulle gå i konkurs
Skulle en bank gå i konkurs eller hamna i obestånd så kommer pengarna som finns hos den banken att låsas in. Enligt Riksgälden så sker utbetalning av ersättning inom 7 dagar från den dag då insättningsgarantin har trätt in. Hur lång tid tar det innan insättningsgarantin träder in? Vi skulle räkna med 20-30 dagar för säkerhets skull, därför kan det vara bra att sprida ut förmögenheten på ännu fler banker så minskar beroendet ifall inlåsning sker.
Följdfrågan blir då hur Riksgälden har råd att betala ut alla ersättningar? Garantin finansieras genom en avgift som bankerna får betala varje år. Avgifterna samlas i en fond som kommer att användas den dag då en bank med insättningsgaranti går omkull. Garantin bygger mycket på förtroende och det finns en risk att fonden inte räcker till ifall flera banker hamnar i obestånd samtidigt. Därför skulle man kunna dra slutsatsen att det egentligen är tryggare att spara i aktier (som är en del av ett företags aktiekapital i en balansräkning) än att låna sina sparpengar till bankerna (som är en skuld i bankernas balansräkning).
Använda rörliga sparkonton för kortare perioder
Ha som mål att inte parkera pengarna för länge på ett sparkonto. Under tiden läser du på om fonder och aktier tills du känner dig bekväm med att placera pengarna själv. Sparkonton eller korta räntefonder är också bra när aktieplacerare vill parkera sina pengar under kortare tider (under 1 år). Anledningen kan vara att de tror att börsen ska gå ner, eller att de för tillfället vill hålla en hög andel kassa för att minska risken.
Högräntekonton
Inlåningsföretag har sparkonton med bättre ränta
Det finns företag som erbjuder sparkonton och står under tillsyn av Finansinspektionen. De här företagen behöver pengar för att expandera sina verksamheter eller ge ut krediter. Eftersom de får en hög avkastning på sina investerade pengar så kan de betala ut en hög sparränta till de som lånar ut pengar till dem.
Ett exempel är 4spar som har ett rörligt sparkonto (fria uttag) på 6,5% ränta, vilket är betydligt högre än vanliga sparkonton som har 0-1% ränta. Den stora skillnaden är att 4spar inte har någon insättningsgaranti, så om företaget skulle gå dåligt så kan du förlora hela ditt insatta sparkapital. Därför har inlåningsföretaget begränsat kontona till max 50 000 kronor per kund. Det är upp till var och en om man tycker det är värt att riskera 1000-50 000 kronor för att få 6,5% årsränta. För avsändaren med 3 miljoner skulle 50 000 kr vara 1,6% av förmögenheten, så risken är begränsad.
Amortera för ärvda pengar
När är det bra att amortera?
Amortering är ett sorts sparande, eftersom du minskar din skuld och ränteutgifterna. Att amortera är en bra idé om du har en belåningsgrad på över 70% för ditt boende. Amorteringskravet sedan juni 2016 är att amortera minst 2% varje år om belåningsvärdet är över 70%. Därför kan det vara skönt att få ner belåningen till 50-70% av bostadens värde, då minskar kravet till 1% amortering per år.
Under 50% belåning så kan inte bankerna tvinga dig till amortering. Det här kravet kom eftersom regeringen och Riksbanken ansåg att bostadspriserna har stigit kraftigt samtidigt som kredittillväxten har varit kraftfull. Amorteringskravet ska skydda mindre ekonomiskt intresserade personer ifall vi får en bostadskrasch. Det är nämligen så att hävstången mellan din kontantinsats och det lånade beloppet gör att ditt egna kapital snabbt raderas ut vid bostadsprisfall.
Försök tänka dig att boräntan som du betalar till banken är den avkastning du får på pengarna när du amorterar. Om du har 2% i boränta så får du 2% i avkastning varje gång du amorterar på lånet. Anta att du får 3% totalavkastning från aktier, då är det bara 1% extra avkastning mot alternativet att amortera. Då kan man argumentera för att det inte är värt att äga riskfyllda aktier för den extra procentenheten i avkastning.
Amortera inte när det finns bättre alternativ
Skulle vi däremot med säkerhet veta att Axfood-aktier kan ge en direktavkastning på 6% per år, så skulle 2% amortering ge en alternativkostnad på 4% per år. Du går med andra ord miste om 4% extra ränta varje år, vilket blir ännu mer med ränta på ränta effekten. Jämför därför alltid alla tillgångar och investeringsmöjligheter mot varandra.
Betala inte av CSN-lånet
Att betala av hela CSN-lånet är rent ekonomiskt ingen bra idé eftersom låneräntan är så låg (0,34 % ränta under 2017 och 0,13% för 2018). Du kan till och med placera amorteringspengarna på ett sparkonto och få pengar över! Ditt studielån är det mest förmånliga lån du kan ha. Då är det bättre att ha kvar CSN-lånet och istället använda pengarna till att köpa din första bostad. När du slutat att studera så kommer du däremot att bli tvungen att börja betala av ditt lån.
Aktier som värdebehållare
Aktier är små ägarandelar i ett aktiebolag som ger dig rätt till en andel av vinsten/fria kassaflödet. När pengar placerares i aktier så finns de kvar även om banken/nätmäklaren skulle gå i konkurs eller om det blir krig. I tider av hyperinflation skyddas pengarna bättre om de är placerade i bolag som kan höja priserna på produkter och tjänster. Du som privatperson har svårare att höja lönen eller hitta högre avkastning i dessa tider. Har du pengar vid sidan av i kontanter eller på bankkonton så riskerar du att förlora stora delar av värdet vid hyperinflation.
Aktier i noterade bolag och onoterade bolag är bland de tryggaste värdebehållarna vi har i samhället. Även juridiskt har tillgångarna fördelar som ökar din kontroll över förmögenheten. Du kan även snabbt flytta dina aktier och pengar mellan banker, personer och länder till låga avgifter. Rika familjer har historiskt lyckas behålla sina förmögenheter genom att äga aktier, familjeföretag, hyresfastigheter, mark, skog, gårdar med boskap, diamanter och guld.
Att investera i onoterade bolag kräver större kapital och kunskap
Att börja din karriär med att investera i onoterade bolag är hög risk. Här krävs det en mängd kunskap inom bokföring, juridik, värdering och människor. En bra idé är att istället börja med börsnoterade bolag och när du känner dig mogen kan du börja köpa onoterade bolag. Alternativt så kan du själv testa att starta ett företag för att lära dig vilka utmaningar som finns. Med två perspektiv från att leda ett företag och investera i ett företag så ökar dina chanser att lyckas.
”I am a better investor because I am a businessman, and a better businessman because I am an investor.” – Warren Buffett, Världens bästa investerare.
Satsa på investmentbolag
Om du är nybörjare med ett arv på 3 miljoner så är det klokt att satsa på att investera i investmentbolag som Industrivärden, Investor, Lundbergs, Kinnevik, Latour, Melker Schörling och Öresund. Sprid ut dina inköp över flera år och köp gärna aktier i investmentbolag när de har 20-30% substansrabatt eller högre. På det sättet köper du underliggande aktier till rabatt och får en ordentlig riskspridning på samma gång. Du minskar risken och överlåter förvaltandet till investmentbolagen som har insikt och kunskap om sina innehav. Utdelningen är dessutom bra för den här typen av aktier eftersom de måste dela ut hela vinsten för att slippa skatt.
Billiga indexnära fonder
Är du absolut inte intresserad av aktier så kan du titta på aktieindexfonden Avanza Zero som är gratis. Den ger ungefär samma avkastning som börsindex, vilket är bra då många professionella placerare har svårt att slå index. Även Spiltans investmentbolagsfond kan vara ett bra alternativ. Fonden är passiv och placerar i svenska investmentbolag till en låg förvaltningskostnad på 0,2% per år.
ISK eller KF som sparform?
Om du sparar med ett investeringssparkonto (ISK) så äger du personligen dina aktier och får rösta på bolagsstämmor. Om du har en kapitalförsäkring (KF) så äger bankens pensionsbolag dina aktier och du får inte rösta på stämmor. Fördelen med kapitalförsäkring är att du själv kan välja förmånstagare (den som ska ärva dina aktier), du kan välja vem som helst. I en ISK kan man inte sätta en förmånstagare, utan pengarna går den vanliga arvsordningen. Om du äger utländska aktier så är även KF bättre eftersom din nätmäklare automatiskt ansöker om att få tillbaka den utländska källskatten på utdelningar (normalt 15%).
Du behöver inte deklarera dina köp- och sälj då beskattningen istället sker genom en schablon varje år. Om du ska börja nyspara i utdelningsaktier så rekommenderas idag ett ISK eftersom statslåneräntan är låg. Om du ska köpa aktier som inte har någon utdelning så är det bättre att använda ett vanligt aktie- och fondkonto (VP-konto).
Här kan du öppna ett konto på Avanza och börja handla aktier eller fonder.
Hyresfastighet är inte aktuellt ännu
Att investera i en hyresfastighet är ingen bra idé med 3 miljoner kronor. Kapitalet räcker möjligen till en hyresfastighet, men då är hela ditt arv exponerat mot denna fastighet. Och en hyresfastighet är inte bättre än sina hyresgäster och läget, så risken är stor som nybörjare. Det krävs tid och erfarenhet för att få företaget kring en hyresfastighet att fungera. Dessutom är det mycket juridik och risker med skyldigheter som man måste lära sig först. Du gör bäst i att börja med att lära dig aktier och fonder först och sedan bygga på din kunskap om företagande och fastigheter. När du har ett kapital på 10-20 miljoner så kan det vara intressant att börja titta på investeringsobjekt.
En bostad är att prioritera däremot
Om du inte äger din bostad än så är det en bra idé att först köpa ditt boende. Då har du grundtryggheten för att sedan börja investera. En bostad kan man inte vara utan, det är en nödvändig kostnad. Sen får du själv avgöra om du vill köpa en bostadsrätt (andel i en bostadsförening) eller en fastighet på landet (realtillgång i mark).
Arvsskatt, förmögenhtesskatt och gåvoskatt
Skatt på att ärva pengar: Den arvsskatt som vi hade i Sverige avskaffades 17 december 2004. Om du hade en större förmögenhet så var skatten upp till 70%. Arvskatten var progressiv, ju större arvet var, desto högre blev skatten. Det här gjorde att många äldre förmögna valde att flytta utomlands. Hela familjeföretag kunde ju försvinna om man omkom plötsligt. Även förmögenhetsskatten avskaffades samtidigt som arvsskatten. Senare 2007 avskaffades även gåvoskatten. Idag kan generationsskiften i företag och arv av aktier och pengar ske utan beskattning.
Pengar i sig kvalificerar dig inte till spelet
Med pengar kommer problem. När du bygger upp pengar från noll så lär du dig lösa problemen längs vägen. Men när ett arv ramlar ner i knäet på dig så kan det bli tufft att behålla pengarna. ”En dåre och hans pengar går snart skilda vägar” är tyvärr ett sant påstående. Det krävs kunskap och förnuft för att förvalta stora summor pengar.
”Det finns bara en fattigdom och det är okunnigheten.” – Thornton Wilder 1897-1975
Lösningen är att läsa allt du kan hitta om aktier och företagande. Under tiden börjar du med investeringar eller företagande i små steg.
Två bra måste-läsa böcker om du är/vill bli miljonär men inte har kunskap om pengar än:
- Rich Dad, Poor Dad – Lär dig förstå att pengar är ett helt ämne i sig. Öppnar upp dina ögon för vad som är en tillgång, och vad som är en skuld. Enkel att läsa på svenska och en bra första bok för nybörjaren.
- One Up on Wall Street – En bra början på hur du ska tänka kring aktier och börsen. Om du vill bli bra på aktier så ska du läsa allt som har med Peter Lynch och Warren Buffett att göra.
Bra inlägg, mkt kunskap ser man att det finns 🙂
Tack Marie, roligt att du gillade inlägget 🙂
För dom mer än 80% av Sveriges befolkning som är ekonomiska analfabeter och har viktigare saker i sitt liv, än vårt nördiga intresse!
En sansad människa väljer ”The Simple Path to Wealth” av jlcollinsnh!