Korrektion eller björnmarknad?

Av Placeraren | december 20, 2018
0 Kommentarer

OMXS30 är ned -9,5% i år och många cykliska aktier inom byggrelaterat och fordonsindustrin har fått se sina kurser dyka rejält. Räknar man från toppen i augusti så är börsen ner -15%.

Några uppenbara förlorare inom Large Cap i år är SSAB -30%, SKF -28% och Volvo -24%. Kullagertillverkaren SKF handlas till EV/EBIT 8 och P/E 8,5 på rullande siffror vilket är lågt mot sin historiska värdering. Även Volvo handlas lågt på EV/EBIT 8,5 och P/E 9. Är det då köpläge? Det beror på, värderingarna indikerar att börsen tror att vinsterna ska ned 30-40%. Det är kraftiga vinstnedgångar där en ordentlig lågkonjunktur prisas in. Tror man att marknaden har fel och överdriver så kan det givetvis vara ett bra köpläge.

Banker tjänar på räntehöjningar

En annan intressant sektor är bankerna. Med kommande räntehöjningar så skulle deras räntenetto öka på bolån. Här ser Nordea intressant ut som handlas till P/E 9,5 och under sin egen bok. Direktavkastningen ser ut att bli över 9% i vår. Skulle däremot privatpersoner och företag få kreditförluster så kan förstås det bokförda värdet minska snabbt och nyemissioner behövas. Warren Buffet verkar gilla banker just nu och har fyllt på i amerikanska banker.

Detaljhandel har det forsatt tufft och H&M, MQ, KappAhl, Björn Borg och Clas Ohlson har fått se sina kurser sjunka stadigt.

Vi har även sett en del aktier i småbolag som impolderat helt under året såsom Starbreeze (-84%), LeoVegas (-55%), G5 (-60%), Edgeware (-62%) och NGS (-50%).

Stockpickers har fått avkastning

Endast duktiga stockpickers eller de som handlat kortsiktigt och utnyttjat vågorna har fått en tvåsiffrig avkastning i år. Ett tufft år helt enkelt. Är det början på en längre björnmarknad? Kanske. Det kan nog behövas en ordentlig nedgång för att marknaden ska få nya krafter efter 9 års bull market.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *