Vilka aktietips kan du lita på?

Aktietips på nätet

Att investera i fonder och aktier är ett stort intresse för många svenskar. Tack vare den digitala demokratiseringsvåg som svepte in över sparmarknaden i slutet av 1990-talet är det också enklare än någonsin för vem som helst att ge sig in på börsen. Idag kryllar det av aktietips på internet, kruxet är bara: vilka tips kan du egentligen lita på?

Som nybörjare på börsen är det lätt att göra fel. Klassiska misstag som att bli kär i en aktie utan att förstå bolaget eller hur man ens läser årsredovisningen korrekt utgör i sig en risk för din ekonomi. Att svepas med i hypen kring ett innovativt tillväxtbolag eller förföras av aktietips som verkar bra kan också få förödande konsekvenser. Hur ska du bära dig åt då, du som vill lära dig men inte riktigt förstår var du ska börja?

Leif GW Perssons historiska aktietips

Många nybörjare väljer helt enkelt att ta rygg på dokumenterat duktiga investerare. På våra svenska breddgrader utgör kriminalprofessorfenomenet Leif GW Persson kanske den främsta sinnebilden av en kändisinvesterare. Exempelvis i slutet av 2018 investerade han rejält i medtechbolaget S2 Medical. GW Persson har även uppmärksammats för sina affärer i Triboron (ett miljöteknikföretag), SAS samt för sina investeringar i fastighetssektorbolagen Akelius och Klövern.

Långsiktiga aktietips

Ett något mer neutralt och långsiktigt aktietips brukar stavas investmentbolag. Många förstår inte riktigt vad ett investmentbolags verksamhet innebär, men i praktiken utgår affärsidén från just att investera i andra bolag. Ett välkänt och väl spritt nybörjartips brukar därför vara investmentbolaget Investor. När du väljer att köpa aktier i ett investmentbolag kan du alltså nöja dig med att köpa en aktie, samtidigt som du genom den aktien får en riskspridning i flera bolag och branscher. Om du är intresserad av investmentbolag så kan du kolla in vår artikel om de bästa investmentbolagen.

Vilka aktietips brukar Simon Blecher ge?

En sund grundinställning som investerare bör givetvis alltid vara att göra din egen analys och din egen bedömning av ett bolag och dess aktie. Att hålla sig ajour med aktietips från professionella investerare kan dock vara ett sätt att successivt bygga på dina egna kunskaper och lära dig att förstå börsens pyskologi och ekonomi. Simon Blecher, känd förvaltare på Carnegie, är exempelvis en varm förespråkare för att investera i bolag med låg skuldsättning. Ett återkommande aktietips i Blechers förvaltningsportfölj är investmentbolaget Kinnevik, skogsbolaget Holmen och byggbolaget Skanska.

Se upp med aktietips på Twitter

Ingen regel utan undantag så klart, men ett generellt råd i all välmening är att du förhåller dig skeptisk till aktietips på Twitter! På Twitter finns oftast fantastiskt mycket intressant information att ta del av, baksidan av det är å andra sidan att det också kryllar av oseriösa element, hemmaugglande förståsigpå:are och personer som helt enkelt inte vet vad de pratar om. Använd gärna Twitter till att följa dina favoritbolag, men vänd dig till andra källor för verifierad information. Tänk på att alltid göra din egen analys av bolag och undvik rena förhoppningsbolag som inte gör vinst eller har positivt kassaflöde.

Aktietips på forum som Flashback och Börssnack

Samma rekommendation som gäller för Twitter är i allra högsta grad också relevant när det kommer till aktieforum online. Här delas det ofta aktietips till höger och vänster, framtida vinster kommer givetvis att bli skyhöga och potentialen är enorm! Hört dem förut? Ta för vana att alltid fundera på varifrån informationen kommer, hur den kan verifieras via flera oberoende källor samt utgå alltid ifrån att om det låter för bra för att vara sant så finns det med högsta sannolikhet goda orsaker till det.

Summa summarum: scrolla dig gärna igenom aktietips online, men håll hårt i ditt sunda förnuft och ditt kritiska tänkande. Lycka till på börsen!

Lästips: Bästa aktier för nybörjare