Spara till ditt barn – Sparkontot där 10.000 blir 208.329 kr

Vill du spara till ditt barn och ge barnet en bra start i en framtiden?

Du som förälder har en chans att påverka dina barn positivt under deras uppväxt. Visa ett gott föredöme genom sparande och struktur i famijekonomin, prata gärna om pengar och vardagsekonomi runt middagsbordet. Du kommer på det viset inspirera dina barn att själva börja spara till sina drömmer i framtiden.

Vi själva sparar i aktier och har pengar på sparkonton, som mina framtida barn förhoppningsvis ska få ärva en dag. Här skriver vi om hur du ska göra för att börja spara. Kom ihåg att det aldrig är för sent!

Bästa placeringen av pengar till ditt barn

Om du idag börjar spara pengar till ditt barn på ett sparkonto med hög ränta så kommer pengarna växa sig stora med ränta-på-ränta effekten. Dina barn har tiden på sin sida, det enda du behöver göra som förälder är att lägga undan pengar i god tid. Tiden kommer göra jobbet och eftersom dina barn har långt kvar innan de behöver pengarna så kan du välja sparkonton utan instättningsgaranti som har en högre ränta. De sparkontona behöver inte vara mer riskfyllda än ett konto med insättningsgaranti. Vi har sorterat ut de sparkonton som vi anser har bäst sparränta här. Om du ändå vill vara försiktig så kan du sprida riskerna genom att öppna flera sparkonton på de olika bankerna.

Kom ihåg att det är aldrig för sent att börja spara och att även små summor blir stora pengar med tiden. Därför är det viktigt med hög ränta så att du får medhjälp vid sparandet av dina barns pengar. Ett tips är att ställa in automatiska överföringar från ditt lönekonto till det sparkonto som ger bäst sparränta.

Är du mer riskbenägen och vill lägga ner tid på att lära dig om aktier och bolagsvärdering så är ett aktiesparande bättre än sparkonton. Det har att göra med att bra företag ökar sina vinster varje år, och då följer utdelningar och aktiekursen efter. Sådana företag vill du som småsparare äga aktier i!

Om du inte vill direktspara i aktier så rekommenderar vi ett barnsparande i fonden Avanza Global som är riktigt billig och ger en bra riskspridning. Vill du ha en fond som investerar i Sverige så kan du välja Avanza Zero som är gratis och följer svenska bolag.

Spara pengar till ditt barns första boende

Spara till första boendet
Att spara pengar till ditt barns första boende är en bra idé. Ingen vet hur dyra bostäderna kommer att vara i framtiden. Lite hjälp med kontantinsatsen är en bra start i livet.

En annan viktig sak är att du som förälder och sparare har rätten att bestämma vad pengarna ska användas till. Kanske är du orolig för hur ditt barn ska ha råd med sin första bostad? Var då tydlig mot dig själv att pengarna ska gå till ditt barns första lägenhet i form av en kontantinsats. Du kommer att ge ditt barn en bra start i livet, att äga sitt boende har stora fördelar och de kommer antagligen vara ännu större i framtiden. Om du väljer sparkontot Akelius Spar med 5,5% ränta så får ditt barn dessutom förtur till hyreslägenheter ifall pengarna behöver växa till sig ytterligare för en kontantinsats. Genom att kombinera ett sparkonto med hög ränta och ställa dig i kö till hyreslägenheter så har du försäkrat dig på två håll.

Om du idag inte har något sparande till dina barn så ska du inte ha dåligt samvete. Utan det viktigaste är att du faktiskt tar tag i sparandet nu och börjar jämföra sparkonton och räntor. Om du vet med dig att du inte behöver pengarna på 1-3 år så kan du välja fastränteplacering där du låser in pengarna under avtalad tid. Som belöning får du en högre sparränta än på de rörliga sparkontona.

Kom nu ihåg att även små pengabelopp växer sig stora.

Spara till barn – Exempel

Låt säga att du öppnar ett sparkonto med 5,5% ränta på Akelius Spar och gör en engångsinsättning på 10 000 kr. Därefter sätter du sedan in 500 kr till ditt sparkontot varje månad. Efter 18 år så kommer det finnas exakt 208 329 kr på ditt barns sparkonto.

Med hjälp av ditt månadssparande på 500 kr och räntan på 5,5% så har dina 10.000 kr blivit 208 329 kr. Det är en värdeökning på 1 983%!

  • Om du har läst ändå hit så verkar du vara mycket intresserad av sparande och investeringar. Vi rekommenderar dig att titta på mina boktips om hur du får pengar att växa.

Lämna en kommentar