Serneke utmanar byggbranschen

serneke_teckna_analys

Serneke är ett byggföretag i Göteborg som grundats av Ola Serneke, nu ska bolaget börsnoteras. Ska man teckna Serneke?

 • Pris per aktie är 110 kronor
 • Du kan som lägst teckna 50 st aktier för 5 500 kronor
 • Teckningsperiod 13 nov – 22 nov
 • Första handelsdag 24 november

Bygg och fastighetsutveckling

Ola Serneke Invest AB kommer att äga 25% av aktierna om övertilldelningsoption utnyttjas. Cornerstone Investors är Cliens fonder, Olsson Eriksson familjen (Stena), Svolder och Carnegie fonder.

Serneke bedriver fyra affärsområden inom bygg, projektutveckling, anläggning och fastigheter. Byggbolaget vill utmana de stora på börsen såsom Skanska, NCC och Peab.

Finansiella mål

Omsättningen ska växa till 10 miljarder kronor år 2020 genom organisk tillväxt och förvärv. En långsiktig rörelsemarginal på 8% vill man uppnå för hela koncernen. Utdelningsandelen ska ligga på 30-50% av resultatet efter skatt. Tillväxt kommer däremot att prioriteras kommande år, så utdelning ska vi nog inte räkna med.

Teckna Serneke?

 • Dagens Industri: ”Teckna och sälj direkt…Hög tillväxt och grandiosa byggplaner står mot lövtunna marginaler och uselt kassaflöde”.
 • Privata Affärer: ”Teckna snabbväxaren…det finns goda chanser till en lyckad introduktion även om det finns frågetecken”.
 • Börsplus: Undvik aktien
 • Stockpicker : Teckna
 • Per Lindvall, SvD: Teckna inte
 • Marcus Hernhag: Teckna

Födelar: Bolaget växer snabbt och bostadsbristen är ett faktum. Stark karismatisk ledare i Ola som kan få med sig personal och investerare. Bra ankarinvesterare.

Nackdelar: Svag lönsamhet och kassaflöde för affärsområdena bygg- och anläggning.

Karlatornet i Göteborg

Karlavagnstornet kommer bli det högsta bostadshuset i Norden med en höjd på 240 meter. Projekten Karlastaden och Karlatornet sätter Serneke på kartan och är viktigt för byggföretagets framtid.

 

Bra intervju med Ola Serneke av Ludvig Rosén på Fastighetspodden:

Jag är försiktigt inställd till Serneke och kommer teckna och sälja aktierna. Jag gillar inte byggbranschens tunna marginaler, höga belåning och konjunkturberoende. Serneke växer fint och har potential, men risken är hög eftersom marginaler och kassaflödet är svaga.

Tecknar du aktier i Serneke?

2 svar på ”Serneke utmanar byggbranschen”

 1. På grund av låg erfarenhet kommer jag personligen troligtvis inte teckna, just på grund av att det är svårt att veta när man ska sälja ifall man kör ”teckna och sälj” strategin. Dock är det möjligt att jag kommer teckna en spekulativ minimum position.

  Hur bestämmer du när det är dags att sälja?

  • Många tidningar avråder från att teckna så det är nog klokt att låta bli om du tycker risken är hög. För mig blir det en liten spekulativ teckna och sälj. Jag bestämmer mig innan för att sälja. Så oavsett om aktien går upp eller ner så säljer jag under första minuten vid inledande handel.

Kommentarer är stängda.