Hur känner du igen en börsbubbla? Det har jag försökt ta reda på genom att studera tidigare bubblor inom aktiemarknaden.
När en stor massa människor har ett gemensamt mål, att tjäna pengar, så uppstår tillslut girighet och flockbeteende. Nedan har jag skrivit ner vad som kännetecknar en bubbla och hur massan tänker i ett sådant läge.
Så här vet du att det är en börsbubbla
- I en aktiebubbla så satsar man pengar på bolag som har skyhöga P/E-tal, trots att bolaget inte har några vettiga intäkter eller vinster.
- Den starka drömmen om att bli rik handlar om en naturlig drift om överlevnad, att kunna försörja och säkerställa sin familjs välmående. Känslorna kan leda till att du blir dum och blind inför dina val på börsen.
- En spekulationsbubbla uppstår oftast när marknaden bortser från fundamentala faktorer som att bolaget ska gå med vinst. Istället väljer många att se vad andra köper för aktier. Massan går från bolagsanalys till marknadsanalys helt enkelt. Det blir mer sport och lotteri över börsen, med en jakt efter de sista kronarna. Man vill göra aktieklipp och tjäna snabba cash.
- När du börjar läsa och höra om följande är det dags att börja bli rädd: ”det här är den nya ekonomin”, ”det är annorlunda den här gången”, ”de gamla reglerna gäller inte längre”, ”evig högkonjunktur” och ”trenden kan inte brytas”. Överoptimism är en varningssignal.
- När böcker i temat ”hur du blir rik snabbt på aktier” når topplistor så vet du att börsen är het igen. Och när börsen är het så bildas bubblor här och var.
- När Aftonbladet och Expressen börjar skriva köp- och säljtips, kändisar börjar spekulera om börsen på Nyhetsmorgon och revisorn vill ha snabba aktietips, så är det läge att vara försiktig. När alla tycker börsen är rolig och spännande är nedsidan alltid större vid panik.
- Bubblor uppstår också i vissa branscher som ”ska förändra världen” med ”en ny teknik som är revolutionerande”. Då vill många investerare vara med på tåget och bli rika. Även om det är svårt att räkna på bolaget så väljer man istället att lyssna på VD:ns löften om framtida rikedomar. Man rättvisar sitt val med att ”köpet bara utgör en krydda i portföljen” och ”att alla andra köper ju aktier i bolaget”.
- När belåningen på aktier når nya toppnoteringar eller när hävstångsinstrument börjar bli heta så kan det vända snabbt om alla vill ut från sina positioner samtidigt.
På kort sikt är börsen alltid ett mänsklig drama, som styrs av girighet och rädsla. Aktier rör sig alltid för högt upp eller för långt ner, det är börsens naturliga cykel och utvecklingen på kursen är då helt bortkopplad från bolagens faktiska vinster eller förluster.
Det är också viktigt att komma ihåg är att värderingar på börsen skapas under en längre tid. Ibland kan det vara dyrt på börsen länge innan börsfallet plötsligt kommer ur tomma intet. Om du kan lära dig behärska dina känslor så kan du hitta många fina köplägen i bra bolag på börsen när paniken träder in på aktiemarknaden.
Hur en nybörjare undviker att förlora pengar i en bubbla
Varför har jag skrivit den här artikeln nu när börsen går så bra? Jo, för att jag vill inte att någon av mina läsare ska förlora pengar i en aktiebubbla. Det är lätt hänt om du som nybörjare kommer in på börsen när glädjen är som störst. Mina tips på hur du ska undvika att dras med i hysterin:
- Fokusera på bolaget bakom aktien, går de med vinst och har de en hög soliditet? Hur ser värderingen ut?
- Använd inte belåning på aktier
- Bry dig inte om hur börsen rör sig
- Ha en kassa på 20-30% så att du kan handla aktier i fina bolag när börsen faller mycket. Har du lite pengar att köpa för så gör det ju inget att börsen går ner, eller hur?
- Spekulera inte, utan håll dig till dagens siffror och fakta
- Läs kloka böcker om investeringar så att du kan få en uppfattning om vad en tillgång är värd
Vill du lära dig mer om bubblor, krascher och kriser så ska du lyssna på de dokumentärer jag har samlat här. Perfekt att lyssna på när du promenderar, joggar eller sitter i bilen på väg till jobbet. Jag har lyssnat på avsnitten flera gånger för att bibehålla en ödmjukhet mot börsens rörelser och krisers oförutsägbarhet. Låga förväntningar är bra att ha på börsen, då blir du inte besviken.
Har du fler tips på vad som kännetecknar en börsbubbla? Kommentera nedan.