Mest blankade aktierna just nu

Börsen är ned cirka 20% i år och många aktier är ned mer än så. Vilka aktier tror blankarna ska falla ännu mer?

Blankade aktier

Finansinspektionen meddelade nyligen att de kommer släppa löpande statistik på blankningspositioner under 0,5% som tidigare inte varit publikt. Innan detta så kunde du bara se publika blankningar på över 0,5% av aktiekapitalet i börsnoterade bolag. Det här gör att vi kan se det totala kapitalet som är blankat i en aktie på Stockholmsbörsen. Här kommer listan på de mest blankade aktierna idag:

Bolag% blankat kapital
Electrolux16,08%
Scandic Hotels13,91%
Elekta13,70%
Thule12,87%
SBB12,05%
Fingerprint Cards11,44%
Mips11,08%
SKF10,51%
Securitas9,65%
Sinch9,41%
BICO8,91%
H&M8,67%
Avanza Bank8,66%
Dometic7,60%
SSAB7,29%
BHG Group7,25%
Storytel7,23%
Boozt7,12%
Intrum6,82%
Embracer6,80%
Powercell Sweden6,63%
Billerud Korsnäs6,58%
Husqvarna6,49%
Hansa Biopharma6,48%
JM6,33%
MTG5,88%
Oncopeptides5,81%
Smart Eye5,72%
SAAB5,80%
Eolus Vind5,56%
G5 Entertainment5,41%
Catena Media5,29%
Boliden5,27%
Hexatronic5,23%
Skanska5,09%
Tobii5,03%
Byggmax4,98%
Stillfront4,88%
Betsson4,86%
Kindred4,82%
Hoist Finance4,56%
Loomis4,49%
Calliditas Therapeutics4,34%
ICA4,25%

Statistik från FI.se, datum 2022-05-25.

Vad betyder blankning av en aktie?

Blankning av aktier är när en finansiell aktör säljer aktier som man inte äger från början. Det kallas för att ”blanka” eller ”gå kort” en aktie. När en aktie sedan faller i pris så tjänar den finansiella aktören pengar.

Varför blankar man en aktie? Det gör man när man tror att siffrorna eller branschen kommer att bli sämre för bolaget. Hedgefonder blankar ofta aktier för att få en motvikt till sina långa positioner.

Blankare är oftast väl pålästa så var uppmärksam. En aktie kan bara falla 100% vilket betyder att en blankare bara har en uppsida på 100%, nedsidan är oändlig om de har fel. Det här gör att blankare måste göra sin hemläxa ordentligt för att ta en blankningsposition. Blankare är därför en varningsflagg för att äga en aktie. Du bör försöka få reda på vilka negativa teser blankaren har om bolaget för att se om det kan ligga något i det. Kanske bolaget har en tuff framtid för sig? Om en aktie är hårt blankad så kan det vara klokt att ta det försiktigt och göra din analys noggrant om du ska gå emot blankarna och köpa aktien.

Hur blankar man en aktie?

Blanka en aktie innebär att man säljer en option att köpa eller sälja en aktie vid en viss tidpunkt i framtiden. Det finns två huvudsakliga sätt att blanka en aktie:

  1. Köp en så kallad ”put option”: Det innebär att man köper rätten att sälja en aktie vid en viss prisnivå (kallat strike price) inom en viss tid (kallat tidsperiod). Om aktiepriset faller under strike price, kan man välja att sälja optionen till en annan investerare för en vinst.
  2. Sälja en så kallad ”call option”: Det innebär att man säljer rätten att köpa en aktie vid en viss prisnivå (kallat strike price) inom en viss tid (kallat tidsperiod). Om aktiepriset stiger över strike price, måste man sälja aktien till optionens köpare för det högre priset, vilket kan leda till en förlust.

Blankning av aktier är en mer avancerad investeringsstrategi och det kräver en bra förståelse för optioner och marknadsrisk. Det är viktigt att förstå både fördelar och nackdelar med denna strategi och att ha en bra riskhantering plan innan man börjar blanka aktier.

Varför blankar man aktier?

Det finns flera skäl till varför man väljer att blanka aktier:

  • Tjäna pengar på förväntad fallande aktiekurser: Genom att köpa en put option kan man tjäna pengar om man tror att aktiekursen kommer att falla.
  • Tjäna pengar på förväntad oförändrad eller stigande aktiekurser: Genom att sälja en call option kan man tjäna pengar om man tror att aktiekursen kommer att stanna oförändrad eller stiga med en begränsad mängd.
  • Riskhantering: Blankning av aktier kan användas som en form av riskhantering för att begränsa eventuella förluster om man redan äger aktier och tror att kursen kommer att falla.
  • Extra intäkter: Sälja optioner kan ge extra intäkter för investerare som är beredda att ta på sig en viss nivå av risk.

Det är viktigt att notera att blankning av aktier är en avancerad investeringsstrategi och det kräver en bra förståelse för optioner och marknadsrisk. Det är viktigt att förstå både fördelar och nackdelar med denna strategi och att ha en bra riskhantering plan innan man börjar blanka aktier.

Vem lånar ut aktier för blankning?

Företag som är inblandade i att låna ut aktier för blankning är kallas för aktieutlåningsföretag eller securities lending firms. De är vanligtvis stora institutionella investerare som fondförvaltare, pensionsfonder, försäkringsbolag och bankernas förvaltning av investeringsportföljer. Dessa företag har ofta stora mängder av aktier i sina investeringsportföljer och kan välja att låna ut dessa aktier till andra investerare som önskar att blanka aktier. De tar emot en avgift för att låna ut aktierna och det är en viktig inkomstkälla för dessa företag.

Det finns också specialiserade aktieutlåningsföretag som sysslar med att låna ut aktier till investerare som önskar att blanka aktier. Dessa företag är ofta större och har mer resurser och verktyg för att hantera risker och förvalta aktieutlåningen.

Det är viktigt att notera att det finns regler och bestämmelser för att säkerställa att aktieutlåning sker på ett ansvarsfullt och korrekt sätt. Regler och bestämmelser för aktieutlåning varierar från land till land och det är viktigt att vara medveten om dessa regler och bestämmelser innan man engagerar sig i blankning av aktier.

Kan man tjäna mycket pengar på blankning?

Det är möjligt att tjäna mycket pengar på blankning av aktier, men det är också möjligt att förlora mycket pengar. Det beror på hur väl man förstår marknaden, hur bra man har förutsett utvecklingen av aktiepriset och hur bra man hanterar risker.

Blanking av aktier är en avancerad investeringsstrategi och det kräver en bra förståelse för optioner och marknadsrisk. Det är också viktigt att ha en bra riskhanteringsplan och känna till de regler och bestämmelser som gäller för blankning av aktier i det land man investerar i.

Det är viktigt att notera att det finns ett högt risker involverat i blankning av aktier och det är inte lämpligt för alla investerare. Det är viktigt att förstå både fördelar och nackdelar med denna strategi och att ha en bra riskhanteringsplan innan man börjar blanka aktier.