Börsrådet – ”Vi befinner oss i början på en bubbelfas”

Gäster i DI.se Börsrådet denna gång är Oscar Karlsson, analytiker på Erik Penser och Jonas Wikström, fondförvaltare på Catella.


Börsen upp 30% sedan november, det har varit dyrt att stå utanför säger Jonas. Vidare säger Oscar att alla varningslampar blinkar rött och alla varningsklockor ringer i det här börsläget vi är i nu. Vi har börsnoteringar på höga nivåer och värderingar på aktier är inte billiga. ”Vi har lämnat fundamentafasen, och vi befinner oss i början på en bubbelfas” säger Oscar. En vacker dag kommer räntorna gå upp igen och då kan man inte värdera aktier på låg ränta längre.

Oscar Karlsson aktietips

KöpBeijer Ref, Rezidor, Cloetta
SäljVolvo
Oscar dissar Jonas aktietips SOBI.

Jonas Wikström aktietips

KöpSOBI, TeliaSonera, IAR Systems
SäljFabege
Jonas dissar Oscars aktietips Cloetta.

Hur ska man allokera sina tillgångar?

Oscar tycker man ska hålla koll på vad som händer när USA höjer räntan. Jonas är orolig för en bubbla på obligationsmarknaden.

Att köpa aktier nu kan bli jobbigt säger Oscar. Man måste vara beredd på en lägre avkastning om man köper på de här höga nivåerna. Många påstår att de tål att förlora pengar, men när väl aktier börjar gå ner i kurs så har inte folk tolerans för att förlora pengar och säljer direkt säger Jonas.

Oscar tror att man borde gradvis ta ner risken genom att sälja lite aktier varje månad framöver.

Var ska man placera pengarna från de aktier man säljer?
Börsrådet nämner inte vad man ska göra med sina pengar när man sålt aktier. Mitt tips om du har likvider är att placera pengarna på sparkonton som ger en hög sparränta i väntan på att bättre ingångslägen visar sig på börsen. Själv har jag delat upp min buffert/kassa på flera sparkonton, dels 4Spar med rörlig ränta på 6,5%, dels ett sparkonto på Akelius med 3% rörlig ränta.

Lämna en kommentar